Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.10.2019 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Mało znane oleje roślinne


19.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Mało znane oleje roślinne


   Oleje mają w kuchni szerokie zastosowanie. Na niektórych smażymy, inne raczej dodaje się do sałatek czy surówek. Wykorzystywanie olejów roślinnych jest niezwykle ważne - warzywne dania pozbawione tłuszczu nie są tak wartościowa jak te, które zostały skropione olejem, gdyż tylko wtedy witaminy znajdujące się w warzywach zostaną przez organizm prawidłowo i w odpowiedniej ilości przyswojone.

   Rezygnacja ze zdrowych tłuszczów, podejmowana często ze względu na ich wysoką kaloryczność (1 gram tłuszczu to około 9 kalorii). Jest ona jednak błędna, gdyż wraz z owymi kaloriami pozbawiamy się właściwości odżywczych, i to nie tylko samego dania, ale również tych charakteryzujących sam olej. Tzw. zdrowe tłuszcze nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, więc naprawdę nie ma sensu z nich rezygnować.



   To właśnie o właściwościach różnych olejów traktuje niniejszy tekst. Co więcej, przedstawione zostaną w nim oleje, które nie są jeszcze w naszym kraju zbyt popularne, tj. oleje raczej nietypowe. Niektóre z nich zaczynają gościć na naszych stołach czy w naszych lodówkach, ale część jest jeszcze kojarzona z jakąś formą egzotyki czy kaprysem. Czy słusznie? Okazuje się, że nie. Oleje to prawdziwe bogactwo witamin i różnego rodzaju składników odżywczych. Warto więc nie ograniczać się jedynie do oleju słonecznikowego czy oliwy z oliwek i spróbować innych roślinnych tłuszczów, których smak, aromat i właściwości wielu zadziwią. Ale od początku...



Oleje roślinne

   Oleje roślinne pozyskiwać można z dowolnej rośliny (z różnych jej części, w zależności od jej budowy, pożądanego efektu etc.). Tradycyjnie oleje roślinne produkuje się z rzepaku czy słonecznika lub oliwek - to te są w naszej kuchni, jak się zdaje, najpopularniejsze. Oleje roślinne wykorzystywane są głównie jako dodatki do potraw, jednakże znajdują swoje zastosowanie również w kosmetyce i mogą nie tylko stanowić bazę dla różnego rodzaju środków pielęgnacyjnych, ale nawet je zastępować. Oleje roślinne dzieli się na grupy ze względu na szybkość ich schnięcia. I tak, wyróżniamy oleje:

- schnące
- półschnące
- nieschnące

   Te pierwsze, tj. schnące, można przechowywać jedynie około 3 miesięcy, gdyż zawierają minimum 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które to szybko ulegają utlenianiu. Półschnące mają ich już mniej, tj. około 20-49%, i tym samym zachowują swoje właściwości nawet przez pół roku. Oleje nieschnące nadają się do użytku przez nawet 8 miesięcy, gdyż zawierają mniej niż 20% kwasów tłuszczowych nienasyconych.

   Niezależnie od tego, o jakim oleju mówimy, zawsze warto wybierać te tłoczone na zimno i nierafinowane - zachowują one bowiem najwięcej wartości odżywczych. Nie wszystkie oleje są równie odporne na obróbkę termiczną, stąd nie wszystkie nadają się do smażenia. Oleje, na których się smaży, to głównie niestety oleje rafinowane - jednak na takich olejach nie powinno się smażyć, najlepiej do smażenia nadają się tłuszcze niskoprzetworzone z dużą ilością kwasów tłuszczowych nasyconych - np. olej kokosowy, czy też masło klarowane.



OLEJE SCHNĄCE

   Oleje schnące, a więc te najbardziej wartościowe, to min.:


Olej z orzechów włoskich

   Olej z orzechów włoskich produkuje się poprzez tłoczenie na zimno ich miąższu. Ma zwykle jasnożółty kolor i słodkawy, orzechowy zapach. Szybko traci on go jednak podczas smażenia, więc zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest dodawanie go do np. sałatek. Idealnie komponuje się z daniami kuchni włoskiej czy francuskiej.

   Olej z orzechów włoskich należy do olejów o stosunkowo wysokiej cenie - wynosi ona ponad 100 zł za litr. W krajach śródziemnomorskich jest jednak zdecydowanie tańszy, gdyż większa jest tam jego popularność. Co ciekawe, najdroższe oleje z orzechów włoskich, tzn. te przygotowywane tradycyjnymi metodami, produkowane z orzechów z upraw ekologicznych etc., kosztują nawet około 100 dolarów za litr.

   Choć olej z orzechów włoskich nie jest w Polsce powszechnie stosowany, jego kupno jest zdecydowanie trudniejsze niż np. oliwy z oliwek, a jego cena stosunkowo wysoka, warto poważnie zastanowić się nad jego zakupem. Oprócz wspaniałego smaku i aromatu, który urozmaici wiele dań i przyniesie niezapomniane wrażenia każdemu podniebieniu, olej z orzechów włoskich ma również inne właściwości.

   Olej orzechowy jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6. Jedna jego łyżka pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania na te pierwsze. Ponadto, olej z orzechów włoskich zawiera witaminy A, B i E oraz kwas elagowy, który ma działanie przeciwnowotworowe. Olej z orzechów włoskich wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi, regulujące poziom złego cholesterolu, redukujące stres etc. Tym samym polecany jest osobom cierpiącym na choroby serca czy układu krwionośnego w ogóle. Ma również działanie przeciwzapalne. Dodatkowo, wspomaga pracę mózgu, stąd warto wprowadzić go do diety min. dzieci i młodzieży uczących się.

   Olej orzechowy ma również swoje zastosowanie w trosce o dobrą kondycję skóry. Dobrze się wchłania, więc z powodzeniem może być stosowany zamiast balsamów do ciała czy kremów do twarzy (szczególnie poleca się go osobom cierpiącym na trądzik). Nadaje jej elastyczność, pomaga w gojeniu się ranek, zaczerwienień, wyprysków etc.. Opóźnia też procesy starzenia się skóry, więc zastąpić może kremy przeciwzmarszczkowe.



Olej z ogórecznika

   Olej z ogórecznika lekarskiego produkuje się z nasion tej rośliny. Ma żółtawy kolor i charakteryzuje go wiele właściwości prozdrowotnych, gdyż jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy (flawonoidów), kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego, askorbinowego), garbników i soli mineralnych.

   Wysoka, tj. na poziomie 21-25%, zawartość kwasu GLA (kwasu gamma linolenowego), która to charakteryzuje olej z ogórecznika, sprawia, iż wspomaga on metabolizm kwasów tłuszczowych. Olej z ogórecznika polecany jest osobom o wrażliwej, skłonnej do podrażnień, łuszczącej się, pękającej skórze. Jako zamiennik kremu, wspaniale ją nawilża oraz regeneruje. Ponieważ ma również działanie antybakteryjne, sprawdza się w walce ze zmianami trądzikowymi. Co ciekawe, podawany psom i kotom ma pozytywny wpływ na wygląd ich sierści. Po otwarciu butelki z olejem z ogórecznika należy zużyć go w ciągu maksymalnie 12 tygodni. Nie poddaje się go obróbce termicznej.



Olej z pestek winogron

   Olej produkowany z pestek winogron (zwykle tych, które posłużyły do produkcji wina) ma niezwykle delikatny smak. Jest też prawie bezwonny. Dzięki temu idealnie nadaje się do niemal wszystkich potraw, gdyż nie zmienia ich naturalnego smaku czy aromatu. Olej z pestek winogron jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Najlepiej jest spożywać olej z pestek winogron na zimno, gdyż nie nadaje się on do smażenia. Jako dressing do sałatek czy surówek sprawdzi się natomiast idealnie.

   Olej z pestek winogron dostarcza również niezbędnej do prawidłowych procesów krzepnięcia krwi witaminy K. Uszczelnia ona również naczynia krwionośne. Poza tym, olej z pestek winogron:

- ma działanie antybakteryjne
- ma działanie przeciwgrzybiczne
- redukuje niedoskonałości skóry (np. zmiany trądzikowe, pękające naczynka etc.)
- poprawia elastyczność skóry, nawilża ją
- wzmacnia włosy (jest szczególnie polecany do zewnętrznego na nich stosowania, np. jako baza masek czy do tzw. olejowania)

   Olej z pestek winogron powinno się przechowywać w lodówce, by nie utracił on swych prozdrowotnych właściwości. Należy również pamiętać o tym, by kupować go w butelkach z ciemnego szkła. Olej z pestek winogron jest jednym z najtańszych spośród olejów schnących.



Olej z czarnuszki

   Olej z czarnuszki ma gorzkawy, odrobinę pikantny, korzenny smak i zapach. Kolorem przypomina miód.  Dzięki temu można nie tylko spożywać go bezpośrednio czy dodawać do sałatek, ale również wzbogacać nim aromat twarożków czy jogurtów, również tych podawanych „na słodko”. Wykazuje on pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym min.:

- zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
- reguluje poziom cholesterolu we krwi
- wspomaga zapobieganie i leczenie cukrzycy
- redukuje objawy alergii
- ma działanie przeciwzapalne
- wspomaga wzrok

   Właściwości swe zawdzięcza zawartości witaminy E, A, biotyny, steroli, mikroelementów oraz wysokiej zawartości kwasy linolowego (nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6). Stosowany w aromaterapii, olej z czarnuszki walczy z bezsennością oraz redukuje objawy stresu. Jako kosmetyk (krem czy balsam), wygładza i uelastycznia skórę, nawilża ją i przyspiesza gojenie się ran.



Olej konopny

   Olej konopny produkowany jest z nasion konopi siewnych. Ma gorzkawy, korzenny i orzechowy smak oraz zapach (tym samym, tak jak olej z czarnuszki, może być dodawany również do sałatek czy twarożków z owocami czy innymi słodkimi dodatkami). Ponad połowa (54%) kwasów tłuszczowych zawartych w oleju konopnym to nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią jedynie 10% z nich.

   Oleju konopnego nie poddaje się obróbce cieplnej. Przechowujemy go w lodówce, ale nie dłużej niż przez 4 tygodnie po otwarciu butelki. Olej konopny może być z powodzeniem wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale również jako kosmetyk. Nakładany na skórę łagodzi jej podrażnienia, objawy trądziku, zaczerwienienia etc. Bardzo dobrze się wchłania, więc można zastąpić nim tradycyjne kremy. Poleca się go szczególnie osobom z cerą tłustą, skłonną do zmian trądzikowych, czy cierpiącym na zapalenia skóry. Warto jednak pamiętać, że olej konopny szybko traci swoje właściwości, więc nie powinno się przygotowywać na jego bazie kosmetyków, które docelowo wykorzystywane mają być przez dłuższy czas.



Olej kukurydziany


   Olej kukurydziany tłoczy się z zarodków kukurydzy. Rafinowany ma kolor żółtawy czy złotawy, a ten nierafinowany - intensywnie pomarańczowy. Olej kukurydziany jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (45-70%), witaminy E, fitosteroli oraz kwasu palmitynowego.

   Co ważne, olej z zarodków kukurydzy jest odporny na obróbkę cieplną, więc z powodzeniem można na nim smażyć (w temperaturze około 90 stopni maksymalnie). Nadaje się również jako dodatek do sałatek. Wpływ oleju kukurydzianego na stan organizmu jest niezwykle szeroki. Olej ten bowiem:

- wzmacnia skórę (również stosowany zewnętrznie), łagodzi jej podrażnienia etc.
- zapobiega przerostowi gruczołu krokowego
- reguluje poziom złego cholesterolu we krwi
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe



Olej z ostropestu plamistego

   Ostropest plamisty wykazuje silne właściwości oczyszczające organizm i wspomagające wątrobę. Jest naturalnym źródeł sylimaryny, czyli substancji wykorzystywanej przez producentów leków oraz suplementów diety przeznaczonych dla osób z problemami z wątrobą. Takie same działanie wykazuje również tłoczony z ostropestu olej. Tak więc, olej z ostropestu:

- chroni przed wirusowym zapaleniem wątroby
- wspomaga metabolizowanie toksyn (alkoholu, metali ciężkich etc.)
- regeneruje komórki wątroby
- niweluje objawy tzw. kaca

   Ponadto, olej z ostropestu plamistego ma działanie żółciopędne, a więc wspomaga trawienie (głównie tłustych pokarmów) i zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych. Jest również źródłem witaminy E, która ma silne działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo:

- redukuje bóle migrenowe
- redukuje krwawienia ze śluzówek (nosa, odbytu etc.)
- wspomaga leczenie żylaków
- spożyty w większych ilościach wykazuje działanie rozwalniające, więc walczy z zaparciami
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- zapobiega miażdżycy
- wspomaga regenerację skóry trądzikowej
- przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń

   Olej z ostropestu może być nakładany bezpośrednio na skórę, jeśli zależy nam głównie na jego właściwościach kosmetycznych, lub spożywany jako dodatek do np. sałatek czy surówek lub bezpośrednio (1 łyżeczka około pół godziny przed posiłkiem).



Olej z kiełków pszenicy

   Innym bogatym źródłem witaminy E jest olej z kiełków pszenicy. Dzięki temu ma on, podobnie jak olej z pestek moreli czy kukurydzy, niezwykle pozytywny wpływ na cerę - walczy z trądzikiem, redukuje objawy starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność, koloryt etc. Łatwo się wchłania i idealnie nawilża skórę. Co więcej, witamina E, w stosowaniu wewnętrznym:

- redukuje ryzyko miażdżycy
- chroni czerwone krwinki przed rozpadem
- reguluje poziom cholesterolu we krwi
- ma działanie antyoksydacyjne i detoksykujące organizm
- chroni przed udarem mózgu

   Witamina E nie może zostać przedawkowana, więc nie trzeba obawiać się, iż spożywamy zbyt dużo bogatych w nią olejów oraz innych produktów spożywczych. Olej z kiełków pszenicy zawiera również, oprócz witaminy E, fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe - głównie z grupy omega-6. Najlepiej spożywać go na zimno, np. jako dodatek do sałatek i surówek, gdyż wtedy jest on, w zakresie swoich prozdrowotnych właściwości, najbardziej skuteczny.



Olej z wiesiołka

   Olej z wiesiołka jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie wspominanego wcześniej kwasu GLA, fitosteroli, witaminy E, polifenoli etc. Tym samym, olej z wiesiołka:

- uszczelnia naczynia krwionośne
- reguluje poziom cholesterolu we krwi
- wspomaga układ immunologiczny
- wspomaga układ nerwowy
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- reguluje pracę układu pokarmowego (poprzez regenerację śluzówki jelita grubego)
- ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne
- łagodzi objawy alergii
- zapobiega chorobom reumatycznym
- łagodzi PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego)
- nawilża i regeneruje skórę, walczy z trądzikiem (również stosowany zewnętrznie)



Olej z nasion maku

   Olej z nasion maku (inaczej olej makowy) to kolejny roślinny olej schnący o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (ich w nim zawartość wynosi około 70%). Może być spożywany jedynie na zimno (nie nadaje się do smażenia, gdyż w wysokich temperaturach traci swoje właściwości). Idealnie komponuje się z sałatkami, surówkami, daniami z ziemniaków, kasz, ryżu. Preferowana dawka spożycia oleju makowego wynosi 1 łyżkę dziennie.

   Olej z maku jest niezwykle wartościowy dlatego, iż maków nie można nadmiernie nawozić, wymagają ręcznej pielęgnacji, zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Nasiona maku pozyskuje się bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Jedyną wadą oleju z nasion maku jest jego wciąż wygórowana cena. Za buteleczkę o pojemności 250 ml zapłacić trzeba około 50 złotych.



Olej z nasion pietruszki

   Olej z nasion pietruszki to bogate źródło witaminy A, B1, B2, C oraz K1. Tym samym:

- ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne
- wspomaga detoksykację organizmu
- wzmacnia odporność organizmu
- poprawia krążenie i krzepliwość krwi
- ma pozytywny wpływ na wzrok
- przyspiesza gojenie się ran
- wzmacnia włosy (również w stosowaniu zewnętrznym)

   Dostarcza również żelaza, a więc wspomaga leczenie anemii. Olej z nasion pietruszki z powodzeniem może być również wykorzystywany jako dodatek do kosmetyków mających rozjaśnić przebarwienia skóry (dzięki zawartości witaminy C). Poprawia również jej elastyczność. Poleca się go szczególnie w przypadku troski o cerę dojrzałą, gdyż zawiera kwas petroselinowy, który redukuje objawy procesu starzenia się skóry.

   Oleju z nasion pietruszki nie mogą stosować (w sensie stosowania wewnętrznego) kobiety w ciąży, gdyż wykazuje on silne działanie poronne. Druga ważna sprawa, to ilość oleju, która powinno się spożywać bezpośrednio - wynosi ona jedynie kilka kropel. Również w zastosowaniu kosmetycznym stężenie oleju z nasion pietruszki w docelowym roztworze powinno wynosić około 5%.



Olej lniany

   Olej lniany jest w naszym kraju coraz popularniejszy i coraz więcej producentów wprowadza go na rynek. Tym samym, z roku na rok, jego cena spada.

   O ile faktycznie olej lniany nie może być już dziś uznany za coś nietypowego czy egzotycznego, to warto wspomnieć tu o nim dlatego, iż wymienione wyżej oleje dostarczają organizmowi głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Olej lniany jest natomiast źródłem tych z grupy omega-3. Jako że ich ilość w codziennej diecie powinna pozostać w odpowiednich proporcjach (omega-6:omega-3 → 4:1), wraz z suplementacją olejami bogatymi w te pierwsze warto sięgnąć również właśnie po olej lniany.



OLEJE PÓŁSCHNĄCE

   Oleje półschnące, czyli te zawierające mniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc wolniej się utleniające niż oleje schnące, to min. popularne olej słonecznikowy oraz olej rzepakowy. Poza tym, do olejów półschnących należą min:



Olej z orzechów arachidowych

   Olej z orzechów arachidowych (inaczej olej arachidowy), bogate źródło tłuszczów jednonienasyconych, ma żółty kolor oraz intensywny i charakterystyczny smak i zapach. Produkuje się go głównie w Stanach Zjednoczonych, Indiach oraz Północnej i Zachodniej Afryce. Olej z orzechów arachidowych ma szerokie zastosowanie szczególnie w kosmetyce:

- nadaje się jako olejek do masażu
- można wykorzystywać go jako olejek do kąpieli
- nawilża i odżywia skórę, nadaje jej elastyczność
- reguluje nadmierne łuszczenie się skóry, likwiduje łupież
- jako maska do włosów, nadaje im połysk i odżywia je

   Również w kuchni z powodzeniem można wykorzystywać olej arachidowy - idealnie komponuje się z daniami kuchni orientalnej. By złagodzić jego aromat, można łączyć go z innymi olejami. Jest on na tyle odporny na wysokie temperatury, że bez obaw można na nim smażyć. Jego słodkawy smak sprawia, iż może być również dodatkiem do deserów.



Olej sezamowy

   Olej sezamowy jest popularnym dodatkiem do dań orientalnych. Ma na tyle intensywny smak i aromat, że nawet jego niewielka ilość przemienia zwykłą surówkę w potrawę rodem z Azji. Olej sezamowy wykorzystywany może być jedynie na zimno, tj. jako dodatek do surówek, sałatek czy dressingów, gdyż w trakcie podgrzewania do wysokich temperatur (np. podczas smażenia) traci on swoje właściwości. Przechowuje się go w lodówce.

   Te wynikają natomiast z jego wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 oraz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Ponadto, olej sezamowy zawiera sezaminę, czyli substancję odpowiedzialną za obniżanie ciśnienia, oraz witaminę E (dzięki temu olej sezamowy idealnie sprawdza się jego balsam do ciała - nadaje jej jędrność, zdrowy wygląd, pomaga pozbyć się niedoskonałości, jak np. zmiany trądzikowe) i K1 (olej sezamowy ma więc pozytywny wpływ na krzepliwość krwi).

   Stosowanie zewnętrzne oleju sezamowego jest polecane osobom o skórze tłustej i trądzikowej, gdyż reguluje on pracę gruczołów łojowych. Poza tym, jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, więc warto stosować go zamiast balsamu do ciała szczególnie latem.



Olej sojowy

   Olej sojowy jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, lecytyny oraz witaminy E. Tym samym wspomaga pamięć i koncentrację, reguluje poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy metaboliczne organizmu, poprawia stan skóry (walczy z trądzikiem, podrażnieniami, zmarszczkami, przesuszeniem skóry, przetłuszczaniem się skóry, egzemą etc.).

   Na oleju sojowym można przez krótki czas smażyć, czy raczej obsmażać, stąd nadaje się on (również dzięki swojemu charakterystycznemu aromatowi) do dań kuchni azjatyckiej, gdzie taka technika jest często wykorzystywana.

   Olej sojowy polecany jest szczególnie kobietom w okresie menopauzy, gdyż soja jest bogatym źródłem fitoestrogenów, łagodzących jej nieprzyjemne objawy.



OLEJE NIESCHNĄCE

   Oleje nieschnące, które w ogóle lub prawie w ogóle się nie utleniają, to min.:


Olej z awokado

   Olej z awokado wytłaczany jest z miąższu owoców awokado. Jest bogatym źródłem witaminy E i K1. Stosowany zewnętrznie, wykazuje on liczne właściwości, min.:

- nawilża i odżywia skórę
- niweluje oznaki starzenia się skóry
- działa przeciwzapalnie
- działa przeciwgrzybiczo
- leczy egzemę i łuszczycę

   Można wykorzystywać go jako składnik balsamów do ciała, kremów, mydła oraz olejek do masażu (najlepiej w stężeniu około 10-20%). Olej z awokado jest popularnym kulinarnym dodatkiem w Nowej Zelandii. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-9, lecytynę, można na nim smażyć, nadaje się do różnego typu dań i dodatków (sosy, dipy etc.). Jego zastosowanie w kuchni jest, tak naprawdę, nieograniczone, a jego specyficzne struktura i konsystencja nadają każdemu daniu wyjątkowy smak i formę.



Olej z pestek dyni

   Olej z pestek dyni ma intensywny orzechowy smak i aromat oraz zielonobrązowy, ciemny kolor. Jest wspaniałym dodatkiem do sałatek oraz gotowanych warzyw, surówek etc. Olej z pestek dyni jest bogatym źródłem witamin, mikroelementów oraz fitosteroli.

   Polecany jest szczególnie mężczyznom w średnim wieku, gdyż hamuje przerost gruczołu krokowego. Ponadto, olej z pestek dyni zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób serca, dróg moczowych, zaburzeń hormonalnych etc. Dzięki zawartości cynku ma również niezwykle pozytywny wpływ na stan skóry- powinny wprowadzić go do codziennej diety osoby cierpiące na np. trądzik.



Olej z orzechów laskowych

   Olej z orzechów laskowych ma żółty kolor i delikatny, choć charakterystyczny, zapach. Właśnie dzięki niemu często wykorzystywany jest w aromaterapii. Stosowanie zewnętrzne oleju z orzechów laskowych:

- odżywia skórę
- reguluje produkcję łoju (tym samym zapobiega przetłuszczaniu się skóry)
- pomaga pozbyć się trądziku
- zapobiega pękaniu naczynek

   Doskonale się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustych śladów. Olej orzechów laskowych jest bogatym źródłem: kwasu oleinowego, wapnia, witaminy A, witaminy E.



Olej kokosowy

   Olej kokosowy ma wspaniały słodkawy smak i aromat. Idealnie nadaje się przede wszystkim do różnego rodzaju dań słodkich (wypieków, naleśników, twarożków), ale również do dań orientalnych, w których to kokosowy aromat idealnie komponuje się z charakterystycznymi dla nich przyprawami, trawą cytrynową etc.

   Olej kokosowy ma postać stałą, lecz w temperaturze powyżej 25 stopni rozpuszcza się. Takie zmiany konsystencji nie powinny jednak budzić niczyich obaw - jest to dla oleju kokosowego zupełnie normalne i nie ma wpływu na jego wartości odżywcze. Ponieważ jest on na tyle odporny na ich utratę, można na nim również smażyć. Co więcej, potrawy na nim smażone są zdecydowanie lżejsze od tych smażonych na zwykłym oleju, gdyż olej kokosowy jest przez nie absorbowany w dużo mniejszych ilościach.

   W oleju kokosowym znajdują się kwasy tłuszczowe nasycone (jest ich w nim około 90%). Nie mają one jednak takiej samej struktury jak te, których dostarczają produkty odzwierzęce i nie są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej, nie podwyższają też poziomu cholesterolu we krwi.

   Dzięki zawartości kwasu laurynowego, witamin A, B i C, E, B9, magnezu, fosforu, potasu, wapnia i wielu innych składników odżywczych, których dostarcza, olej kokosowy:

- wspomaga odporność organizmu
- reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu
- ma pozytywny wpływ na wzrok
- odżywia skórę (również stosowany zewnętrznie)
- przyspiesza gojenie się ran (również stosowany zewnętrznie)
- blokuje promienie słoneczne (również stosowany zewnętrznie)
- odżywia włosy (również stosowany zewnętrznie)
- zapobiega odwapnieniu kości
- wspomaga odchudzanie (szczególnie pozbywanie się tłuszczu z okolic brzucha)
- poprawia pamięć i koncentrację
- ma działanie przeciwgrzybicze
- hamuje rozrost gruczołu krokowego
- reguluje poziom cukru we krwi
- reguluje procesy trawienne
- ma właściwości antynowotworowe



Olej z pestek moreli

   Olej z pestek moreli jest bogatym źródłem witaminy E oraz A- tym samym ma pozytywny wpływ na skórę, zarówno wtedy, gdy jest spożywany, jak i gdy wykorzystujemy go zewnętrznie, tj. zastępuje on balsam czy krem (bardzo dobrze się wchłania, nadaje się do każdego rodzaju skóry), a nawet olejek do masażu (nadaje skórze elastyczność). Olej ten dostarcza również witaminę B17 (inaczej zwaną amigdaliną), która to wykazuje silne działanie antynowotworowe.

   Przypominający migdały smak oraz delikatny zapach oleju z pestek moreli sprawiają, iż można go dodawać do bardzo wielu dań, gdyż nie zakłóca on ich smaku oraz aromatu, a jedynie go wzbogaca. Olej z pestek moreli jest prawie przezroczysty, więc nie wpływa negatywnie również na wygląd posiłku. Można go również spożywać bezpośrednio w ilości 1-1.5 łyżeczki dziennie. Już tak mała ilość wystarczy, by korzystać z jego fantastycznych właściwości. Jest to dobra wiadomość dla wszystkich, których od zakupu oleju z pestek moreli odstrasza jego stosunkowo wysoka cena.



   Jak widać, oleje roślinne to bogactwo witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Co więcej, również i smaków i aromatów. Warto więc skusić się na zakup, choćby raz na jakiś czas, innego niż słonecznikowy oleju. Tak ceniona w naszym kraju oliwa z oliwek również nie jest jedynym rozwiązaniem, jeśli potrzebujemy oleju do wykorzystania w przygotowywaniu sosów sałatkowych. W bogatej ofercie różnego rodzaju olejów każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.

   Jako że oleje roślinne mogą być wykorzystywane również jako kosmetyki bądź ich składniki, warto spróbować wymienić przynajmniej niektóre specyfiki kupowane w drogeriach czy supermarketach na ich naturalne odpowiedniki. Jest to nie tylko bardziej ekonomiczne rozwiązanie, ale i również zdecydowanie bardziej skuteczne, gdyż substancje zawarte w roślinnych olejach są niezwykle efektywne w trosce o dobrą kondycję skóry.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE