Dzisiaj jest: Niedziela, 19.01.2020 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Koktajle - warzywne czy owocowe? które są najzdrowsze? jakie dla kogo?


18.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Koktajle - warzywne czy owocowe? które są najzdrowsze? jakie dla kogo?


   Koktajle to płynne lub pół-płynne potrawy i przekąski, przygotowywane głównie z warzyw i owoców, które to po prostu, dokładne się razem miksuje. Nazywane są również shake'ami (szejkami) czy smoothies (pod takimi nazwami możemy również kupić gotowe koktajle, np. w większych sklepach, lub zamówić je w kawiarni, restauracji czy innego rodzaju lokalu gastronomicznym).

   Przygotowanie koktajlu jest bardzo proste i nie trwa zbyt długo. Jedyne, czego do tego potrzebujemy, to blender czy robot kuchenny. No i może odrobina kulinarnej kreatywności...

   Czy warto pić koktajle? Zdecydowanie tak! Koktajle są niezwykle zdrowe i wartościowe odżywczo (jeśli oczywiście nie dodamy do nich np. słodkich dodatków czy samego cukru). Czy mogą pomóc w odchudzaniu? Tak, szczególnie te zielone. Czy mogą zastąpić posiłek? Wszystko zależy tu od wykorzystanych do ich przygotowania składników. Pytań i odpowiedzi jest wiele, lecz konkluzja tylko jedna - koktajle to idealny sposób na wzbogacenie swego codziennego menu o niezbędne składniki pokarmowe.





Dieta koktajlowa

   Dobrze skomponowana dieta koktajlowa to jeden ze sposobów na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, dodanie sobie energii i poprawienie wyglądu włosów, skóry i paznokci (pozwala bowiem na pozbycie się toksyn z organizmu i dostarcza wielu witamin i składników mineralnych). Choć składa się ona, koniec końców, z różnorodnych produktów, gdyż koktajle przygotowuje się na bazie przynajmniej dwóch składników, można uznać ją za monodietę, gdyż to tylko z nich składa się nasze codzienne menu.

   Koktajle, z których składa się menu diety koktajlowej, zależą od jej wybranego przez nas rodzaju. Można zdecydować się bowiem na picie jedynie koktajli owocowych, jedynie koktajli warzywnych, koktajli owocowo-warzywnych lub, co jest już największym urozmaiceniem (i opcją najrozsądniejszą), koktajli przygotowywanych na bazie produktów należących do różnych grup (np. takich z dodatkiem mleka, orzechów czy otrębów).

   Diety koktajlowe warzywne będą najbardziej restrykcyjne i wymagające silnej woli. Każdy dodatkowy składnik, jaki zdecydujemy się wprowadzić, ułatwi nam przejście przez takie tygodniowe (czy dwutygodniowe) oczyszczanie. Niemniej, nie pozostanie on bez wpływu na jego końcowego efekty, tj. może spowolnić odchudzanie, ale i zapobiec niedoborom pokarmowym.

   Wszystko zależy więc od tego, co chcemy osiągnąć. Jeśli zależy nam na szybkim zgubieniu kilku kilogramów, najlepszym rozwiązaniem będzie dieta z koktajli warzywnych (najlepiej zielonych). Dostarczają bowiem niewielkiej ilości kalorii i działają moczopędnie. Tak więc, koktajlowa dieta warzywna jest dietą bardzo niskokaloryczną - to właśnie w tym tkwią zarówno sekret jej skuteczności, jak i niestety jej wady. Nie dostarcza ona bowiem istotnych składników odżywczych, jak chociażby białka i tłuszczów (oraz rozpuszczalnych w nich witamin), może powodować zawroty głowy i mdłości (na skutek minimalnej ilości węglowodanów w codziennym menu) itd. Poza tym, choć faktycznie jest skuteczna, decydując się na nią, trzeba liczyć się z tym, że czeka nas efekt jojo.

   Więcej energii, z pewnością, będziemy mieć na diecie warzywno-owocowej. Owoce dostarczają bowiem wielu witamin oraz węglowodanów. Dzięki nim będziemy mieć wystarczająco dużo energii, by ćwiczyć (a więc i spalać więcej kalorii) i robić wszystko to, co robić codziennie musimy (chodzenie do pracy, szkoły itd.). Nie narazimy się również na zawroty głowy i nieznośne mdłości. Dieta koktajlowa warzywno-owocowa również jest niskokaloryczna, ale nie aż tak restrykcyjna jak ta poprzednia.

   Jeśli chodzi o dietę składającą się z jedynie koktajli owocowych, to może okazać się ona skuteczną bronią w walce z nadmiarem kilogramów, ale tylko pod warunkiem, że dobrze komponujemy nasze menu, tj. przepisy na koktajle. Cukier zawarty w owocach jest wolniej trawiony i przyswajany niż cukier biały, ale jeśli będziemy jadać go w nadmiarze, tylko sobie zaszkodzimy (a już na pewno zaszkodzimy naszej figurze...). Koktajle ze śliwek, moreli, borówek, jabłek, truskawek, jagód, poziomek, malin itd., czyli owoców sezonowych, które mają niski indeks glikemiczny i stosunkowo niewiele kalorii, mogłyby być pite nawet przez cały dzień i nie spowodowałyby przyrostu wagi. Co więcej, pewnie byłoby nawet odwrotnie. Niemniej, miksowanie ze sobą bananów, gruszek, czereśni, fig itd. już takie efektywne nie będzie. Te owoce są, niestety, bardzo bogatym źródłem cukrów prostych. Mają również proporcjonalnie więcej kalorii. Jeśli decydujemy się na odchudzanie z dietą koktajlową, wybierajmy głównie owoce z tej pierwszej grupy.

   Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest przygotowywanie koktajli z wielu różnorodnych składników. Warto pamiętać, że dietę koktajlową można uzgodnić z podstawowymi zaleceniami dawanymi osobom odchudzającym się - rano i przed południem warto pić koktajle owocowe i warzywno-owocowe, gdyż dostarczają nam one energii, a po południu i wieczorem - koktajle warzywne i warzywno-białkowe (czyli np. z jogurtem naturalnym, serkiem homogenizowanym, kefirem itd.). Zarówno do pierwszych, jak i drugich dodawać możemy pestki i orzechy, mleczko kokosowe, siemię lniane oraz awokado (by dostarczyć sobie zdrowych tłuszczów). Dobrym dodatkiem będą również bogate źródła błonnika pokarmowego oraz magnezu, czyli zarodki i kiełki pszenne.

   Tak urozmaicona dieta koktajlowa nie spowoduje, że w ciągu tygodnia pozbędziemy się nadwagi. Co więcej, jej efekty w tym względzie będą zdecydowanie mniej spektakularne niż w przypadku diety stricte warzywnej. Niemniej, to właśnie na nią powinno się decydować, gdyż, choć schudnie się na niej mniej, nie grozi nam po całym procesie efekt jo-jo, czyli szybkie ponowne przybranie na wadze.

   Poza tym, tego typu dieta koktajlowa ma najlepszy wpływ na skórę, włosy i paznokcie, gdyż dostarcza wystarczająco dużo składników pokarmowych. Nie trzeba więc będzie, przestrzegając jej zasad, obawiać się, ze po tygodniu ta pierwsza pokryje się krostkami lub zacznie wyglądać jak papier, te drugie będą wypadać garściami, a trzecie - zaczną się łamać.

   To tylko garść podstawowych informacji - koniec końców i tak wszystko zależy od konkretnych połączeń produktów w wypijanych przez nas koktajlach (więcej informacji w dalszej części tekstu). Pamiętajmy, iż te warto wprowadzić do codziennego menu nawet wtedy, jeśli na przejście na dietę koktajlową nie mamy najmniejszej ochoty. Wyjdzie nam to tylko an zdrowie...



Koktajle - jakie? kiedy? dla kogo?

   Przygotowywanie i picie koktajli to idealny sposób na szybkie dostarczenie sobie energii i składników odżywczych. Ich składniki możemy wybierać przez wzgląd na jedynie nasze preferencje smakowe lub też w zależności od potrzeb naszego organizmu. Co więcej, jedno nie wyklucza drugiego!

   Poniżej wymienione zostały produkty, które powinniśmy wykorzystywać do przygotowywania koktajli, idealnie spełniające dane zadanie lub, po prostu, potrzebne w jakiś sytuacjach. Oczywiście są to tylko propozycje, a nie przepisy, gdyż czasem wszystkich składników z jakiegoś odnośnika połączyć się nie da - wybierajmy i mieszajmy ze sobą te, których potrzebujemy i które pasują do siebie smakowo (nawet jeśli należą do różnych grup). I tak:

- gdy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii - banany (lub inne owoce o stosunkowo wysokiej zawartości cukru), migdały, mleczko kokosowe, rodzynki i inne suszone owoce, zielona i biała herbata, kawa, miód

- gdy chcemy pozbyć się toksyn z organizmu - suszone morele, banany, pomidory, ogórki, zielone warzywa liściaste, awokado, pokrzywa, sok z cytryny, imbir, natka pietruszki, koperek, seler naciowy (mają działanie moczopędne i detoksykacyjne)

- dla pań w okresie menopauzy - mleko sojowe, tofu, figi (zawierają fitoestrogeny, które łagodzą nieprzyjemne objawy menopauzy), sezam, mak, nabiał (zawierają duże ilości wapnia, a więc zapobiegają osłabianiu się kości i osteoporozie), zielona herbata (przyspiesza metabolizm i zapobiega przybieraniu na wadze, co jest, na skutek zachodzących zmian hormonalnych, częstym problemem kobiet w okresie przekwitania)

- na odchudzanie - szpinak, brokuły, sałata, cukinia, papryka zielona itd., (są niskokaloryczne i mają działanie moczopędne), odtłuszczone jogurty, kefir i maślanka (to idealna niskokaloryczna baza do koktajlu), kawa, pu-erh i zielona herbata, sok z cytryny, grejpfruty, chili, cynamon, imbir, pieprz (przyspieszają metabolizm i dostarczają antyoksydantów)

- po treningu - jogurty, serki homogenizowane, kefir, serwatka (są bogatym źródłem białka), banany (odbudowują zapasy glikogenu w mięśniach)

- na odbudowanie flory bakteryjnej w jelitach - jogurty naturalne i kefir, czosnek, kiszona kapusta, sok z kiszonej kapusty, ogórki kiszone (to naturalne probiotyki lub/i prebiotyki)

- na wzmocnienie odporności - sok z cytryny, grejpfruty, czarna porzeczka, aronia, kiwi, papryka (dostarczają dużych ilości witaminy C), czosnek, cebula (to naturalne antybiotyki)

- na stres i wzmożoną aktywność intelektualną - pestki dyni, zarodki i otręby pszenne (są bogatym źródłem magnezu), melisa (uspokaja i wycisza), orzechy włoskie (wspomagają koncentrację i pamięć)

- na dobry sen - melisa (uspokaja i wycisza), chudy nabiał, pestki dyni (zawierają tryptofan, który w organizmie metabolizowany jest w melatoninę odpowiedzialną za prawidłowy sen)

- na piękną cerę - skrzyp polny, bratek, biała herbata (redukują zmiany trądzikowe, zmarszczki itd.), marchewka (to bogate źródło karotenu nadającego skórze piękny kolor), pomidory (dostarczają potasu odpowiedzialnego za wypłukiwania toksyn z organizmu), awokado, siemię lniane (są źródłami zdrowych tłuszczów), pestki dyni (to bogate źródło cynku)

- na anemię - buraki, jarmuż, szpinak (dostarczają duże ilości żelaza, działają krwiotwórczo)

   Jak widać, koktajle dzięki temu, iż wykorzystać można w nich niemal wszystkie produkty, mogą okazać się pomocne w walce z wszelakimi dolegliwościami.

   Pamiętajmy, że koktajle możemy zabierać ze sobą do pracy czy szkoły - nawet osoby zabiegane nie muszą z ich picia rezygnować. Co więcej, to właśnie dla nich stanowią one idealną, zdrową przekąskę, gwarantując, że, zmęczone codziennymi obowiązkami nie wyskoczą na obiad do baru szybkiej obsługi.



Koktajl idealny

   Koktajle, jak już zostało wspomniane, można przygotowywać z niemal wszystkiego (co więcej, najbardziej wartościowe są te, w których łączy się różnego rodzaju produkty). Niemniej, jak to wygląda w praktyce, osoba, która koktajli nigdy nie piła, może nie wiedzieć. Podstawowy schemat komponowania wieloskładnikowych koktajli wygląda następująco:

1) Baza koktajlu (około 1 szklanki)
2) Zielone warzywo (1-2 szklanki)
3) Owoc (lub inne źródło cukru) (garść)
4) Źródło zdrowych tłuszczów
5) (Opcjonalnie) dodatek (do np. dosłodzenia koktajlu)

   I tak, bazą do koktajli mogą być:

- woda (przegotowana lub mineralna)
- woda kokosowa
- mleczko kokosowe
- zielona herbata
- herbata owocowa
- mleko (krowie lub roślinne)
- sok (np. pomarańczowy)
- kefir, jogurt naturalny lub maślanka.

   Idealnie nadające się do koktajli warzywa to m.in.:

- szpinak
- jarmuż
- sałata (masłowa, holenderska, rzymska, lodowa)
- cukinia
- brokuły
- ogórki
- seler naciowy
- spirulina (to wodorost, a nie warzywo, ale z powodzeniem może je w koktajlu zastąpić)

   Owoce, które pasują do koktajli, to m.in.:

- banany
- jabłka
- truskawki
- jagody
- borówki
- pomarańcze
- mango
- ananas
- kiwi
- owoce suszone (najlepiej niekandyzowane i niesiarkowane)

   Źródłem zdrowych tłuszczów w koktajlu może być:

- siemię lniane
- olej lniany
- awokado
- sezam
- mak
- pestki dyni lub słonecznika
- wiórki kokosowe
- orzechy (włoskie, migdały, nerkowce, brazylijskie, makadamia, piniowe itd.)
   
   Warto również wykorzystywać do przygotowywania koktajli, z różnych powodów, następujące produkty:

- marchew
- dynię
- nasiona chia
- paprykę (nie tylko zieloną)
- ostropest plamisty
- sok z cytryny lub limonki
- olej kokosowy
- ocet jabłkowy
- jagody goji
- miód
- kakao

   Koktajl  w którym znajdzie się po choć jednym produkcie z każdej z tych grup, będzie witaminową i odżywczą bombą! Pamiętajmy jednak, iż fakt, że dodatek składników z którejś z nich nam przeszkadza,  absolutnie nie oznacza, iż w ogóle nie możemy pić koktajli! Grunt to uczyć się przez doświadczenie i zewsząd czerpać kulinarne inspiracje - z odpowiednim podejściem w krótkim czasie wypracujemy własną niezawodną recepturę na koktajl idealnie dopasowany do naszych potrzeb.



Czemu warto pić koktajle?

   Koktajle mają wiele właściwości - usuwają nadmiar wody z organizmu, przyspieszają odchudzanie lub ułatwiają utrzymanie prawidłowej wagi, dodają energii lub wyciszają, usprawniają trawienie, uzupełniają niedobory pokarmowe itd. Niezależnie od tego, co nam doskwiera, znajdziemy produkty walczące z przykrą dolegliwością, które to nadawać się będą do zmiksowania.

   Koktajl stanowi pewnego rodzaju witaminowy i mineralny zastrzyk. Zamiast łykać suplementy diety i skrupulatnie wyliczać sobie kaloryczność i wartość odżywczą każdego posiłku, by dostarczyć sobie wszystkiego, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto zamienić posiłek lub dwa na wieloskładnikowy koktajl, a o nic nie będziemy musieli się martwić. Cóż, w jak skrupulatnie przygotowanym posiłku znajdziemy, na jednym talerzu, selera, siemię lniane, owoc, źródło białka i szpinak? Albo jarmuż, banany, mleko sojowe, daktyle i orzechy włoskie? Marchewkę, maślankę, ogórka i dynię? Przykłady można tu mnożyć w nieskończoność, ale myśl nasuwa się jedna - na komponowanie i przygotowywanie tak urozmaiconych posiłków, które mają być zarazem smaczne, mało kto ma dziś czas. Koktajl ów problem rozwiązuje.

   Pamiętajmy również, że koktajle są bardziej lekkostrawne niż typowe posiłki, gdyż ich składniki są już na wstępie rozdrobnione. Poza tym, nie wykorzystuje się do ich przygotowywania ciężkich i tłustych produktów (wyjątkiem są tu te zawierające zdrowe tłuszcze, na które to układ pokarmowy reaguje trochę inaczej - między boczkiem a awokado jest spora różnica...). Tak więc, koktajle są idealnym składnikiem (lub nawet podstawą) wszelkiego rodzaju diet lekkostrawnych, np. przeznaczonych dla osób cierpiących na różne choroby układu pokarmowego.

   Ostatnią rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest to, że koktajle są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można więc np. przygotować je rano, ale nie tylko na śniadanie, bo np. jako przekąskę do pracy czy szkoły.



Dieta strukturalna

   Koktajle powróciły do łask dzięki coraz to popularniejszej diecie strukturalnej (diecie dr Bardadyna). Co prawda nie jest ona dietą stricte koktajlową, gdyż spożywa się na niej też normalne (co nie znaczy, że możemy jeść słodycze czy fast-foody!) posiłki, ale koktajle, zwane przez jej twórcę "eliksirami", są jej nieodłącznym elementem.

   Koktajle proponowane przez dr Bardadyna są niezwykle proste w przygotowaniu i charakteryzują się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. I tak, w menu diety strukturalnej znajdziemy:

- koktajl (eliksir) wiśniowy
- koktajl (eliksir) fioletowy
- koktajl (eliksir) pomarańczowy
- koktajl (eliksir) zielony

   Pierwszy ze strukturalnych koktajli, czyli koktajl wiśniowy, to napój odmładzający - działa przeciwzmarszczkowo, przywraca skórze odpowiednią sprężystość i gęstość itd. Przygotujemy go z:

- 200 ml niesłodzonego mleka roślinnego (najlepiej zawierającego estrogeny mleka sojowego)
- 100 gramów wydrylowanych wiśni
- 2 łyżeczek zarodków pszennych
- 1 łyżeczki melasy (do posłodzenia)
- pół łyżeczki skrzypu polnego

   Koktajl wiśniowy przygotowanego z tego przepisu ma jedynie około 200 kalorii.

   O ile koktajl wiśniowy ma działanie ściśle związane z naszym wyglądem, to koktajl fioletowy jest już raczej elementem profilaktyki prozdrowotnej (choć, wiadomo, jedno jest z drugim związane). Wzmacnia on naczynia krwionośne i serce oraz co ważne, wzrok. Suszona morela pobudza natomiast perystaltykę jelit. Do przygotowania fioletowego koktajlu potrzebujemy:

- 200 ml niesłodzonego mleka roślinnego
- 100 gramów borówek lub jagód
- 1 suszoną morelę
- pół łyżeczki syropu klonowego
- 2-3 orzechy włoskie
- 1 łyżeczkę sezamu

   Porcja koktajlu fioletowego ma niecałe 250 kalorii.

   Koktajl pomarańczowy jest bogatym źródłem witaminy C, przez co wzmacnia odporność i chroni przed różnego rodzaju infekcjami. On również, jak koktajl fioletowy, pozytywnie wpłynie na perystaltykę jelit (dzięki zawartości np. suszonej moreli oraz siemienia lnianego). Jako że dostarcza dużo błonnika, będzie naprawdę sycący. Przygotujemy go z:

- 250 ml niesłodzonego soku pomarańczowego
- 1 suszonej figi
- 1 suszonej moreli
- 1 łyżeczki siemienia lnianego
- 1 łyżeczki drożdży piwowarskich
- 1 łyżeczki zarodków pszennych

   Koktajl pomarańczowy dostarcza jedynie niecałych 200 kalorii.

   Eliksir zielony, czyli ostatni z proponowanych przez twórcę diety strukturalnej, jest wielkim sprzymierzeńcem odchudzania (jak niemal wszystko, co zielone, chciałoby się rzec...). Zmniejsza on apetyt, działa moczopędnie (a więc przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z organizmu), odbudowuje prawidłową florę bakteryjną jelit, reguluje poziom cukru we krwi oraz wszystkie procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Składa się z:

- 200 ml naturalnego kefiru lub jogurtu (bez cukru)
- połówki dojrzałego awokado
- łyżki soku z cytryny
- łyżki zielonej natki pietruszki
- łyżki otrębów owsianych

   Przygotowany z powyższych składników koktajl ma jedynie około 195 kalorii.

   Dieta strukturalna zakłada, iż każdy powinien wybrać koktajl, którego właściwości są mu najbardziej potrzebne i wprowadzić go do swej codziennej diety. Niemniej, nie trzeba w pełni podporządkowywać się się zaleceniom dr Bardadyna - można też, po prostu, czerpać z nich inspirację, np. przygotowując swoje własne koktajle z tych samych składników, ale w innych ilościach (proporcjach) czy z innymi dodatkami. Proponowane w diecie połączenia smaków i właściwości wybranych produktów są naprawdę pyszne i skuteczne zarazem. Stanowią tym samym idealną bazę dla osób, które koktajli raczej nigdy nie robiły, a więc nie wiedzą, co w nich ze sobą łączyć.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.60 Ocen: 10


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE