Dzisiaj jest: Wtorek, 26.03.2019 Imieniny: Teodora i Emanuela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Kupujemy warzywa i owoce - świeże, mrożone czy suszone?


22.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kupujemy warzywa i owoce - świeże, mrożone czy suszone?


   Świeże warzywa i owoce są dostępne niemal cały rok. Alternatywą są produkty mrożone i suszone. Warto wiedzieć, które z nich zawierają najwięcej składników odżywczych oraz jakie są zalety i wady poszczególnych rodzajów produktów. Porównując je należy zwrócić uwagę na zaopatrywanie w energię, zawartość wody oraz poziom błonnika, minerałów i witamin.





Świeże warzywa i owoce

   Świeże warzywa i owoce zawierają około 85-95% wody, dlatego są tak niskokaloryczne. Doskonale zaspokajają pragnienie i mają działanie moczopędne. Zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie jeżeli są spożywane w każdym posiłku. Świeże warzywa i owoce zawierają węglowodany, witaminy i sole mineralne oraz dużo włókien pokarmowych, między innymi celulozę, pektyny, gumę i ligninę. Poza tym są one bogatym źródłem substancji odżywczych potrzebnych do utrzymania odpowiedniej równowagi żywieniowej. Świeże owoce i warzywa zawierają dużo karotenoidów, flawonoidów i witaminy C. Posiadają one silne właściwości antyutleniające. Większość owoców i warzyw ma styczność ze środkami chemicznymi i pasożytami. Przed zjedzeniem należy je bardzo dokładnie umyć i wypłukać.



Warzywne i owocowe mrożonki

   Warzywa i owocowe mrożonki, które zostały zamrożone we właściwy sposób oraz są prawidłowo przechowywane i rozmrażane posiadają wartość odżywczą podobną do świeżych produktów. Co więcej w okresie późnej zimy i wiosną ich wartość odżywcza jest wyższa w porównaniu do warzyw i owoców, które nie są uprawiane w naturalnych warunkach. Mrożonki dostarczają wielu potrzebnych składników. W suplementach witaminowo - mineralnych znajdują się tylko niektóre składniki odżywcze. Mrożone warzywa i owoce pomagają zapobiec niedoborom w okresie zimowo - wiosennym. Zamrażanie zmienia wartość odżywczą w niewielki sposób. Produkty są blanszowane przed zamrożeniem. Zanurzenie ich gorącej wodzie powoduje tylko nieznaczny spadek zawartości witaminy C.

   Mrożonki są produkowane w ciągu kilku godzin od zbioru owoców i warzyw. Są one bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy oraz nie zawierają konserwantów. W trakcie przygotowania produktu do mrożenia zostają usunięte wszelkie zbędne elementy. Konsument płaci wyłącznie za wartościowe warzywa i owoce. W przypadku świeżych owoców traci się nawet do 40% ich masy. Wynika to z obierania i czyszczenia. Ceny mrożonek są niezmienne, w odróżnieniu od świeżych warzyw i owoców, których ceny są zależne od sezonu. Mrożone produkty są dostępne przez cały rok. Mrożone warzywa i owoce zostały wcześniej obrane, umyte oraz podzielone na porcje. Czas przygotowania posiłku skraca się nawet o około 40-80%.



Suszone warzywa i owoce

   Suszone warzywa i owoce są bogate w węglowodany (ok. 40-70%) oraz dostarczają cukrów wraz z witaminami i minerałami. 100 g suszonych moreli zawiera 60 mg magnezu, zaś świeży owoc zaledwie 9 mg. Potas zawarty w suszonych owocach zwalcza skurcze mięśni wywołane wysiłkiem oraz pomaga osiągnąć wysoką sprawność umysłową. Owoce są suszone na słońcu lub w piecach przemysłowych. Zawierają one trzykrotnie mniej wody niż świeże owoce, ale z drugiej strony charakteryzują się wyższym stopniem skondensowania. Suszone owoce zawierające niewiele węglowodanów pobudzają jelita do pracy. Bardzo dobrze działają śliwki zawierające nawet do 16% błonnika. Poza tym suszone owoce biorą udział w produkcji pewnych neuroprzewodników. Wspomagają zachowanie równowagi przez organizm. Zaleca się regularne spożywanie suszonych warzyw i owoców, ale w ograniczonych ilościach. Zawierają one dużo kalorii, dlatego jedzone w dużych ilościach mogą doprowadzić do przyrostu wagi.



   Świeże owoce i warzywa są dobrym wyborem w sezonie letnim i jesiennym, kiedy na straganach i w sklepach jest ich dostatek oraz pochodzą od sprawdzonych producentów. Zimą i wiosną lepiej zdecydować się na mrożone owoce i warzywa. Posiadają one niemal taką samą wartość odżywczą i szereg zalet opisanych wyżej. Zarówno mrożonki, jak i świeże produkty powinny stanowić podstawę jadłospisu. Z kolei suszone owoce i warzywa należy traktować jako dodatek do dań lub przekąskę z uwagi na ich wyższą zawartość kaloryczną. Suszone warzywa (np. pomidory, buraki, marchew) zawierają dość niewiele kalorii, natomiast suszone owoce (np. rodzynki, suszone śliwki i morele) są kaloryczne.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE