Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kiełki - rodzaje, zastosowanie i wartości odżywcze


28.06.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kiełki - rodzaje, zastosowanie i wartości odżywcze


   Kiełki są jednym z najzdrowszych produktów, pełnych wartości odżywczych które można nabyć w ogólnodostępnych kanałach sprzedaży, czyli sklepach i marketach, mimo to kiełki to wciąż niedoceniany element naszego codziennego menu. Kiełki można również wyhodować samodzielnie korzystając z niżej przedstawionych metod.

   Drobne nasionka są skarbnicą witamin, minerałów, białka i fitozwiązków, niemniej osłonka powoduje, że znajdujące się w nich składniki są trudniej przyswajalne przez ludzki organizm. Spożywanie świeżych kiełków jest bardziej korzystne dla zdrowia. W okresie kiełkowania w roślinkach uaktywniają się enzymy przetwarzające substancje odżywcze zwiększając tym samym ich biodostępność. Kiełki posiadają wiele prozdrowotnych właściwości i wartości odżywczych, ponieważ w nasionach wchodzących w fazę kiełkowania zachodzi wiele dobroczynnych procesów. Enzymy powodują zwiększenie ilości witamin, przemiany cukrów, rozkład białek na aminokwasy. Kiełki odmiennych gatunków roślin różnią się pod względem zawartości poszczególnych składników.





Kiełki jako pokarm całościowy

   Kiełki są przykładem pokarmu całościowego. Zawierają one składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Enzymy trawienne są uaktywniane pod wpływem substancji smakowych i aromatycznych. Jednocześnie sprzyja to prawidłowemu rozwojowi flory bakteryjnej przewodu pokarmowego i poprawia wchłanianie. Im lepsze wchłanianie, tym lepiej są odżywione komórki organizmu.



Kiełki od A do Z - zastosowanie i wartości odżywcze

Alfalfa (kiełki lucerny) polecane są szczególnie kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także wegetarianom. Kiełki lucerny możesz dodawać do kanapek, sałatek z dressingiem, sosów, zup, mięs i wszelkich dań zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są one bogate w witaminy A, B i E, a także w minerały (m.in. żelazo, wapń, magnez, fosfor). Alfalfa jest też źródłem fitoestrogenów - hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy.

Kiełki brokuła zawierają oprócz witamin i minerałów cenny sulforafan, który pomaga zapobiegać rozwojowi raka. W kiełkach znajduje się 20 razy więcej tego przeciwutleniacza niż w warzywie. Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła związki zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori. Kiełki brokuła zawierają witaminy: A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E i K1 oraz minerały: żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń, cynk, selen i mangan. Kiełki brokułu zawierają również koenzym Q10 i luteinę. Można dodawać je do kanapek i mieszanych sałat. Kiełki te charakteryzują się one pikantnym smakiem.

Kiełki buraka posiadają dużo witamin (A, z grupy B, C), są także źródłem cennych pierwiastków (kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo). Dostarczą także białek i błonnika. Kiełki buraka mają działanie odkwaszające organizm, obniżką ciśnienie krwi. Ponadto wykazują działanie przeciwnowotworowe (dzięki np. betacyjaninie), zaleca się je także w przypadku anemii. Dobrze wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

Kiełki ciecierzycy są źródłem minerałów - potasu, fosforu, cynku i żelaza oraz witamin z grupy B i A oraz aminokwasów. Należy je jeść tylko po uprzednim sparzeniu. Dają duże uczucie sytości i zmniejszają apetyt. Można je dodawać do sałatek, kanapek, oraz robić z nich pastę.

Kiełki fasoli mung są bogate w witaminy A i z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B5, B6, H), a także witaminy C i K1. Kiełki fasoli mung zawierają również duże ilości miedzi, manganu, magnezu, fosforu a także potasu, litu, jodu, cynku, żelaza, siarki i szeregu mikroelementów.

Kiełki kapusty w smaku przypominają świeżą kapustę, jednak są od niej bardziej pikantne. Doskonale nadają się do sałatek. Są dobrym źródłem witamin (A, z grupy B, C, E) oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki.

Kiełki koniczyny polecane do spożywania z kanapkami, twarogiem, sałatkami i surówkami, kiełki te są łagodne w smaku.. Są źródłem witamin: A, B, C, E, K1 oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, siarki i sodu.  Działają wzmacniająco na system nerwowy i poprawiają trawienie.

Kiełki owsa wpływają korzystnie na płodność oraz regulowanie pracy tarczycy i gospodarki hormonalnej organizmu. Można dodawać je nie tylko do sałatki, ale nawet o muesli i deserów.

Kiełki pszenicy są lekko chrupiące i słodkie w smaku. Wręcz idealnie pasują do sałatek. Są źródłem witamin: z grupy B i C oraz prawdziwą kopalnią składników mineralnych: manganu, selenu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, jodu, cynku, miedzi, siarki. Zawierają też koenzym Q. Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Poprawiają stan i kolor skóry. Wzmacniają włosy i paznokcie.

Kiełki rzeżuchy (pieprzyca siewna) są ważnym elementem diet oczyszczających stosowanych wiosną. Kiełki rzeżuchy charakteryzują się ostrym smakiem i zapachem (dzięki olejkom eterycznym), dlatego dobrze komponują się z twarogiem, jajecznicą, sałatkami i na kanapce. Zawierają witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B3, B9 -> kwas foliowy), C i K1, minerały: jod, wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez i potas, zawierają też amigdalinę - witaminę B17. Kiełki rzeżuchy pobudzają metabolizm, wpływają korzystnie na wygląd włosów, cery i paznokci, pobudzają przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działają moczo i żółciopędnie oraz krwiotwórczo.

Kiełki soczewicy tak jak kiełki fasoli mung, zawierają duże ilości kwasu foliowego, a także wszystkie inne (oprócz B12) witaminy z grupy B. Dodatkowo są źródłem witaminy C, która działa przeciwwirusowo oraz antynowotworowo i K1, posiadają też w swoim składzie składniki mineralne: magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, bor, krzem. Korzystnie wpływają na zęby i cerę. Osobom chorującym na cukrzycę i miażdżycę są wręcz zalecane. To wspaniały element past, twarożków, kremów kanapkowych, pierogów, naleśników i omletów.

Kiełki soi są polecane do regulowania problemów układu hormonalnego i nerwowego, zawierają bardzo duże ilości białka oraz witamin: C, K1 i z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, PP, B5, B6) i minerałów: magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, manganu. Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Jako bogate źródło fitoestrogenów kiełki soi polecane są kobietom w okresie menopauzy. Są bardzo popularne w kuchniach azjatyckich, doskonale komponują się z warzywami i sosami.

Kiełki żyta wzmacniają organizm, dodają witalności oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy. Kiełki żyta poprawiają smak sałatek warzywnych i owocowych. Można doda je do zup i płatków śniadaniowych. Kiełki żyta są bogactwem białka, witaminy E, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i witaminy z grupy B.

   Inne rośliny, z których wyhodować możemy kiełki to np.: cebula, fasola adzuki, groch, kozieradka, siemię lniane, czy słonecznik. Wartość odżywcza kiełków utrzymuje się na wyrównanym poziomie, ale warto urozmaicać menu dodając do potraw kiełki różnych nasion. To najprostszy sposób na poprawę odżywienia organizmu.



Hodujemy kiełki

   Nasiona są zamknięte i wysuszone, więc aby mogły kiełkować potrzebują odpowiednich warunków, w tym światła, temperatury i wilgoci. Są to czynniki zapewniające odpowiedni cykl wzrostu. Do hodowania kiełków potrzebujesz atestowanej kiełkownicy i nasion przygotowanych do kiełkowania. Oba artykuły dostaniesz w sklepie ze zdrową żywnością. Nie kupuj nasion w sklepie ogrodniczym, ponieważ mogą zawierać zanieczyszczenia. Ziarna przeznaczone na siew są zaprawiane m.in. środkami grzybobójczymi.

   Pamiętaj, że oświetlenie powinno być dobre, ale pełne słońce nie jest odpowiednie, ponieważ wpływa negatywnie na zawartość witamin A, E i K1. Zalecana temperatura wynosi natomiast w granicach 18-21 stopni Celsjusza. Kolejnym ważnym parametrem jest wilgotność. Kiełki powinny być podlewane dwa razy dziennie, choć niektóre nasiona wymagają trzykrotnego podlewania. Nie wsypuj zbyt dużo nasion, bo spleśnieją. Wsyp jedną warstwę w taki sposób, aby były luźno rozłożone. Do zraszania należy używać wyłącznie letniej, przegotowanej wody. Alternatywą dla kiełkownicy są mini hodowle:

- na sitku do herbaty
- na ligninie
- na gazie

   Włóż sitko do herbaty do naczynia z wodą w taki sposób, żeby woda stykała się z powierzchnią sitka, ale ziarno w niej nie pływało. Wystarczy wsypać łyżkę ziaren. Sitko do herbaty poleca się do hodowania ziaren pszenicy i owsa. Kolejna metoda dotyczy hodowli na ligninie. Ułóż na spodku zwilżony kawałek ligniny lub waty, a następnie rozsyp nasiona. Podłoże powinno być zraszane około 3-4 razy dziennie. Po upływie 3-5 dni powinny pojawić się kiełki. Możesz wypróbować nasiona rzodkiewki, siemienia lnianego lub rzeżuchy. Na gazie należy hodować kiełki fasoli, soi i ciecierzycy. Pamiętaj o tym, że nasiona powinny się moczyć w letniej wodzie przez około 10-12 godzin. Następnie należy przełożyć nasiona na gazę przymocowaną gumką do miski z wodą. Gaza powinna być wilgotna, niemniej nasionka nie powinny się moczyć, bo zaczną gnić. Kiełki są gotowe do spożycia po upływie około 3-6 dni.

   Profesjonalna kiełkownica potrójna, o której była mowa wyżej, składa się z trzech pojemników, zbiornika na wodę i pokrywy. Dno pojemników jest rowkowane, co ułatwia równomierne rozłożenie nasion. Kiełkownica jest skonstruowana w taki sposób, że nadmiar wody i gazów jest odprowadzany. Kiełki mają zapewnioną odpowiednią temperaturę i wilgoć. Wystarczy jedynie zraszać kiełki kilka razy w ciągu dnia.

   Hodowanie kiełków nie jest trudne. Wymaga ono jedynie systematycznego zraszania nasion oraz jednorazowego wydatku związanego z zakupem kiełkownicy. Warto także zarezerwować sobie odpowiednie miejsce na plantację w wersji mini pamiętając o odpowiednim oświetleniu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.83 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE