Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.07.2019 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

ARTYKUŁY

Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu 
Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu
21.07.2019

Białko jest składnikiem odżywczym pełniącym funkcje budulcowe, regulacyjne i energetyczne w organizmie. W organizmie proteiny są „cięte” na aminokwasy, które są niezbędne do zapewnienia wzrostu komórkowego i regeneracji komórek. Białka pozwalają na u



Wszechstronne zastosowanie sody oczyszczonej 
Wszechstronne zastosowanie sody oczyszczonej
17.07.2019

Soda oczyszczona to nazwa handlowa i zwyczajowa nieorganicznego związku wodorowęglanu sodu o wzorze chemicznym NaHCO3. Jako dodatek do żywności oznaczana jest również symbolem E500b. Wszechstronne zastosowania sody oczyszczonej zostały odkryte przez



Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki 
Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki
13.07.2019

Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego, Atlantyckiego oraz w wodach Morza Śródziemnego, można je spotkać w zimniejszyc



Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie
07.07.2019

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym. Występuje w stanie dzikim w Azji, Europie, Afryce oraz Ameryce Północnej. Rośnie w lasach, na polach oraz zasiedla tereny wysoko zmienione przez działalność człowieka. Pokrz



Substancje bioaktywne - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Substancje bioaktywne - charakterystyka i właściwości zdrowotne
01.07.2019

Składniki (substancje) bioaktywne to różnorodne związki nieodżywcze pochodzące z produktów żywnościowych, które oddziałują na organizm człowieka przez usprawnianie procesów fizjologicznych. Zabezpieczają przez to organizm przed niewłaściwymi reakcjam



Dlaczego należy unikać grillowania i jak zmniejszyć jego szkodliwość? 
Dlaczego należy unikać grillowania i jak zmniejszyć jego szkodliwość?
27.06.2019

Maj i czerwiec to miesiące, w których rozpoczynamy sezon na grillowanie. Przez cały okres letni i wakacyjny spędzamy weekendy w ogródkach, na działkach czy balkonach przygotowując aromatyczne mięso czy warzywa z grilla. Każdy z nas zna chyba zapach i



Astma - podstępna choroba XXI wieku 
Astma - podstępna choroba XXI wieku
25.06.2019

W 1980 r. odnotowano wzrost zachorowalności na astmę, co zbiegło się w czasie z nagłośnieniem skutków ubocznych stosowania aspiryny związanych z zespołem Reye’a. Wówczas w leczeniu astmy zaprzestano stosowania tego leku i zaczęto stosować paracetamol



Śmietana a śmietanka - rodzaje i zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze 
Śmietana a śmietanka - rodzaje i zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze
21.06.2019

Czym różni się śmietana od śmietanki? Śmietana - inaczej nazywana śmietaną kwaśną lub ukwaszoną to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Następnie śmietanka poddana jest procesowi fermentacji ml



Skwalen - charakterystyka i właściwości prozdrowotne 
Skwalen - charakterystyka i właściwości prozdrowotne
17.06.2019

Skwalen jest nienasyconym węglowodorem, triterpenem, lipidem, który obecny jest w płaszczu lipidowym ludzkiej skóry. Jest on metabolicznym prekursorem cholesterolu oraz innych steroli, a także witaminy D i hormonów steroidowych. Odpowiada między inny



Biegunka podróżnych - jak jej uniknąć podczas wakacji? 
Biegunka podróżnych - jak jej uniknąć podczas wakacji?
15.06.2019

Biegunka podróżnych jest chorobą objawiającą się problemami żołądkowo-jelitowymi. Jej nazwa wywodzi się stąd, że do zakażenia dochodzi zwykle w czasie podróży. Główną przyczyną biegunki podróżnej jest spożywanie zanieczyszczonych mikrobiologicznie na



Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.06.2019

Pitaja (smoczy owoc) to owoc kaktusów z rodzajów Hylocereus oraz Stenocereus. Pitaja pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a jej właściwości zdrowotne znane były już starożytnym ludom zamieszkującym te tereny. Ze względu na łatwość, obecnie smo



Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne 
Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne
07.06.2019

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, balastowych czy sensorycznych zawierają także substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników odżywczych z pożywienia. Do substancji antyodżywczych występujących naturalnie w



Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby 
Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby
01.06.2019

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz niewłaściwa dieta. Wątroba charakteryzuje się wyjątkowymi zdolnościami regene



Ból zęba może świadczyć nie tylko o próchnicy 
Ból zęba może świadczyć nie tylko o próchnicy
27.05.2019

Ból zęba jest bardzo dotkliwy, zwykle promieniuje na całą twarz i głowę, co rodzi potrzebę szybkiego skonsultowania się z lekarzem stomatologiem. Bóle zęba najczęściej są związane z próchnicą lub innymi chorobami zębów, niemniej przyczyny bólu zęba m



Groch (groszek) cukrowy i łuskowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Groch (groszek) cukrowy i łuskowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
22.05.2019

Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) łuskowy (oraz groszek zielony, czyli niedojrzała forma grochu zwyczajnego), to warzywo pochodzące z rodziny roślin bobowatych. Groch jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych na całym świecie. Dawniej w



Serki topione - jak powstają i co się kryje w ich składzie 
Serki topione - jak powstają i co się kryje w ich składzie
18.05.2019

Serki topione to jedne z najchętniej wybieranych produktów do smarowania pieczywa, tostów, czy naleśników. Na rynku znaleźć można szeroki wybór smaków (z ziołami, łososiem, borowikami, salami, papryką, suszonymi pomidorami, pieczarkami, maślane, śmie



Słodzone napoje - jak szkodzą zdrowiu dzieciom i dorosłym 
Słodzone napoje - jak szkodzą zdrowiu dzieciom i dorosłym
14.05.2019

Słodzone napoje - gazowane i niegazowane, zazwyczaj też kolorowe i pseudo soki są w większości bombą bezwartościowych kalorii. Oznacza to, że codzienne spożywanie tych płynów wpływa znacząco na metabolizm organizmu. Samo wypijanie słodzonych napojów



Co należy wiedzieć o lecytynie 
Co należy wiedzieć o lecytynie
12.05.2019

Lecytyna (gr. lekithos, czyli żółtko jaja) jest mieszaną różnych związków pochodzenia naturalnego o charakterze lipidowym. Chemiczna nazwa lecytyny to fosfatydylocholina. W jej budowie wyróżnić można fosfolipidy składające się z kwasów tłuszczowych,



Bigoreksja - przyczyny, objawy i leczenie obsesji na punkcie własnego ciała 
Bigoreksja - przyczyny, objawy i leczenie obsesji na punkcie własnego ciała
08.05.2019

Obsesja na punkcie wyglądu może stać się chorobą - bigoreksją. Osoby cierpiące na wspomniane zaburzenie tracą zdrowy ogląd własnego ciała, dążąc do osiągnięcia ideału, który tak naprawdę nie istnieje. Bigoreksja jest zaliczana do zaburzeń w odbierani



Jak powstają mleczne napoje fermentowane? 
Jak powstają mleczne napoje fermentowane?
04.05.2019

Zgodnie z definicją FAO/WHO mleczne napoje fermentowane (MNF) to „produkty otrzymane z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego w proszku, poddanego fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które f



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 37 |