Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Kwas pangamowy - witamina czy antyoksydant? Dlaczego go potrzebujemy?


01.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kwas pangamowy - witamina czy antyoksydant? Dlaczego go potrzebujemy?


   Kwas pangamowy należy do witamin grupy B i występuje pod symbolem B15. Został on odkryty przez Ernesta Krebsa w latach 50. Bardzo szybko stał się przedmiotem zainteresowania na całym świecie ze względu na prozdrowotny wpływ na organizm.

   Od lat 60. witamina B15 jest wykorzystywana w lecznictwie we wschodniej części Europy. W Polsce jest ona stosunkowo mało znana. Zwrócono na nią szczególną uwagę ze względu na właściwości "dopingujące" zarówno fizycznie i psychicznie. Fizycznie - ponieważ przyśpiesza katabolizm kwasu mlekowego powstającego podczas pracy mięśni i dlatego dzięki pobudzaniu procesów oksydacyjnych i tlenowych przemian kwasu mlekowego zapobiega przedwczesnemu męczeniu się mięśni. Kwas pangamowy działa podobnie jak metionina. Przyśpiesza utlenianie glukozy w komórkach i pozyskiwanie energii. Włącza się do przemian homocysteiny i metioniny oraz pobudza syntezę fosfokreatyny. Psychicznie - ponieważ nasila oddychanie w neuronach, przez co pobudza nas psychicznie.





Witamina czy antyoksydant ?

   Zgodnie ze stanowiskiem przyjętym w dziedzinie biotechnologii witamina B15 nie jest witaminą sensu stricto. Jej działanie przypomina raczej działanie antyoksydantu, dlatego jest często porównywana z witaminą E. Niemniej zakres jej działania antyoksydacyjnego jest znacznie szerszy niż właściwości witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach. Dlatego też przypisywanie tego związku do grupy witamin może budzić wątpliwości.



Antyoksydacyjne i inne działanie witaminy B15

   Kwas pangamowy działa po części jak antyoksydant (przeciwutleniacz), czyli związek chroniący przed niszczącym działaniem wolnych rodników w organizmie, poprzez ochronę innych substancji przed utlenianiem. Witamina B15 zwiększa utlenianie glukozy i lipidów obniżając stężenie cholesterolu we krwi. Poza tym jej działanie obejmuje m.in. rozszerzenie naczyń krwionośnych i poprawę ukrwienia tkanek, w tym zwłaszcza mięśniowej. Jak już wspomnieliśmy kwas pangamowy nasila procesy oddychania komórkowego w neuronach powodując pobudzenie psychiczne. Witamina B15 przyśpiesza przemiany kwasu mlekowego sprzyjając szybszej regeneracji mięśni oraz nasila syntezę ATP poprawiając wydolność organizmu. Kwas pangamowy zwiększa produkcję żółci i oczyszczanie organizmu poprzez przyspieszenie usuwania toksyn azotowych, węglowodorowych, sterydowych i metali ciężkich. Nie należy zażywać suplementów zawierających witaminę B15 podczas stosowania antybiotyków i sulfonamidów. Wzmacnia ich działanie, co może niekorzystnie wpłynąć na organizm. Kwas pangamowy jest metabolizowany w wątrobie. Zamienia się w kilka związków, w tym w glicynę. Aminokwas hamuje neurony ruchowe rdzenia kręgowego. Dlatego też witaminie B15 przypisuje się działanie przeciwdrgawkowe.



Źródła witaminy B15 i jej wchłanianie

   Kwas pangamowy nie został jeszcze dokładnie zbadany, niemniej posiadamy podstawowe informacje na temat zapotrzebowania i pochodzenia. Zalecana dzienna dawka wynosi 100-200 mg na dobę. Najlepiej wchłania się w towarzystwie karotenu, fitosteroli, witaminy B12, kwasu foliowego, witaminy B6, B7 (biotyny, witaminy H) oraz witamin A i E. Głównym źródłem kwasu pangamowego są pestki dyni, ziarna sezamu, pestki słonecznika, pestki moreli, brązowy ryż niepolerowany, drożdże piwne a także krew wołowa.



Kto najbardziej potrzebuje kwasu pangamowego ?

   Suplementacja witaminy B15 jest polecana wszystkim osobom mającym problem z drżeniem mięśni (np. w przypadku choroby Parkinsona) i chorującym na padaczkę. Długotrwała suplementacja powoduje wzmocnienie i pobudzenie organizmu zarówno w sferze psychicznej, jak i fizycznej. Staje się on bardziej odporny na przemęczenie, a aktywność mięśnia sercowego znacząco wzrasta. U osób, które regularnie zażywały witaminę B15 przez długi czas zaobserwowano:

- usprawnienie procesów myślowych
- większą otwartość na innych
- poprawę stanu skóry, włosów i paznokci
- szybszą regenerację tkanki łącznej, mięśniowej i chrzęstnej

   Kwas pangamowy chroni też wątrobę zapobiegając jej stłuszczeniu i marskości. Witamina wykazuje lipotropowe i przeciwzapalne właściwości. Stymuluje układ odpornościowy oraz pobudza uwalnianie hormonów wspierając gospodarkę hormonalną organizmu.



Skutki niedoboru i nadmiaru

   Brak lub niedobór witaminy B15 prowadzą do przewlekłych chorób włosów i skóry oraz otyłości. W związku z tym można nazwać kwas pangamowy strażnikiem urody. Dopóki znajduje się w diecie wspiera procesy regeneracyjne tkanek. Gdy go zabraknie zaczynają się problemy z wypryskiem kontaktowym, łuszczycą, trądzikiem czy dermatozami. Niemniej konsekwencje awitaminozy i hipowitaminozy witaminy B15 mogą być znacznie bardziej poważne i objąć:

- miażdżycę
- chorobę wieńcową
- zaburzenia krążenia mózgowego
- kamica żółciowe i moczowa
- cukrzyca
- depresja
- osłabienie
- niska odporność
- nadciśnienie tętnicze
- zawroty głowy
- autyzm
- alergia
- dyskineza dróg żółciowych i jelit

   W Rosji kwas pangamowy był często wykorzystywany do leczenia alkoholizmu oraz zmniejszania objawów kaca. Lista schorzeń spowodowanych niedoborem lub brakiem witaminy B15 w organizmie jest długa. Z kolei o toksyczności i hiperwitaminozie wiemy niewiele. Na początku suplementacji witaminy B15 mogą wystąpić nudności. Nie opisano innych skutków ubocznych, ani przypadków toksyczności.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.86 Ocen: 7


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE