Dzisiaj jest: Poniedziałek, 19.02.2018 Imieniny: Konrada i Arnolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5789

Marakuja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


07.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Marakuja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Męczennica jadalna, czyli po prostu marakuja (znana też jako owoc pasji, passiflora, granadilla purpurowa), to egzotyczny owoc, który zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność.

   Jest już dziś bowiem coraz łatwiej dostępna, a jej słodki smak (z którym związana jest niestety jej dość wysoka kaloryczność) sprawia, iż z chęcią sięgają po nią nawet najmłodsi. Ma wiele wartości odżywczych oraz właściwości leczniczych, a pomimo tego, że doskonale sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju deserów, najlepiej jest rozkoszować się jej soczystym miąższem, gdy stanowi bardzo smaczną samodzielną przekąskę.





Marakuja - podstawowe informacje

   Męczennica jadalna jest rośliną z rodziny męczennicowatych. Pochodzi z krajów Ameryki Południowej, a dokładniej z Argentyny, Brazylii oraz Paragwaju. Dziś rośnie również w Afryce, Nowej Zelandii oraz na Hawajach.

   Owoce męczennicy, zwane jak zostało wspomniane marakująmi to jagody o długości wahającej się między 4 a 10 centymetrami. Mają w sobie wiele nasion i skórę w różnych kolorach - od żółtej po ciemnofioletową. Odmiana żółta jest zazwyczaj większa niż ciemniejsze. Żółta marakuja prawdopodobnie pochodzi z dorzecza Amazonii w Brazylii, natomiast ciemnofioletowa marakuja pochodzi z obszaru południowej Brazylii, Paragwaju i Argentyny. Dojrzały owoc ma lekko wyschniętą skórę.



Zastosowanie w kuchni marakui

   Marakuja jest owocem słodko-kwaśnym i soczystym. Jej miąższ jest dodatkowo odrobinę kleisty, co sprawia, iż jest ona niezwykle orzeźwiająca. Stanowi więc idealną przekąskę na letnie, upalne dni czy wieczory.

   Marakuję można również dodawać do różnego rodzaju deserów oraz napojów, w tym m.in. do lodów, galaretek, ciast, jogurtów, soków, koktajli, sałatek owocowych. Doskonale nadaje się również jako dodatek do gofrów, naleśników, omletów.



Marakuja - właściwości odżywcze i lecznicze

   100 gramów marakui dostarcza 97 kalorii (kcal). Niemal wszystkie z nich pochodzą z zawartych w tym owocu cukrów (w marakui w 100 gramach znajduje się około 23 gramów węglowodanów, około 0,7 gramów tłuszczu oraz 2,2 gramy białka). Ponad 70% jej masy stanowi jednak woda - stąd właśnie marakuja jest tak soczysta.

   Marakuja jest dobrym źródłem witamin z grupy B (kwasu foliowego, B2, B3, B6) i składników mineralnych: magnezu, fosforu, żelaza, potasu i miedzi, niemniej szczególną uwagę warto zwrócić na wysoką zawartość witaminy A (beta karotenu) oraz witaminy C w jej miąższu. Wprowadzenie do diety owoców marakui jest więc doskonałym sposobem na wzbogacenie jej o wyżej wymienione składniki odżywcze.

   Owoce marakui wykazują wiele właściwości - tak tych stricte prozdrowotnych, jak i związanych np. z troską o urodę czy dobre samopoczucie. Marakuja dodaje energii, wspiera naturalną odporność organizmu, wspomaga wzrok, poprawia stan skóry, usuwa nadmiar wody z organizmu (dzięki czemu redukuje opuchnięcia oraz tzw. cellulit wodny), walczy z nadciśnieniem, wspomaga układ nerwowy oraz procesy metaboliczne zachodzące w komórkach ciała, poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega anemii, pomaga radzić sobie ze stresem itd. Ponadto, jako że jest również bogatym źródłem błonnika, wspomaga pracę jelit, zapobiega zaparciom i redukuje tym samym ryzyko chorób nowotworowych organów układu pokarmowego.



Kalorie i wartości odżywcze - marakuja


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 97 kcal / 406 kJ
Białko 2,20 g
Tłuszcz ogółem 0,70 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,059 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,086 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,411 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,001 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,410 g
Węglowodany 23,38 g
Błonnik pokarmowy 10,4 g
Witamina A 1272 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,02 mg
Witamina K1 0,7 µg
Witamina C 30 mg
Witamina B1 0 mg
Witamina B2 0,130 mg
Witamina B3 (PP) 1,500 mg
Witamina B6 0,100 mg
Kwas foliowy 14 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy ~
Wapń 12 mg
Żelazo 1,6 mg
Magnez 29 mg
Fosfor 68 mg
Potas 348 mg
Sód 28 mg
Cynk 0,10 mg
Miedź 0,09 mg
Mangan ~
Selen 0,6 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Ciekawostki o marakui

→ Najpopularniejszymi odmianami marakui są P. edulis forma edulis (o owocach ze skórką fioletową lub żółtopomarańczową) oraz P. edulis forma flavicarpa (z owocami o skórce pomarańczowej)
→ Pnącza męczennicy osiągają długość do 15 metrów
→ Marakuję można jeść wraz z pestkami
→ Słowo marakuja pochodzi od indiańskiego maraú-ya, co oznacza owoc, który je się jednym haustem
→ Nazwa męczennica wywodzi od struktury i formy kwiatów owocu, który kojarzy się z koroną cierniową Chrystusa, jego pasją i cierpieniem
→ Wyciągi z marakui, dzięki wysokiej zawartości prowitaminy A, wykorzystywane są w produkcji różnego rodzaju kosmetyków
→ Marakuja w języku angielskim to Passion fruit lub Passionfruit lub Purple granadilla, w języku francuskim to Grenadille, w języku niemieckim to Passionsfrucht lub Maracuja, w języku hiszpańskim to Maracujá




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE