Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.09.2019 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Krzem - pierwiastek życia


30.04.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Krzem - pierwiastek życia


   Zgodnym z prawdą jest nazywanie krzemu pierwiastkiem życia - bez jego obecności organizm nie może prawidłowo funkcjonować, a niedobór prowadzi do poważnych zaburzeń.

   Przeciętne zapotrzebowanie wynosi w granicach 20-30 mg. Dokładne zapotrzebowanie na pierwiastek jest zależne od płci, sytuacji zdrowotnej, wieku i trybu życia. W okresie ciąży oraz w okresie rekonwalescencji po leczeniu operacyjnym kości organizm potrzebuje więcej tego pierwiastka. Ponadto, zapotrzebowanie na krzem zwiększa się w starszym wieku. Dostarczanie odpowiednich dawek krzemu nie tyle przedłuża młodość, co czyni starość mniej uciążliwą. Wraz z wiekiem poziom tego minerału w narządach obniża się, a ryzyko niedoboru i związanych z nim konsekwencji zdrowotnych jest dość poważne.





Niebezpieczeństwa grożące w razie niedoboru krzemu

   Krzem ma wszechstronny wpływ na organizm, dlatego utrzymujące się niskie stężenie tego pierwiastka bardzo niekorzystnie oddziałuje na zdrowie i zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Wapń jest minerałem odpowiedzialnym za twarde części układu kości i stawów. Krzem jest podstawowym składnikiem tkanek miękkich - m.in. chrząstki, wiązadeł, ścięgien, tkanki kostnej i naczyń krwionośnych. Chrząstka zapewnia podstawową ochronę i amortyzację połączeń stawowych, natomiast niektóre wiązadła i ścięgna pomagają utrzymać stawy na miejscu. Krzem jest składnikiem strukturalnym kolagenu i jest potrzebny do zapoczątkowania procesu budowy kolagenu poprzez enzym o nazwie hydroksylaza prolinowa. Krzem przede wszystkim dba o stabilność strukturalną i wytrzymałość tkanek organizmu. Obniżenie stężenia krzemu w surowicy krwi i następujące po nim zmniejszenie poziomu tego pierwiastka w innych tkankach prowadzi do stwardnienia ich struktury. W konsekwencji mogą rozwinąć się poważne choroby, w tym:

- zwapnienie zastawek serca
- osteochondroza
- arterioskleroza
- poliartretyzm

   Co więcej, krzem wykazuje zdolność adsorpcyjną względem patogenów - pomaga układowi odpornościowemu wydalić je z organizmu. Pierwiastkowi przypisuje się również właściwości regenerujące i wzmacniające. Ponadto, u osób cierpiących na niedobór krzemu wzrasta ryzyko nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, krwawień z dziąseł, przedwczesnego starzenia i zwiotczenia mięśni. Wymieniony katalog chorób ma charakter przykładowy i otwarty. Nie sposób w jednym artykule wyliczyć wszystkie konsekwencje niedoboru tego pierwiastka życia.



Suplement czy zbilansowana dieta?

   Pytanie podane w nagłówku jest pytaniem retorycznym - oczywiście, podstawą zachowania zdrowia jest odpowiednio zbilansowana dieta, ale trzeba mieć świadomość, że krzem nie występuje obficie w pożywieniu dlatego w zależności od zapotrzebowania można wspomagać się sprawdzonymi suplementami. Naturalnymi źródłami krzemu są otręby ryżowe, owsiane i pszenne, płatki owsiane i pszenne, brązowy ryż, grube kasze (gryczana niepalona, kasza jaglana, kasza jęczmienna). Wśród warzyw źródłami krzemu są: kapusta, biała cebula, szparagi, fasolka szparagowa, rzodkiewka, szpinak, marchew, sałata rzymska, papryka, pasternak i ogórek w skórce, wśród owoców: jabłka, banany, pomarańcze, winogrona. Ponadto źródłami są: rodzynki, orzeszki piniowe, migdały, siemię lniane. Warto sięgać po produkty nieprzetworzone, gdyż rafinacja pozbawia pożywienie krzemu. Krzem możemy też znaleźć w ziołach takich jak: skrzyp polny, dziewanna, kozieradka, pokrzywa, podbiał, rdest, przywrotnik. Z ziół tych przygotowuje się odwary.

   Wśród suplementów ciekawą propozycją jest ziemia okrzemkowa spożywcza (diatomit), którą można kupić np. w sklepach ze zdrową żywnością. Przy zakupie warto sprawdzić, czy posiada ona certyfikat potwierdzający źródło pochodzenia. Jak suplementować ziemię okrzemkową? Wystarczy jedna łyżeczka rozpuszczona w szklance wody. Na początku można zacząć od jeszcze mniejszej dawki - pół łyżeczki.

   Niemniej jednak zanim sięgniesz po krzem w płynie, albo w kapsułkach zjedz surówkę, albo owsiankę, a między posiłkami systematycznie, ale niekoniecznie często gaś pragnienie łagodnym naparem ze skrzypu czy pokrzywy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE