Dzisiaj jest: Czwartek, 17.10.2019 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kolagen i jego znaczenie w organizmie


05.11.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kolagen i jego znaczenie w organizmie


   Kolagen (grec. colla-klej, genno-produkować) to białko, które stanowi 30% wszystkich białek w ludzkim organizmie. Jest obecne we wszystkich tkankach i narządach, głównie w kościach, skórze, chrząstkach, więzadłach, ścięgnach czy rogówce oka. Jego podstawową funkcją w organizmie jest utrzymanie sprężystości tkanki łącznej, spajanie komórek oraz zwiększanie wytrzymałości tkanki łącznej na rozciąganie.

   Kolagen powstaje w organizmie z aminokwasów endogennych pozyskiwanych z pożywienia. W procesach syntezy udział bierze kwas askorbinowy (witamina C). Udało się wyizolować 29 typów kolagenów, które charakteryzują się odmienną funkcją, występowaniem i strukturą. Najczęściej spotykaną formą kolagenu w organizmie człowieka jest kolagen I (85-90%) występujący w skórze i tkance łącznej kości. Po 25 roku życia procesy syntezy kolagenu zanikają, co pogarszać może stan skóry oraz ogólny stan zdrowia. Dlaczego kolagen jest tak ważnym składnikiem naszego organizmu i jakie pełni funkcje?





Znaczenie kolagenu w organizmie

   Kolagen tworzy tkankę łączną kości, stawów i chrząstek, więzadeł i ścięgien. Odpowiada za prawidłowe działanie narządów ruchu. Niedobór kolagenu może powodować utrudnione poruszanie się oraz osłabienie stawów i mięśni, a także bóle kręgosłupa.

   Kolagen odpowiada za gładkość, elastyczność i jędrność skóry oraz za odpowiedni stan i wygląd włosów i paznokci. Niedobór tego składnika prowadzi do powstawania zmarszczek, cellulitu, uszkodzeń skóry na piętach oraz zmian skórnych takich jak trądzik, wypryski i przebarwienia. Niewystarczający poziom kolagenu prowadzi do nadmiernego wypadania włosów, łupieżu oraz łamliwości paznokci.

   Kolagen wykazuje również działanie ograniczające rozwój drobnoustrojów i toksyn w organizmie. Prawidłowy jego poziom pozwala więc na zachowanie odporności i obniżenie podatności na infekcje.



W jakich produktach spożywczych można znaleźć kolagen?

   Największe ilości kolagenu w pożywieniu znajdują się w produktach takich jak:

• Żelatyna

   Żelatyna niemal w 90% składa się z kolagenu. Jest to naturalna mieszanina peptydów i białek, która pozyskiwana jest ze skóry, chrząstek i kości zwierząt. Stosowana jest w produkcji żelek, galaretek owocowych i mięsnych.


• Mięso

   Kolagen zawierają głównie takie rodzaje mięs jak wołowina, kurczak, kozina, wieprzowina. Na szczególną uwagę zasługują nogi wieprzowe, z których przygotowuje się galaretkę wieprzową „zimne nóżki” bogatą w kolagen. Duże ilości kolagenu zawierają też wywary mięsne, głównie z kości.


• Ryby

   Kolagen rybi jest szczególnie cenny ze względu na podobną budowę chemiczną do kolagenu ludzkiego. Wykazuje on więc wysoką wchłanialność i aktywność biologiczną.


   Oprócz produktów bogatych w kolagen ważne jest również spożywanie wraz z dietą produktów zawierających wysoką ilość witaminy C, która wspomaga procesy syntezy kolagenu w organizmie. Bogate w witaminę C są takie produkty jak:

- cytrusy: pomarańcze, cytryny, grejpfruty,
- kiwi, owoce dzikiej róży, aronia, czarne porzeczki, truskawki,
- papryka, nać pietruszki, brokuły, kalarepa, brukselka, kapusta



Suplementacja

   Wzrastający niedobór kolagenu powadzić może do wielu nieprawidłowości działania organizmu. Oprócz złego wyglądu skóry, łamliwości włosów i paznokci niedobór kolagenu prowadzić może do problemów zdrowotnych takich jak bóle stawów i kręgosłupa. Prawidłowa ilość kolagenu w organizmie przyspiesza gojenie złamań, poprawia wzrok, wzmacnia zęby oraz pozwala zachować zdrowe kości i stawy. Rynek suplementów oferuje szeroką gamę produktów zawierających kolagen, często z dodatkiem witaminy C. Wśród osób mających problemy ze stawami efekty zażywania suplementów z kolagenem można zauważyć już po tygodniu stosowania.



   Kolagen jest substancją, która pełni szereg funkcji w organizmie. Opowiada za prawidłowe działanie i wytrzymałość kości, stawów, ścięgien i więzadeł oraz poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga procesy odpornościowe organizmu. Jest on syntetyzowany w organizmie lub może być dostarczany wraz z pożywieniem. Wraz z wiekiem procesy syntezy kolagenu zanikają, przez co wskazane jest stosowanie diety bogatej w produkty zawierające kolagen lub stosowanie suplementacji, głównie wśród osób, które mają problemy z prawidłowym działaniem stawów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE