Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Kwas orotowy - najmniej znana witamina z grupy B


01.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kwas orotowy - najmniej znana witamina z grupy B


   Wśród witamin grupy B znajduje się kwas orotowy. Kryje się on pod symbolem B13. Jego głównym źródłem są warzywa korzeniowe, serwatka i kwaśne mleko.

   Nie wiemy dokładnie ile wynosi zalecana dawka dla określonej grupy wiekowej, czy dla osób o określonej masie ciała. Wprowadzono natomiast profilaktyczną dawkę dzienną równą około 500 - 1000 mg. Kwas orotowy jest potrzebny organizmowi do metabolizmu witaminy B9 (kwasu foliowego) i witaminy B12. Wspólnie zapobiegają one przedwczesnemu starzeniu się. Kwas orotowy wspomaga leczenie SM (stwardnienia rozsianego) oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi. Działa on odtruwająco na organizm oraz wspomaga naturalne procesy regeneracji. Powinny go polubić osoby dążące do przyrostu masy mięśniowej.





Dla dobra wątroby

   Witamina B13 jest niezwykle istotna dla wątroby. Kwas orotowy wykazuje działanie lipotropowe. Ma on ważne znaczenie profilaktyczne przeciw marskości i stłuszczeniu wątroby. Zapewnia miąższowi wątrobowemu ochronę przed szkodliwymi toksynami. Kwas orotowy jest skuteczną barierą także dla mikotoksyn.



Skutki niedoboru

   Toksyczność i hiperwitaminoza są obecnie owiane tajemnicą, której naukowcy jeszcze nie omieszkali nam zdradzić. Być może sami nie posiadają wiarygodnych informacji na ten temat. Wiemy natomiast, jakie są skutki niedoboru tej witaminy. Długotrwały deficyt kwasu orotowego w organizmie prowadzi do rozwoju takich chorób, jak:

- artretyzm
- miażdżyca
- stwardnienie rozsiane
- niedobór białek w organizmie
- zaburzenia metabolizmu aminokwasów i protein
- zatrucia spowodowane toksynami z pożywienia i środowiska



Mamy go we krwi

   Kwas orotowy stymuluje produkcję krwinek, zarówno czerwonych, jak i białych. Dlatego też powinien on znaleźć się w diecie osób cierpiących na niedobór erytrocytów i leukocytów oraz choroby rozwijające się na ich podłożu. Z drugiej strony kwas orotowy może być stosowany profilaktycznie przez osoby, które dawniej chorowały np. na anemię, albo chcą temu zapobiec.  Poza tym wspiera on także syntezę białka. Naukowcy wykazali, że witamina B12 posiada bardzo silne właściwości anaboliczne oraz wpływa na procesy podziału i odbudowy komórek. Istnieją też naukowe dowody na to, że witamina B13 poprawia płodność kobiet i ma korzystny wpływ na rozwój płodu oraz normalizuje funkcje wątroby wspomagając regenerację hepatocytów.



   Dbając o odpowiednią ilość kwasu orotowego w diecie wspierasz leczenie chorób skóry i zapobiegasz im, zmniejszasz ryzyko niedokrwistości oraz przedwczesnego starzenia się. Kwas orotowy pełni ważną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób serca i wątroby. Niemniej w razie kompleksowej terapii decyzję o suplementacji należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.80 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE