Dzisiaj jest: Środa, 13.12.2017 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Kukurydza - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


05.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kukurydza - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Kukurydza (łacińska nazwa Zea mays subsp. mays) to bardzo wartościowe pod względem odżywczym warzywo, jedno z pierwszych hodowanych na dużą skalę roślin przez człowieka. Ojczyzną kukurydzy jest Ameryka Środkowa i Południowa. Wiadomo, że co najmniej 7 tysięcy lat temu warzywo to było podstawą w menu starożytnych plemion: Azteków, Inków oraz Majów.

   Do Europy kukurydzę przywiózł w XVI wieku Krzysztof Kolumb. Pojawienie się jej na ziemiach polskich datowane jest na XVIII wiek. Największą popularnością konsumpcyjną cieszy się kukurydza cukrowa. Obecnie najwięksi producenci kukurydzy na świecie to: Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie to Francja, Ukraina i Węgry.





   Częścią użytkową kukurydzy jest kolba, czyli owoc złożony z licznych mięsistych złocistych lub żółto złocistych ziarenek. Jest rośliną jednoroczną wytwarzającą wzniesione, pojedyncze źdźbło, wysokości od 0,5 do 2,5 m. Pod ziemią tworzy system korzeniowy, sięgający od 1 do 2 m w głąb gleby. Kukurydza cukrowa lubi ciepło. Kiełkuje i rośnie w temperaturze powyżej 10°C i jest wrażliwa na przymrozki. W Polsce kukurydza jest hodowana głównie na Kujawach i w Wielkopolsce. Dobrze udaje się w latach ciepłych, słonecznych i suchych. Przemysłowo kukurydza wykorzystywana jest w przemyśle paszowym, spirytusowym, piwowarskim, olejarskim oraz cukierniczym. Ponadto stanowi cenny surowiec w przemyśle papierniczym, farmaceutycznym i chemicznym. Kukurydza posiada również ogromy potencjał jeśli chodzi o możliwości produkcji energii. Kolby kukurydzy zbiera się ręcznie lub za pomocą specjalnych kombajnów w sierpniu i we wrześniu. Nasiona muszą być w pełni wykształcone, ale jeszcze miękkie i soczyste, gdyż wówczas mają najwięcej cukru.



Wartości odżywcze kukurydzy cukrowej

   Kukurydza to w dużej mierze skrobia i białko (niepełnowartościowe), ale najbardziej cenimy tę roślinę jako dobre źródło witamin: A, C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, minerałów takich jak: potas, magnez i mangan oraz błonnika pokarmowego. Kukurydzę warto wspomnieć dla kombinacji przeciwutleniaczy innych jak witamina C i A czyli witaminy E i selenu. Warto również wspomnieć o naturalnym barwniku kukurydzy - zeaksantynie. Związek ten przynosi dobre efekty w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza jeśli chodzi o raka prostaty, jelita grubego i raka piersi. Osoby jedzące regularnie świeżą kukurydzę będą też rzadziej cierpiały na choroby dróg moczowych. Należy więc pamiętać, że najzdrowsze są świeże kolby kukurydzy.



Zastosowanie w sztuce kulinarnej

   Jest ona bardzo chętnie przez nas spożywana jako kolba - ugotowana w lekko osolonej wodzie i polana masłem (kupujemy ją jako świeżą lub mrożoną) lub grillowana lub w formie konserwy jako pojedyncze ziarenka w słonawej zalewie. Kukurydza konserwowa stanowi cenny dodatek przede wszystkim do sałatek. Można sporządzać z niej również kremowe zupy.

   Z kukurydzy wytwarzane są inne produkty, które mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym takie jak: mąka kukurydziana, kasza czy też olej kukurydziany. Z kukurydzy a w zasadzie z jej odpadów wytwarza się również cieszący się złą sławą syrop glukozowo-fruktozowy, jest on jednak uzyskiwany w wyniku szeregu długich procesów technologicznych, przez co z kukurydzą nie ma on już wiele wspólnego. Warto wspomnieć jeszcze o mące kukurydzianej które nie posiada w swoim składzie glutenu co, z żywieniowego punktu widzenia, stanowi ogromną zaletę. Gluten jest białkiem występującym w naszych rodzimych zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu. Alergia na gluten powoduje konieczność eliminacji z diety wyrobów z wyżej wymienionych zbóż. Podobnie chorzy na celiakię czyli trwałą nietolerancję glutenu również muszą przestrzegać diety bezglutenowej. W wyrobach bezglutenowych, oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa, produkty glutenowe zastępuje się produktami na przykład z kukurydzy.



Kalorie i wartości odżywcze - kukurydza ziarno

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 88 kcal / 368 kJ
Białko 3,02 g
Tłuszcz ogółem 0,78 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,119 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,227 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,366 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,011 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,355 g
Węglowodany 20,71 g
Błonnik pokarmowy 2,1 g
Witamina A 195 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,08 mg
Witamina K 0,3 µg
Witamina C 6,4 mg
Witamina B1 0,083 mg
Witamina B2 0,068 mg
Witamina B3 (PP) 1,739 mg
Witamina B6 0,168 mg
Kwas foliowy 36 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,361 mg
Wapń 4 mg
Żelazo 0,42 mg
Magnez 18 mg
Fosfor 70 mg
Potas 213 mg
Sód 3 mg
Cynk 0,38 mg
Miedź 0,04 mg
Mangan 0,12 mg
Selen 0,7 µg
Fluor 14,6 µg
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Kalorie i wartości odżywcze - kukurydza z puszki (konserwowa)

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 79 kcal / 331 kJ
Białko 2,46 g
Tłuszcz ogółem 1,11 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,161 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,223 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,415 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,018 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,397 g
Węglowodany 17,77 g
Błonnik pokarmowy 1,9 g
Witamina A 45 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,07 mg
Witamina K 0 µg
Witamina C 1,6 mg
Witamina B1 0,016 mg
Witamina B2 0,027 mg
Witamina B3 (PP) 0,712 mg
Witamina B6 0,168 mg
Kwas foliowy 356 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,355 mg
Wapń 4 mg
Żelazo 0,55 mg
Magnez 13 mg
Fosfor 47 mg
Potas 138 mg
Sód 186 mg
Cynk 0,34 mg
Miedź 0,05 mg
Mangan 0,11 mg
Selen 0,7 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 8


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE