Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Kwasy omega 3 - nie zawsze zdrowe


09.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kwasy omega 3 - nie zawsze zdrowe


   Kwasy omega 3 są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł energii w pożywieniu. Są potrzebne organizmowi do budowy komórek, tkanek i narządów, a także do syntezy niektórych substancji. Kwasy omega 3 nie są syntezowane w organizmie człowieka, dlatego niezbędne jest dostarczanie ich optymalnej ilości wraz z pożywieniem. Należą do nich kwas alfa linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), występujące w olejach roślinnych (olej lniany, olej rzepakowy, siemię lniane), warzywach liściastych oraz w rybach morskich i owocach morza.





W trosce o zdrowie

   Wpływ kwasów omega 3 na organizm człowieka jest wielokierunkowy. Jako element budulcowy fosfolipidów i estrów cholesterolu tworzących struktury błonowe pełnią ważną rolę w organizmie człowieka. Redukują stężenie szkodliwych trójglicerydów w osoczu krwi, hamując ich powstawania w ścianie jelit i w wątrobie. Wspomagają utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz działają przeciwzakrzepowo. Hamują rozwój choroby wieńcowej i niedokrwiennej  serca. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, które wynika między innymi ze zmniejszania poziomu cholesterolu w osoczu. Poza tym, kwasy omega 3 maja działanie przeciwzapalne, co jest związane z hamowaniem nadmiernej odpowiedzi immunologicznej oraz ostrości przebiegu procesów zapalnych spowodowanych wirusami i bakteriami. Kwasy omega 3 hamują  rozwój cukrzycy typu II. Niski poziom omega 3 sprzyja wzrostowi oporności błon komórkowych mięśni na insulinę, co jest czynnikiem sprzyjającym rozwojowi wspomnianej choroby. Mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwdepresyjne, ponieważ sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu błon komórek nerwowych kory mózgu. Hamują lipogenezę, przeciwdziałając w ten sposób otyłości. Chronią układ immunologiczny oraz korzystnie oddziałują na skórę. Wykazują działanie lecznicze w przypadku różnych schorzeń skóry, w tym między innymi w atopowym zapaleniu skóry.



Z umiarem

   Dzienne dawki kwasów omega 3 są dobieranie indywidualnie i wynoszą w przedziale od 1 - 4 g. Należy przyjmować je w podzielonych dawkach na śniadanie i na kolację. W przypadku, gdy dostarcza się kwasy omega 3 w postaci kapsułek, należy zażyć je podczas posiłku zawierającego inne tłuszcze. Najlepiej przyjmować kwasy tłuszczowe związane z trójglicerydami wraz z posiłkiem, ponieważ wpływają na obniżenie indeksu glikemicznego i prowadzą do zmniejszenia odpowiedzi insulinowej. W rezultacie, nawet posiłki zawierające dużą ilość węglowodanów nie powodują przybierania na wadze. Kwasy tłuszczowe omega 3 wspomagają spalanie zgromadzonych zapasów tłuszczu, przeciwdziałając jego odkładaniu się. Jest to możliwe dzięki przeciwdziałaniu nadmiernemu wydzielaniu insuliny oraz zastąpieniu substancji, które doprowadziłyby do rozwoju tkanki tłuszczowej. Nie ma przeciwwskazań do tego, aby przyjmować jednocześnie inne suplementy, np. z witaminami, łącznie z preparatem zawierającym kwasy tłuszczowe omega 3.



Co za dużo, to niezdrowo

   Dostarczanie organizmowi zbyt dużych dawek tych związków może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Negatywne efekty ich działania wynikają z przeciwzapalnych właściwości. Jednym z nich jest zwiększenie produkcji pewnych substancji chemicznych zmieniających hemostazę. Dochodzi do zmniejszenia aktywności płytek krwi i obniżenia ich zdolności do agregacji. Osoby zażywające zbyt duże dawki kwasów omega 3 przez długi czas mają tendencję do obfitych krwawień. Nadmierna ilość tych związków prowadzi także do ograniczenia migracji leukocytów do miejsc gojenia się ran, co znacznie wydłuża ten proces. Działanie przeciwzapalne kwasów omega 3 jest korzystne tylko w sytuacjach, gdy reakcja organizmu jest nadmierna. Zbyt intensywne i długotrwałe działanie przeciwzapalne może przyczyniać się do rozwoju infekcji.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE