Dzisiaj jest: Środa, 26.06.2019 Imieniny: Jana i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Kasztany jadalne - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


08.02.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kasztany jadalne - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Kasztany jadalne, czyli inaczej marony, to owoce drzewa kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) pochodzącego z terenów śródziemnomorskich, Azji Mniejszej i Kaukazu. Należy odróżniać je od owoców kasztanowca zwyczajnego, które są gorzkie i niejadalne. Kasztany jadalne można natomiast jeść na surowo, po ugotowaniu oraz pieczeniu. Charakteryzują się one wieloma cennymi wartościami odżywczymi oraz zdrowotnymi.

   Nie bez powodu więc doceniane były już w czasach starożytnych oraz w średniowieczu, gdzie wykorzystywano je w medycynie naturalnej jako lekarstwo na choroby układu pokarmowego oraz bóle głowy. Dziś kasztany jadalne coraz częściej znaleźć można w kuchni, a szczególną popularnością cieszą się w formie pieczonej, których można skosztować spacerując uliczkami Włoch i Francji.





Kasztany jadalne - właściwości odżywcze i lecznicze

   Kasztany jadalne w 100 gramach zawierają około 196 kalorii (kcal) oraz 44 gramy węglowodanów. Zawartość białka i tłuszczów to kolejno 1,63 g / 100 g oraz 1,25 g / 100 g. Tłuszcze w kasztanach jadalnych to w większości wielonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-6).

   Kasztany jadalne zawierają w 100 gramach około 40 mg witaminy C, co pokrywa niemal 50% dziennego zapotrzebowania. Witamina C wzmacnia odporność organizmu oraz uczestnicy w syntezie kolagenu, który odpowiada za odpowiedni stan tkanki łącznej. Kasztany są bogate w witaminę B9 (50 µg / 100 g), który bierze udział w procesach krwiotwórczych w organizmie, zapobiegając tym samym anemii. Witamina B9 (powszechnie nazywana kwasem foliowym) jest szczególnie ważny wśród kobiet w ciąży lub ją planujących ze względu na obniżanie ryzyka wad rozwojowych u płodu. Kasztany jadalne stanowią źródło witamin z grupy B (głównie witaminy B6), które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego i odpornościowego.

   Na szczególna uwagę zasługuje zawartość składników mineralnych, szczególnie miedzi i manganu. Sto gramów kasztanów jadalnych pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania na miedź oraz niemal 20% na mangan. Kasztany bogate są również w potas, magnez, cynk, fosfor i żelazo (niehemowe).

   Duża ilość przeciwutleniaczy zawartych w kasztanach zabezpiecza organizm przed działaniem wolnych rodników oraz stresem oksydacyjnym.

   Oprócz cennych wartości odżywczych oraz doskonałego smaku kasztany jadalne wykorzystywane były i nadal wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Według mnichów niemieckich kasztany jadalne leczyć miały dolegliwości trzustki i wątroby. W celu leczenia spożywano zgnieciony miąższ maronów z miodem, co regulowało pracę narządów układu pokarmowego. Kasztany wykorzystywane były również w leczeniu bólów głowy oraz problemów z pamięcią i koncentracją. Kasztany jadalne zawierają escynę - związek chemiczny, który odznacza się właściwościami uszczelniającymi naczynia krwionośne. Owoce kasztanowca jadalnego wzmacniać mogą odporność, przeciwdziałają infekcjom oraz zapobiegają chorobom układu krążenia. W maronach znajdziemy też pewną ilość lignanów (ważnych zwłaszcza dla kobiet w okresie menopauzy) - lignany to związki roślinne, które bardzo przypominają ludzkie estrogeny (żeńskie hormony płciowe), dlatego też nazywa się je fitoestrogenami - lignany są jednymi z trzech klas fitoestrogenów.



Kalorie i wartości odżywcze - kasztany jadalne (marony) surowe obrane


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 196 kcal / 820 kJ
Białko 1,63 g
Tłuszcz ogółem 1,25 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,235 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,43 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,493 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,053 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0,053 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,44 g
Węglowodany 44,17 g
Błonnik pokarmowy ~
Witamina A 26 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E ~
Witamina K1 ~
Witamina C 40,2 mg
Witamina B1 0,144 mg
Witamina B2 0,016 mg
Witamina B3 (PP) 1,102 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
0,476 mg
Witamina B6
0,352 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
58 µg
Witamina B12
0 µg
Wapń 19 mg
Żelazo 0,94 mg
Magnez 30 mg
Fosfor 38 mg
Potas 484 mg
Sód 2 mg
Cynk 0,49 mg
Miedź 0,418 mg
Mangan 0,336 mg
Selen ~
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~
Woda 52 g



Kasztany jadalne - zastosowanie w kuchni

   Kasztany jadalne spożywane są w formie surowej, pieczonej, gotowanej, smażonej oraz jako dodatek do sałatek, past, czy deserów i potraw wytrawnych. Przed obróbką termiczną kasztany należy umyć, osuszyć, a następnie naciąć nożykiem ok. 2 centymetry w głąb, w przeciwnym razie mogą wybuchnąć. W formie surowej oczywiście kasztany spożywamy po usunięciu twardej skórki. Pieczemy układając na blaszce płaską stroną w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. przez około 30 minut. Gotujemy przekładając do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na co najmniej 30 minut w wodzie. Kasztany powinny pozostać na dnie garnka. Następnie gotujemy kasztany przez ok. 30 minut. Można dodać do wody szczyptę soli. Smażymy na wysokim ogniu, przez około 20 minut, pamiętając o częstym podrzucaniu ich do góry. Przed końcem smażenia na patelni można spryskać kasztany odrobiną czerwonego wytrawnego wina.

   Pieczone na ogniu w przenośnych piecykach kasztany są często spotykane na ulicach miast Włoch i Francji. Konsystencją i smakiem przypominają ziemniaki o słodkim, orzechowym smaku.

   We Włoszech z mąki kasztanowej ugotowanej w mleku uzyskuje się gęstą polantę, natomiast Niemcy słyną z aromatycznej zupy kasztanowej. Na Węgrzech masa kasztanowa jest używana do przygotowywania kremu z kasztanów oraz wyrobów cukierniczych. Popularnym deserem są gotowane kasztany mieszane z cukrem i rumem oraz polane bitą śmietaną. We Francji często spożywane są kasztany gotowane w słonej wodzie, które stanowią dodatek do potraw z drobiu. Szczególna popularnością cieszy się wykwinty deser w postaci kasztanów smażonych w cukrze. Zmielone kasztany, z których wytwarza się mąkę kasztanową mogą być wykorzystywane jako dodatek do wyrobów cukierniczych i wypieku chleba.



Ciekawostki o kasztanach jadalnych

→ Kasztany jadalne nie zawierają glutenu. Mogą być więc spożywane przez osoby z celiakią, nietolerancją glutenu, uczulonych na gluten i osoby będące na diecie bezglutenowej jako zamiennik mąk glutenowych - pszennej, żytniej i jęczmiennej
→ W Europie kasztany jadalne straciły swoją popularność w XVII wieku, kiedy to rozpoczęły się choroby drzew kasztanowców oraz rozpowszechnione zostały ziemniaki i kukurydza
→ W starożytnym Rzymie żołnierze otrzymali kasztanową owsiankę przed rozpoczęciem walki na polu bitwy
→ Z prażonych owoców kasztana jadalnego otrzymać można zamiennik kawy
→ Kupując kasztany powinno się zwrócić uwagę na stan skórki - powinna być błyszcząca i nienaruszona, sucha, bez przebarwień i śladów pleśni. Powinno się wybierać owoce cięższe - lekkie owoce mogą oznaczać, że są mocno wyschnięte
→ Kasztan jadalny symbolizuje mądrą przezorność
→ Kasztan jadalny w języku angielskim to (Sweet) Chestnut, w języku francuskim - Châtaigne, w języku niemieckim - Marone, Esskastanie, czy też Edelkastanie, a w języku hiszpańskim - Castaña
→ Drzewa kasztana jadalnego należą do rodziny bukowatych
→ Drzewa kasztana jadalnego osiągają średnicę do 1 metra i mogą sięgać nawet 30 metrów wysokości
→ Przeciętna średnica kasztana jadalnego to 2,5-3 cm, są spłaszczone z jednej strony i mają stożkowaty kształt. Owoce kasztana dojrzewają pod koniec października lub na początku listopada
→ Ze względu na wrażliwość na niskie temperatury w Polsce drzewa można go spotkać w cieplejszych regionach kraju oraz w ogrodach botanicznych
→ Najsłynniejszy polski cytat związany z kasztanami pochodzi z serialu „Stawka większa niż życie”. W odcinku 11 - „Hasło” pada zdanie „W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle”, na które odzewem jest „Zuzanna lubi je tylko jesienią”




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE