Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Kawa czy herbata - co lepsze dla zdrowia i sylwetki ?


07.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kawa czy herbata - co lepsze dla zdrowia i sylwetki ?


   Kawa czy herbata ? Odwieczne pytanie, który z tych napojów jest lepszy dla zdrowia i dla zachowania sylwetki. Zacznijmy od herbaty. Herbata wpływa na zwiększenie wytrzymałości fizycznej. Dodatkowo, jej zielona odmiana zawiera katechiny. Są to związki należące do grona antyutleniaczy i umożliwiają organizmowi czerpanie energii z tłuszczu podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych. Zielona herbata wzmacnia wytrzymałość kości, zwiększając koncentrację minerałów, które się tam znajdują. Jej składniki pomagają też zredukować nadmiar cukru. Polifenole zawarte w zielonej herbacie wspomagają procesy zapamiętywania i uczenia się.





Wpływ herbaty na zdrowie

   Herbata zmniejsza ryzyko zachorowania na zawał serca oraz może zredukować ryzyko występowania chorób zwyrodnieniowych i układu krążenia. Przeciwutleniacze, które są zawarte w herbacie chronią organizm przez komórkami nowotworowymi, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka skóry, trzustki, przełyku, wątroby i inne choroby nowotworowe. Herbata nie jest lekiem, ale odgrywa pewną rolę w profilaktyce. Zwalcza wolne rodniki, które mogą uszkodzić DNA. Bardzo dobrze nawadnia organizm. Zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona oraz chroni przed szkodliwymi skutkami promieniowania słonecznego. Pomaga utrzymać linię, co wynika z badań przeprowadzonych w grupie osób pijących i niepijących tego napoju. Uczestnicy eksperymentu należący do pierwszej grupy posiadali mniejszy obwód w pasie i niższe BMI. Częste picie herbaty znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na raka u osób palących tytoń. Neutralizuje jedynie znikomą część konsekwencji zdrowotnych wynikających z tego nałogu.



Pozytywne działanie kawy

   Picie kawy również niesie za sobą pewne zdrowotne korzyści. Kawa zawiera duże ilości antyoksydantów, kofeinę oraz dużo składników, które działają antybakteryjnie i uśmierzają ból. Regularne picie kawy działa pobudzająco oraz sprawia, że nabiera się więcej chęci do działania. Kawa posiada zdolność do blokowania w mózgu receptorów adenozyny, które informują o zmęczeniu. Po wypiciu kawy ciało nabiera wigoru, a naczynia krwionośne kurczą się. Podnosi się ciśnienie krwi. Kawa wspomaga koncentrację, zwłaszcza wówczas, gdy wykonuje się monotonne zadanie. Blokuje działanie receptorów odpowiedzialnych za przekazywanie do mózgu informacji o senności. Zmniejsza ból głowy i poprawia nastrój. Kofeina ma pewien wpływ na redukowanie bólu mięśni w trakcie ćwiczeń. Antybakteryjne substancje zawarte w kawie sprawiają, że wzrost bakterii wywołujących próchnicę zostaje zahamowany, a bakterie nie niszczą szkliwa zębowego. Ma działanie moczopędne, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Filiżanka kawy dziennie znacząco obniża prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Parkinsona. Komórki mózgu, które są najbardziej podatne na zanikanie są chronione, co wynika z blokowania adenozyny. Kawa może uwrażliwić tkanki na insulinę, więc jeśli miewa się problemy z wahaniami poziomu cukru we krwi, warto wypić rano filiżankę kawy. Z badań wynika, że picie około trzech filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o około 20 - 30 %.



W nadmiarze szkodzi

   Niemniej jednak, kobiety w ciąży, osoby cierpiące na różne schorzenia i wrażliwe na kofeinę, powinny pić kawę w umiarkowanych ilościach. 300 mg kofeiny dziennie jest w pełni bezpieczne dla zdrowia. Organizm łatwo przyzwyczaja się do tej substancji, a gdy jej nie otrzymuje reaguje bólami głowy, niepokojem i drażliwością. Objawy odstawienia kofeiny są tym cięższe, im więcej kofeiny zwykło się spożywać. Najlepszym rozwiązaniem jest stopniowe zmniejszanie ilości wypijanego napoju. Picie większej ilości czystej i niegazowanej wody wspomaga organizm w likwidowaniu efektów uzależnienia od kofeiny.

   Umiarkowane zażywanie ilości kofeiny ma bardzo pozytywne działanie, niemniej jednak kawa w nadmiarze może powodować wypłukiwanie potasu z ustroju i jego niedobór. Poz tym, wypijanie około 3 - 4 filiżanek kawy dziennie prowadzi do osłabienia przyswajania wapnia, a w dłuższej perspektywie prowadzi do znacznego niedoboru wspomnianego minerału. Kofeina powoduje obniżenie poziomu witaminy B1 w organizmie.

   Osoby, które piją dużo kawy są bardziej podatne na stany zapalne, które powodują powstawanie w organizmie substancji prowadzących do chorób serca i cukrzycy. U osób o wolnej przemianie materii kofeina może zwiększyć niebezpieczeństwo chorób serca. Jej picie nie jest zalecane w przypadku nadciśnienia i chorób krążenia. Poza tym, długotrwałe picie kawy w dużych ilościach osłabia kondycję układu nerwowego.

   Pozytywne działanie kawy na sprawność umysłową dotyczy zadań o niskim i średnim stopniu trudności. Zupełnie inaczej działa w przypadku zadań o wzrastającym stopniu trudności. Poza tym, badania wykazały, że może zaburzać procesy pozyskiwania informacji i ich zastosowania. Nie wpływa korzystnie na wykonywanie czynności, które wymagają intensywnej pracy pamięci roboczej.



Co wybrać ?

   Kofeina jest spożywana nie tylko wraz z kawą, ale również z czekoladą, kakao, coca-colą i sztucznymi napojami oraz herbatą. Spośród napojów kofeinowych najbardziej poleca się zieloną herbatę, która oczyszcza krew, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Działa bakteriobójczo oraz zapobiega powstawaniu kamieni w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym. Czarna herbata zawiera dużo garbników, dlatego jest mniej polecana. Z kolei zielona herbata oprócz kofeiny dostarcza jeszcze wiele soli mineralnych i witamin. Zdecydowanie odradza się picie napojów pobudzających z kofeiną, ponieważ zawierają szereg sztucznych dodatków, między innymi słodziki, sztuczne barwniki i kwas fosforowy powodujący niszczenie kości.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE