Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Mało znane odmiany fasoli i ich wartości odżywcze


13.02.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Mało znane odmiany fasoli i ich wartości odżywcze


   W Polsce największym zainteresowaniem cieszą się takie odmiany fasoli jak fasola biała, fasola piękny jaś oraz od niedawna czerwona fasola kojarzona głównie z kuchnią meksykańską i amerykańską. Jeżeli powyższe odmiany fasoli już Ci się przejadły i chcesz wprowadzić do swojego jadłospisu coś nowego, spróbuj jak smakuje czarna fasola żółwiowa, fasolka pinto, albo "czarne oczko".





Czarna fasola żółwiowa

   W Europie bardzo mało znana jest czarna fasola żółwiowa popularna w krajach Ameryki Łacińskiej. Jej ziarna są niewielkie i mają czarny kolor. Brazylijczycy przyrządzają z niej narodową potrawę - feijoadę. Czarna fasola żółwiowa zawiera dużo minerałów: magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku oraz witamin B9 (kwas foliowy), B1 i B6. 100 g suchej czarnej fasoli to 339 kalorii (kcal), ugotowanej 130 kalorii.



Fasola azuki

   Fasola azuki zwana także czerwoną soją pierwotnie była popularna w Azji, zwłaszcza w Korei Południowej, w Chinach i Japonii. Obecnie ta odmiana fasoli cieszy się coraz większym zainteresowaniem także w Stanach Zjednoczonych. Dania kuchni azjatyckiej przyrządzane na jej bazie są głównie daniami słodkimi. Fasola azuki zawiera 20% białka. Słodkie, czerwone nasionka dostarczają organizmowi kobaltu, miedzi, manganu, cynku, magnezu, żelaza, fosforu i potasu, witamin: B1, B2, B3, B5, B6, B9. 100 g suchej fasoli azuki to 329 kalorii (kcal), ugotowanej 128 kalorii. Azjaci przyrządzają z czerwonej soi słodycze - polewając ziarna słodkim syropem.



Cannellini - nie mylić z makaronem

   Fasola Cannellini jest bardzo mało znana w Polsce. Jej pochodzenie sugeruje nazwa, bardzo zbliżona do nazwy rodzaju makaronu (Cannelloni). Pochodzi ona z południowych i środkowych Włoch. Można znaleźć ją między innymi w minestrone, sałatkach i zupie fasolowej. Biała fasola cannellini jest znana także jako fasola wielka północna. Jej ziarna większe od białej fasoli mają słodkawy smak po ugotowaniu. To prosty i smaczny sposób na uzupełnienie poziomu białka w codziennej diecie, bez jednoczesnego zwiększenia poziomu cholesterolu. Poza tym, Cannellini jest zasobna w błonnik i potas.



Barlotti - odmiana cranberry bean

   Kolumbijska fasola żurawinowa (ang. Cranberry bean) wywodzi się Ameryki Łacińskiej. Jej włoska odmiana - fasola barlotti - często jest wykorzystana do przyrządzania minestrone. Nasiona fasoli żurawinowej mają słodki smak po ugotowaniu i nabierają brązowego koloru. Surowe nasionka o nerkowatym kształcie są nakrapiane różowymi plamkami. Można wykorzystać ją do przygotowania deserów i sałatek. Polecamy wypróbować także przepisy na polenty i pasty przyrządzone na bazie kolumbijskiej fasoli żurawinowej.



Odmiana black-eyed

   Odmiana fasoli black-eyed wywodzi się z Afryki. "Czarne oczko" w nazwie odnosi się do czarnego punkciku na ziarnie. Odmiana wywodzi się zachodniej części Afryki. Obecnie jej popularność rośnie także w Azji. W Polsce "black-eyed bean" nadal jest mniej znana niż biała i czerwona fasola, czy też fasola jaś. Fasola "czarne - oczko" zawiera dużo witaminy A, wapnia, magnezu, witaminy C i żelaza. Podobnie jak inne odmiany jest ona bardzo zasobna w potas.



Butter bean

   Butter bean w dosłownym tłumaczeniu na język polski byłaby określana jako maślana fasola. Jej polska nazwa to fasola półksiężycowata, co nawiązuje do jej kształtu. Butter bean zawiera dużo żelaza, cynku i magnezu. Może być alternatywną dla mięsa - dostarcza dużo białka. Fasolka półksiężycowata jest też źródłem węglowodanów złożonych i błonnika.



Złota fasola z Indii

   Słyszeliście o złotej fasoli z Indii? A o chińskiej fasoli mung? Oba określenia odnoszą się do tej samej odmiany. Jej nasiona charakteryzują się niewielkim rozmiarem oraz zielonym lub żółtym zabarwieniem. W Polsce bardziej znane niż same nasiona są kiełki. W ramach ciekawostki, przyrządza się z niej makaron określany "makaronem sojowym" (typowe dla Dalekiego Wschodu). Fasola mung należy do najzdrowszych odmian - zawiera dużą dawkę przyswajalnego białka, witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B.



Fasola pinto

   Z meksykańską kuchnią kojarzy się nam głównie czerwona fasola. Niemniej równie popularna w Meksyku jest fasolka pinto, która charakteryzuje się małymi, nakrapianymi nasionkami. W kuchni meksykańskiej często wykorzystuje się ją do przyrządzania burrito oraz chilli con carne. W Polsce fasolka pinto jest mało znana. Znajdziemy w niej selen, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk i potas oraz witaminy B9, B1, B2, B5, B6. 100 g suchej fasoli pinto to 347 kalorii (kcal), ugotowanej 143 kalorii.



   Fasola dostarcza więcej białka niż mięso - choć jest ono niepełnowartościowe - oraz generalnie dużo błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. Należy jednak wiedzieć, że wszystkie wymienione fasolki dostarczają też dużo związków antyżywieniowych - dlatego przed właściwym gotowaniem należy je wymoczyć, a wodę taką wylać. Fasolki mogą też potencjalnie być  źródłem nie tolerowanych przez wszystkich lektyn pokarmowych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE