Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

L-glutamina, wzmocnienie nie tylko dla mięśni i jelit


21.02.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


L-glutamina, wzmocnienie nie tylko dla mięśni i jelit


   Stosowanie aminokwasów jest dość powszechne u kulturystów, przeciętny człowiek ma jednak o nich niewielkie pojęcie. A szkoda, bo aminokwasy takie jak l-glutamina mają ogromny wpływ na nasz organizm i regularne używanie ich może znacząco poprawić nasze samopoczucie i stan fizyczny. Czym dokładnie jest l-glutamina i dlaczego warto ją stosować?





Wszystko, co musisz wiedzieć o l-glutaminie

   L-glutamina to związek chemiczny budujący białka roślinne i zwierzęce. Zalicza się ją do aminokwasów endogennych, czyli takich, które nie muszą być dostarczane z zewnątrz, ponieważ organizm jest w stanie sam je wyprodukować. L-glutamina bierze udział w metabolizmie azotu i wspiera działanie układu odpornościowego. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy (enzymem, który kontroluje tę reakcję jest syntetaza glutaminowa). Proces ten jest częścią biochemicznych cykli syntetycznych wielu związków azotowych, odbywających się w organizmach żywych. L-glutamina uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn oraz wielu aminokwasów. Co więcej, to właśnie l-glutamina jest głównym składnikiem glutationu, czyli potężnego przeciwutleniacza, który chroni organizm przed działaniem szkodliwych toksyn. Działa m.in. detoksykacyjnie w wątrobie, a także ułatwia syntezę białka. Dodatkowo glutation bardzo pozytywnie oddziałuje na układ hormonalny, ponieważ zmniejsza poziom kortyzolu (czyli hormonu stresu). Glutamina buduje także mózg, dzięki czemu wspiera procesy myślowe i zdolność koncentracji.



Stosowanie l-glutaminy: kiedy warto?

   Czy skoro organizm sam produkuje l-glutaminę, to czy stosowanie jej ma sens? Jak najbardziej! Wiadomo, że czasem zapotrzebowanie na ten aminokwas wzrasta, a wówczas trzeba go dostarczyć z zewnątrz, ponieważ organizm nie jest w stanie sam wyprodukować odpowiedniej ilości. Do takich sytuacji dochodzi m.in. wtedy, gdy układ odpornościowy przestaje działać prawidłowo, na przykład przez choroby autoimmunologiczne.

   Pojawianie się chorób autoimmunologicznych jest związane z nieszczelnym jelitem. Pierwsze zalecenia stosowania l-glutaminy na problemy jelitowe pochodzą od noblisty Hansa Krebsa odkrywcy cyklu kwasów trójkarboksylowych zwanym też cyklem Krebsa. Naukowiec zauważył związek między przyjmowaniem l-glutaminy, a utrzymywaniem właściwej odpowiedzi immunologicznej związanej z jelitami. Do zjawiska zespołu nieszczelnego jelita dochodzi, gdy w jelitach powstaje stan zapalny, kiedy krążące w krwiobiegu produkty przemiany materii oraz toksyny dostające się do krwiobiegu w nienaturalny sposób poprzez nieszczelne jelita. następuje zwiększenie przepuszczalności jelit dla toksyn, bakterii, niestrawionego jedzenia, odpadów lub większych niż normalnie makromolekuł.

   W efekcie organizm uruchamia działanie układu odpornościowego i niejako atakuje sam siebie. Dlatego właśnie wiele osób dopatruje się powstawania chorób autoimmunologicznych właśnie w nieszczelnym jelicie. Jeśli cierpisz na takie choroby jak: choroba Hashimoto, chorobę Crohna, chorobę Gravesa-Badesowa, bielactwo, łuszczycę czy łysienie plackowate, powinieneś spróbować wzmocnić jelito. Jak to zrobić? Dzięki l-glutaminie. Doustne stosowanie l-glutaminy zmniejsza stany zapalne, dzięki czemu jelita odbudowują się i wracają do normalnego funkcjonowania. L-glutamina oddziałuje też na śluzówkę całego przewodu pokarmowego (dobrze wpływa m.in. na żołądek), dzięki czemu przyspiesza rekonwalescencję organizmu np. po stosowaniu antybiotykoterapii.



L-glutamina dla kulturystów

   Dlaczego kulturyści tak chętnie stosują l-glutaminę? Ma to związek z jej wpływem na układ hormonalny. Glutamina działa przede wszystkim na hormon wzrostu, stymulując jego wydzielanie. W efekcie l-glutamina przyspiesza syntezę białek dodając więcej azotu, co sprawia, że mięśnie rosną. Ponadto l-glutamina stanowi ponad 60% wszystkich aminokwasów budujących mięśnie człowieka. Wysokie stężenie glutaminy wspomaga proces regeneracji zasobów glikogenu. Stymuluje ona enzymy odpowiedzialne za proces glukoneogenezy. Z tego względu właśnie osoby, którym zależy na przyroście masy mięśniowej tak chętnie stosują l-glutaminę. Jest to bezpieczny sposób na kontrolowane zwiększenie masy.

   Nie jest to jednak jedyna zaleta stosowania l-glutaminy przez sportowców. Warto wiedzieć, że przyspiesza ona też zdolność mięśni do regeneracji, dzięki czemu szybciej pozbędziemy się zakwasów.

   Warto pamiętać o tym, że długie i intensywne treningi zmniejszają ilość glutaminy w organizmie. Jej stałe uzupełnianie zapobiegnie więc nadmiernemu zmęczeniu oraz sprawi, że będziemy w stanie ćwiczyć dłużej (ponieważ poziom aminokwasu nie zmniejszy się drastycznie). Jeśli więc zależy ci na jak najlepszych wynikach, powinieneś przemyśleć stosowanie l-glutaminy.

   Spożywanie aminokwasu może być też przydatne przy samym procesie zrzucania tłuszczu. Badania pokazują, że l-glutamina oddziałuje również na metabolizm tłuszczów, dzięki czemu jesteśmy szybciej w stanie zrzucić nadmiar kilogramów (przy równoczesnym uzupełnieniu masy mięśniowej, dzięki czemu ciało wygląda na zbite i unikamy efektu typu „skinny fat”).



Jak stosować l-glutaminę?

   Można przyjmować jedną dawkę raz dziennie lub podzielić ją na dwie mniejsze, stosowane rano i po treningu. Dawkę należy ustalić indywidualnie, dopasowując ją do masy ciała. Najlepiej, gdy ten aminokwas zostanie podany tuż po posiłku, gdyż będzie jeszcze lepiej wchłaniany wraz z innymi aminokwasami, które są obecne w jedzeniu. Suplementację należy zacząć od dawki mniejszej niż zalecana, po 2 tygodniach dochodząc do dawki maksymalnej. Suplement przyjmować dwa razy dziennie - przed południem i wieczorem (po kolacji - przyspiesza to proces regeneracji). Zaleca się przyjmować dwa razy dziennie 3-9 g l-glutaminy. W przypadku wyczynowych sportowców (a zwłaszcza kulturystów) ilość jednorazowa może wzrosnąć do 10 g. W przypadku kulturystów aminokwas ten można przyjmować nawet trzy razy dziennie - rano na czczo, tuż po treningu i tuż przed snem. Zalecana dawka l-glutaminy to 6-20 g/dobę. Przy negatywnej reakcji organizmu, należy przerwać suplementację, albo też gwałtownie zmniejszyć dawkowanie.

   Warto jednak pamiętać, że po miesiącu stosowania aminokwasu zaleca się przeprowadzenie przerwy, by organizm nie przyzwyczaił się do tego, że zawsze dostaje dawkę związku chemicznego „z zewnątrz”.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE