Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.10.2019 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Masła czekoladowo-orzechowe (typu Nutella) a zdrowie


18.07.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Masła czekoladowo-orzechowe (typu Nutella) a zdrowie


   Słodkie i smaczne masło czekoladowo-orzechowe jest polecane na śniadanie nie tylko dla dzieci. Przedstawiamy jego skład, sposób produkcji i wpływ na zdrowie.

   Masło czekoladowo-orzechowe jest znanym i lubianym dodatkiem do pieczywa. Słodki krem może być wykorzystany do przygotowania deserów i ciast. Jego zastosowanie jest stosunkowo szerokie. Producenci podkreślają bogatą wartość odżywczą produktów powstałych z orzechów, mleka i kakao. Sprawdzamy, czy duża wartość odżywcza masła czekoladowo-orzechowego dotyczy wyłącznie wysokiej zawartości kalorii, czy również dobroczynnych składników odżywczych potrzebnych organizmowi do zachowania zdrowia.





Skład masła czekoladowo-orzechowego

   Masło czekoladowo-orzechowe zawiera głównie cukier, olej palmowy, miazgę orzechów laskowych, kakao i mleko w proszku oraz sproszkowaną serwatkę. Do kremu dodawane są różne emulgatory, m.in. lecytyna sojowa, lecytyna rzepakowa, wanilina, ekstrakt z wanilii. Masło czekoladowo-orzechowe zawiera około 500-550 kcal w 100 gramach produktu. Odżywcze orzechy, kakao i mleko łącznie stanowią około 10%-20% produktu. Pozostała część to olej i cukier, które są źródłem wysokiej kaloryczności produktu. Masło czekoladowo-orzechowe dostarcza organizmowi przede wszystkim sacharozę (cukier) i tłuszcze roślinne. Proteiny obejmują około 5%-8% zawartości produktu. Warto dokładnie przyjrzeć się kremom orzechowo-czekoladowym, ponieważ niektóre z nich zawierają dużo orzechów laskowych (ok. 13%), inne zawierają ich śladowe ilości (ok. 0,01%). Podobnie jest w przypadku kakao i mleka.



Produkcja kremu czekoladowo-orzechowego

   Półprodukty wykorzystywane do produkcji masła czekoladowo-orzechowego to proszek kakaowy, orzechy laskowe, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, olej palmowy, serwatka w proszku oraz emulgator i substancje aromatyzujące. Proszek kakaowy powstaje ze zmielonych ziaren kakaowca. Orzechy laskowe są przecinane na pół, a następnie oczyszczane i prażone. Orzechy dobrej jakości są poddawane procesom pozwalającym na uzyskanie orzechowej miazgi.

   W procesie produkcji kremu czekoladowo-orzechowego dochodzi do połączenia cukru, proszku kakaowego, orzechowej miazgi i mleka w proszku. Wszystkie składniki są razem mieszane w zbiorniku. Kiedy zostanie uzyskana jednolita masa dodaje się olej palmowy poprawiający konsystencję masła. Następnie dodaje się serwatkę w proszku poprawiającą wiązanie składników produktu oraz emulgator (np. lecytynę sojową). Na koniec do słodkiej, czekoladowo-orzechowej masy dodaje się wanilinę, która jest syntetycznym odpowiednikiem wanilii. Niektórzy producenci wybierają ekstrakt waniliowy. Substancje podkreślają aromat produktu. Gotowe masło czekoladowo-orzechowe jest pakowane do słoików, a następnie transportowane do sklepów.



Wpływ masła czekoladowo-orzechowego na zdrowie

   Słodki krem zawiera dużą ilość sacharozy, która sprzyja próchnicy. Zbyt częste spożywanie masła czekoladowo-orzechowego w dużych ilościach może przyczynić się do wzrostu masy ciała. Musimy pamiętać, że krem należy do grupy tuczących produktów, dlatego nie powinien stanowić podstawy jadłospisu, zwłaszcza w przypadku dzieci.

   Wizerunek masła czekoladowo-orzechowego spotykany w reklamach różnych producentów jest bardzo mylący. Przekazy reklamowe nie informują o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu w kremie czekoladowo-orzechowym. W reklamach nie ma też mowy o dużej kaloryczności. Wystarczy spojrzeć na skład produktu, aby przekonać się, że nie jest wyznacznikiem zdrowej diety, ale słodkim przysmakiem, na który można sobie pozwolić od czasu do czasu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 7

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE