Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kawa mielona, rozpuszczalna i z kapsułek - różnice i wartość odżywcza


01.10.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kawa mielona, rozpuszczalna i z kapsułek - różnice i wartość odżywcza


   Kawie są przypisywane właściwości lecznicze. Jej ziarna są bardzo cenione nie tylko przez przemysł spożywczy, ale również przez koncerny farmaceutyczne i kosmetyczne. Ziarna kawy zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia się organizmu oraz kofeinę. Obecnie, w sklepach kawa jest dostępna głównie w wersji mielonej, rozpuszczalnej i w kapsułkach. Nie ma wątpliwości co do tego, że pomiędzy tymi trzema postaciami kawy występują różnice związane m.in. ze składem odżywczym i wpływem na zdrowie, o czym niżej.

   Kawę pozyskujemy z pestek czerwonych owoców kawowców, które są uprawiane w strefie międzyzwrotnikowej. Plantacje krzewów kawowca znajdują się głównie w Afryce i Ameryce Południowej. Pestki owoców są suszone i prażone. Pod wpływem tych procesów zmienia się ich barwa na brązową. Kawowce występują w różnych odmianach, a do najpopularniejszych należą Arabica i Robusta. Około 70% światowej produkcji pokrywa odmiana Arabica, która charakteryzuje się łagodnym smakiem. Robusta ma bardziej gorzki smak i cechuje ją wyższa zawartość kofeiny (ok. 50% więcej w porównaniu z Arabica).





Kawa mielona - charakterystyka i działanie

   Filiżanka czarnej kawy zawiera ok. 70-140 mg kofeiny. Substancja aktywna posiada pewne właściwości lecznicze, m.in. właściwości antynowotworowe, przeciwbólowe i pobudzające. Kawa rozpuszczalna zawiera tylko 95 mg kofeiny w 1 filiżance przygotowanego napoju. Kawa zawiera również kwas chlorogenowy i kwas kawowy. Są to przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie usprawniając jego oczyszczanie. Antyoksydanty odpowiadają również za działanie antynowotworowe kawy, ponieważ zmniejszają ryzyko uszkodzenia materiału genetycznego w komórkach. Poziom kwasu chlorogenowego i kawowego w ziarnach kawy wzrasta w procesie palenia ziaren.

   Kawa zawiera nie tylko kofeinę, ale również teofilinę i teobrominę, które wpływają korzystnie na układ nerwowy. Ich działanie polega na przyśpieszeniu przepływu impulsów elektrycznych w mózgu. W rezultacie pobudzają one procesy myślowe, działają pobudzająco na umysł i poprawiają zdolność do zapamiętywania. Składniki aktywne znajdujące się w kawie zmniejszają również ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera o ok. 30%, przy czym w badaniu efekt ten uzyskano przy założeniu spożywania 3 filiżanek kawy dziennie.

   Filiżanka kawy bez mleka i cukru nie zawiera kalorii - raptem 0,5 kcal na 100 g ziaren, więc prawie nic. Co ciekawe, źródłem kalorii w kawie - jak twierdzą naukowcy - jest 0,1 g białka. Dużo mówi się o tym, że kawa wypłukuje magnez z organizmu. Jednak w 100 g ziaren kawy znajduje się 3 mg tego minerału. Poza tym, kawa zawiera również sód (2 mg), potas (49 mg) i wapń (2 mg). Nie zawiera ona natomiast witamin. Wyniki badań holenderskich naukowców opublikowane na łamach National Institute for Public Health and the Enviroment wskazują na to, że częste spożywanie kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Nie jest to jedyna korzyść z działania kofeiny - choć zdania są podzielone, wiele osób uważa, że kofeina zawarta w kawie wspomaga odchudzanie, w tym zwłaszcza w zakresie spalania tkanki tłuszczowej. Nie ma jednak wątpliwości co do tego, że częste spożywanie kawy obniża apetyt.

   Niemniej istnieją pewne przeciwwskazania związane ze spożywaniem kawy zawierającej kofeinę. Chodzi o osoby cierpiące na refluks przełyku i chorobę wrzodową, choroby serca, nadciśnienie i kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji. Kofeiny powinny unikać także dzieci. Poza tym, niedopuszczalne jest popijanie leków kawą, ponieważ powoduje to osłabienie lub nasilenie działania substancji aktywnych znajdujących się w lekach. Co więcej, garbniki zawarte w kawie mogą dodatkowo ograniczyć wchłanianie substancji leczniczych. Taki wpływ zaobserwowano w odniesieniu do neuroleptyków. Spożywania kawy nie powinno się też łączyć z inhibitorami pompy protonowej. Kawa stymuluje wydzielanie kwasu solnego obniżając pH soku żołądkowego. Kawa obniża też wchłanianie żelaza z preparatów stosowanych w leczeniu anemii. Tego napoju nie powinno się ponadto łączyć ze statynami, aminofiliną i teofiliną, antybiotykami i środkami antykoncepcyjnymi, cymetydyną, preparatami zawierającymi magnez i wapń, lekami przeciwgrzybiczymi i przeciwbólowymi.



Kawa w postaci kapsułek

   Kapsułki przeznaczone do ekspresu do kawy pozwalają przygotować aromatyczny napój w szybki i prosty sposób. Kapsułki są wykonane z aluminiowego materiału. Opakowanie jest otwierane w momencie ekstrakcji, czyli w czasie przepływania wody pod ciśnieniem. Jedna kapsułka zawiera zwykle ok. 5-7 g świeżo mielonej kawy. Zaletą tej formy kawy jest szeroki asortyment mieszanek i smaków, co pozwala na przygotowanie różnych rodzajów kawy - od espresso, przez latte, cappuccino i macchiato.

   Nie każdy producent kapsułek stawia jednak na jakość. Niektóre kapsułki zawierają jedynie mechanicznie przetworzony ekstrakt uniemożliwiający zidentyfikowanie jakości surowca. Drugim minusem kapsułek jest obecność furanu. Ten toksyczny związek pojawia się w czasie próżniowego pakowania kawy do kapsułek. Substancja kumuluje się w nerkach i wątrobie powodując uszkodzenia komórek. Furan należy do substancji rakotwórczych zwiększających ryzyko nowotworów wątroby, jelit i pęcherzyka żółciowego. Prawdą jest, że furan znajduje się w kawie bez względu na to, czy jest mielona, czy w kapsułkach. Niemniej w kawie rozpuszczalnej znajduje się 10 razy mniej furanu niż w kapsułkach.



Kawa rozpuszczalna - klasyczna i w saszetkach

   Kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny niż kawa mielona i zdecydowanie mniej furanu niż kawa w kapsułkach. Możemy kupić ją w różnych opakowaniach - najczęściej w tekturowym lub szklanym. Niemniej saszetki zawierające kawę rozpuszczalną typu "2 w 1" i "3 w 1" wcale nie są "kawą" tylko "napojem kawowym". Skład takich produktów obejmuje cukier i syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny i odtłuszczone mleko w proszku, regulatory kwasowości i emulgatory, aromaty oraz białko mleka i jedynie ok. 10% kawy rozpuszczalnej. Napoje kawowe należy zaliczyć do wysoko przetworzonych produktów, których lepiej unikać. Nie dostarczą one organizmowi korzyści, których dostarcza kawa mielona.



Kawa rozpuszczalna - produkt wysoko przetworzony

   Głównym zarzutem stawianym kawie rozpuszczalnej jest to, że do jej produkcji są wykorzystywane ziarna posiadające gorszą jakość, niż ziarna wykorzystywane do produkcji mielonej kawy. Tego typu praktyki są podyktowane głównie dążeniem do minimalizowania kosztów. Ale nie tylko jakość ziarna to zarzut wobec kawy rozpuszczalnej. Jak już wspomniano jest to produkt wysoko przetworzony. Kawa rozpuszczalna powstaje w wyniku szeregu złożonych procesów technologicznych. Ziarna są rozkruszane i przepuszczane przez strumień gorącej wody w warunkach wysokiego ciśnienia. W wyniku wspomnianego procesu powstaje ekstrakt. Wyciąg z ziaren kawy jest poddawany kolejnym procesom technologicznym, którymi są kolejno: czyszczenie, filtrowanie i suszenie. Uzyskany koncentrat kawowy jest parzony, a następnie wtłaczany do wysokiego zbiornika, gdzie panuje wysoka temperatura. Pod jej wpływem dochodzi do wyparowania wody z ekstraktu i pozostania granulek kawy. Współcześnie stosuje się także metodę produkcji polegająca na suszeniu z zastosowaniem techniki wymrażania. Wieloetapowy proces produkcji kawy rozpuszczalnej ułatwia producentom wzbogacanie jej smaku i aromatu poprzez dodawanie substancji ulepszających, w tym także syntetycznych związków. Kawa rozpuszczalna może zawierać również szkodliwy akrylamid, hydroksymetylofurfural (HMF) i ochratoksynę A. Akrylamid i hydroksymetylofurfural to substancje występujące w wielu produktach, powstające w następstwie reakcji Maillarda (brązowienia nieenzymatycznego) zachodzących w wysokiej temperaturze. Akrylamid mimo, że zawiera go też świeżo palona kawa, to jego ilość w rozpuszczalnej jest aż dwukrotnie wyższa. Akrylamid został zakwalifikowany jako kancerogen. HMF może również działać rakotwórczo zawartość hydroksymetylofurfuralu w kawie rozpuszczalnej jest niemal 20-krotnie wyższa w porównaniu z zawartością HMF w kawie naturalnej. Czyni to z tego produktu główne źródło hydroksymetylofurfuralu w diecie przeciętnego konsumenta. W kawie rozpuszczalnej może znajdować się także ochratoksyna A - ze wszystkich produktów spożywczych ich zawartość w kawie rozpuszczalnej jest największa. Ochratoksyna A to mykotoksyna produkowana przez grzyby. Toksyna ta w nadmiernych ilościach spotykana jest w żywności, często w wyniku niewłaściwego jej magazynowania, któremu szczególnie sprzyjają warunki klimatyczne wysokich temperatur oraz dużej wilgotności. Regularnie spożywana w ilościach przekraczających dopuszczalne normy ma działanie rakotwórcze, uszkadza czynności nerek oraz powoduje uszkodzenia układu nerwowego oraz odpornościowego.

   Kawa rozpuszczalna ma słabsze właściwości z uwagi na niższą zawartość kofeiny. Niemniej zawartość polifenoli w kawie rozpuszczalnej może być nawet wyższa niż w kawie naturalnej (ok. 400-600 mg polifenoli). Polifenole są roślinnymi związkami o właściwościach antyoksydacyjnych.



Wartość odżywcza kawy rozpuszczalnej

   Kawa rozpuszczalna zawiera nieco więcej minerałów niż kawa mielona. W jej składzie znajdują się m.in. wapń, magnez, mangan i cynk. Jednak te ilości są zbyt małe, aby można było mówić o ich bogactwie. Jednakże, zawiera ona także szkodliwe metale ciężkie, w tym glin i nikiel, który jest silnym alergenem. Kawa mielona także zawiera nikiel, ale w znacznie mniejszych ilościach. Kawa rozpuszczalna zawiera dwukrotnie więcej niklu.



   Podsumowując powyższe rozważania na temat kawy i jej postaci można z całą pewnością stwierdzić, że najlepszym wyborem jest kawa mielona bez dodatków. Zarówno kawa rozpuszczalna i w kapsułkach reprezentują niższą jakość i są produktami wysoko przetworzonymi i mogą one zawierać składniki potencjalnie niekorzystne dla naszego zdrowia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE