Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ksylitol - substytut cukru, właściwości i zastosowanie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ksylitol - substytut cukru, właściwości i zastosowanie


   Cukier brzozowy znany przede wszystkim pod nazwą ksylitol należy do grona słodzików naturalnego pochodzenia. Ten substytut cukru od kilku lat zdobywa coraz szersze uznanie wśród konsumentów.

   Stosowanie ksylitolu pierwotnie zalecano osobom cierpiącym na cukrzycę. Obecnie cukier brzozowy jest chętnie wybierany jako zamiennik cukru rafinowanego także przez zdrowe osoby, które dążą do zmniejszenia masy ciała i chcą uniknąć zachorowania na cukrzycę typu II. Ksylitol posiada również kilka innych ciekawych właściwości prozdrowotnych.





Alkohol cukrowy z XIX wieku

   Ksylitol należy do grupy alkoholi cukrowych. Pod względem właściwości fizyko-chemicznych i walorów smakowych bardzo przypomina sacharozę. Cukier brzozowy był produkowany już w XIX wieku z kory brzozowej, stąd nazwa. Obecnie do produkcji ksylitolu wykorzystuje się głównie kukurydzę.



Plusy i minusy stosowania ksylitolu

   Ksylitol nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Metabolizm cukru brzozowego odbywa się przy znikomym udziale insuliny. Ksylitol zawiera 37% mniej kalorii w porównaniu z sacharozą. 100 g ksylitolu zawiera 243 kalorii (kcal), natomiast 100 g cukru zawiera 387 kalorii (kcal). Cukier brzozowy jest idealny dla osób cierpiących na zaburzenia tolerancji glukozy oraz osobom dążącym do zredukowania masy ciała. Cukier brzozowy posiada właściwości bakteriobójcze - pomaga w profilaktyce i leczeniu zapalenia dziąseł i próchnicy. Spożycie ksylitolu może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej. Sacharoza ulega przemianie do kwasów, więc sprzyja próchnicy. Tego typu przemiany chemiczne nie zachodzą w przypadku ksylitolu. Według ostatnich badań cukier brzozowy sprzyja przyswajaniu wapnia, a tym samym w pośredni sposób poprawia mineralizację kości. Stosowanie ksylitolu może być elementem profilaktyki osteopenii i osteoporozy. W przeciwieństwie do sacharozy, cukier brzozowy nie sprzyja rozwojowi grzybów i drożdżaków.

   Choć ksylitol posiada wiele prozdrowotnych właściwości (o których więcej przeczytasz w dalszej części artykułu), to nie można spożywać go w nieograniczonych ilościach. Zaleca się spożywać nie więcej niż 15 g cukru brzozowego, co odpowiada około 3 łyżeczkom. Nadmierne spożycie tego produktu może powodować biegunkę. Minusem ksylitolu jest to, że organizm nie jest przyzwyczajony do jego trawienia - nie ma zapasów enzymów trawiących cukier brzozowy. Wytwarza je dopiero w razie potrzeby. Dlatego nie powinno się od razu spożywać maksymalnej dawki, tylko zacząć od najmniejszych ilości. Na przystosowanie się do trawienia ksylitolu organizm człowieka potrzebuje tylko kilku dni.



Pomoże, ale nie rozwiąże problemu za ciebie

   Cukier brzozowy nie rozwiąże problemu potrzeby spożywania dużej ilości słodyczy w ciągu dnia. Przeciętny konsument lubiący słodycze zjada około 80 g białego cukru (w postaci sacharozy i gotowych produktów przetworzonych). Nie od razu organizmowi wystarczy 15 g ksylitolu. Trzeba więc przygotować się na próbę silnej woli, albo stopniowo ograniczać cukier wprowadzając do jadłospisu ksylitol. Wadą ksylitolu jest jego wyższa cena od cukru. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w wybranych sklepach internetowych, ale też w niektórych sieciach handlowych.



Półsyntetyk - słodzik i składnik produktu

   Zgodnie z klasyfikacją unijną ksylitol należy do półsyntetyków, które można stosować w przemyśle spożywczym w formie słodzika oraz jako składnik produktów. Na etykietach cukier brzozowy widnieje pod oznaczeniem E967. Ksylitol jest wykorzystywany do produkcji takich artykułów, jak:

- pasty do zębów
- słodycze z obniżoną zawartością cukru/bez cukru
- produkty light (np. jogurty)
- gumy do żucia
- leki
- produkty dla sportowców

   Producenci należący do branży spożywczej i farmaceutycznej wykorzystują ksylitol nie tylko z powodu prozdrowotnych właściwości ale też technologicznych. Cukier brzozowy sprawdza się jako stabilizator, emulgator, zagęszczacz i substancja pochłaniająca wilgoć.

   Ksylitol został dopuszczony do obrotu jako produkt wykorzystywany bezpośrednio przez konsumentów jako słodzik do napojów i do wypieków - jest odporny na wysoką temperaturę.



Produkcja ksylitolu - cukier brzozowy czy kukurydziany?

   Ksylitol występuje w owocach i warzywach. Na skalę przemysłową początkowo produkowano go z kory brzozowej poddawanej procesowi hydrolizy. Obecnie tradycyjny sposób produkcji cukru brzozowego jest wykorzystywany wyłącznie przez fińskiego producenta. Wiodącym producentem ksylitolu na skalę globalną pozostają Chiny. Chińscy producenci produkują ksylitol z kukurydzy wykorzystując pracę mikroorganizmów. Kolby kukurydzy są poddawane procesom chemicznym, żeby wydobyć z nich ksylany. W kolejnym etapie produkcji ksylitolu ksylany poddaje się procesowi fermentacji, który odbywa się w obecności drożdży lub bakterii.



Indeks glikemiczny ksylitolu i właściwości prozdrowotne

    Przy ocenie czy substytut cukru jest lepszy od sacharozy bierze się pod uwagę zwykle dwa kryteria - kaloryczność i IG. O kaloryczności już pisaliśmy. Jeśli chodzi o indeks glikemiczny wynosi z kolei tylko 13, co plasuje go w produktach o bardzo niskim IG (indeks cukru to 70, a glukozy 100).  Zastosowanie cukru brzozowego bardziej efektywnie wspomaga odchudzanie i redukcję tkanki tłuszczowej niż użycie innych substytutów.

   Ksylitol pomaga w profilaktyce próchnicy choćby dlatego, że hamuje rozwój bakterii, takich jak streptococcus mutans i przywraca równowagę kwasowo zasadową w jamie ustnej. Cukier brzozowy stymuluje też wydzielanie śliny, która ma właściwości bakteriobójcze. Ksylitol wykazuje działanie hamujące rozwój drobnoustrojów wywołujących stany zapalne ucha środkowego. Jednocześnie jest to prebiotyk korzystny dla mikroflory jelitowej. Można stosować go w leczeniu kandydozy jako naturalny środek hamujący rozwój drożdży Candida albicans.

   Ksylitol zmniejsza glikację białek i poziom AGE - ma to istotne znaczenie u diabetyków dążących do wyrównania cukrzycy. Cukier brzozowy stopniowo przekształca się w glukozę i glikogen, więc doskonale sprawdza się w roli składnika, który regeneruje zapasy energetyczne mięśni po wysiłku. Warto połączyć ksylitol z zieloną herbatą i witaminą C - dzięki temu zwiększa się biodostępność katechin, które są cenionymi przeciwutleniaczami.



Substytut nie dla każdego

   Cukier brzozowy przynosi wiele korzyści zdrowotnych, ale nie jest to produkt dla każdego. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego powinny omijać go szerokim łukiem. Ich układ pokarmowy nie toleruje węglowodanów krótkołańcuchowych, do których należy ksylitol. Cukru brzozowego nie powinno się podawać także dzieciom poniżej 3. roku życia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE