Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Masło orzechowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


06.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Masło orzechowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Masło orzechowe (produkowane z orzeszków arachidowych) jest produktem niezwykle popularnym i cenionym za smak i wartości odżywcze w kuchni amerykańskiej. Wynalezione zostało w XIX wieku i co ciekawe, przez amerykańskiego lekarza, wegetarianina, zwolennika holistycznych terapii, jakie prowadził we własnym sanatorium oraz wynalazcę kukurydzianych płatków śniadaniowych - doktora Johna Harveya Kellogga.

   Dziś masło orzechowe możemy kupić w każdym większym sklepie. Choć większość tego typu produktów opiera się na tradycyjnej recepturze, o której zaraz napiszemy, mamy dziś znacznie większy wybór różnych orzechowych maseł niż kiedyś (produkowane są takie, w których znajdują się kawałki orzechów, jedne są solone lub dosładzane, jeszcze inne bez soli i cukru itd.). Jeśli dołożymy do tego wszystkie te, które zrobić możemy sami w domu, otwierają się przed nami wielkie kulinarne możliwości.





Masło orzechowe - podstawowa receptura

   Zgodnie z tradycyjną recepturą masło orzechowe składa się z:

- orzechów arachidowych (zwanych inaczej orzechami ziemnymi lub fistaszkami - rośliny strączkowej a raczej rośliny z rodziny bobowatych)
- dodatku oleju roślinnego
- soli
- cukru

   Dziś w procesach produkcyjnych dodaje się do masła orzechowego również niekorzystne przemysłowe utwardzane tłuszcze trans, które zapobiegają rozwarstwianiu się masy. Na masową skalę masło orzechowe wytwarza się poprzez uprażenie w temperaturze ponad 200 stopni orzechów, ich szybkie ostudzenie, obranie z łupinek i zmielenie ich na gładką masę. Cukier, sól i dodatkowy tłuszcz roślinny dodaje się do masła orzechowego właśnie na tym ostatnim etapie.



Masło orzechowe - właściwości odżywcze i lecznicze

   Produkowane z fistaszków, tradycyjne masło orzechowe jest nie tylko smaczne, ale i bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 -> kwasu foliowego), choliny i witaminy E oraz składników mineralnych: magnezu, fosfory, potasu, cynku, selenu, wapnia, chromu, manganu, miedzi, żelaza - dzięki czemu m.in. zapobiega anemii, wzmacnia zęby i kości, wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu (z tym zastrzeżeniem, iż działanie to ma jedynie masło orzechowe, do produkcji którego nie jest wykorzystywana sól, jeśli jest to wówczas masło orzechowe ze względu na zawartości soli, zawiera również sporo sodu), wzmacnia odporność organizmu, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i wykazuje działanie antyoksydacyjne, ma również pozytywny wpływ na stan włosów i paznokci, redukuje przetłuszczanie się skóry i nadaje jej atrakcyjny koloryt itd. oraz powinno być włączone do diety przyszłych mam (kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu). Masło orzechowe to również bogate źródło błonnika pokarmowego i roślinnych fitosteroli.

   Na szczególną uwagę zasługuje też fakt, iż 100 gramów masła orzechowego w ok. 94% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 (PP, niacynę), która to jest wykorzystywana do: prawidłowego przeprowadzania procesów metabolicznych, tworzenia czerwonych krwinek, regulowania poziomu złego cholesterolu we krwi, hamowania toksycznego działania związków chemicznych i leków, korzystnego wpływu na system nerwowy i stan psychiczny, czy też poprawy ukrwienia skóry i kondycji włosów.

   Masło orzechowe jest produktem tłustym i bardzo kalorycznym (w 100-gramowej porcji dostarcza prawie 600 kalorii (kcal) i 52 gramów tłuszczu), ale znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe to niemal w całości kwasy nienasycone z grupy "mniej korzystnych" kwasów omega - omega 6. Masło orzechowe ma pozytywny wpływ na układ krwionośny i jeśli wybierzemy to bez dodatku cukru, nie powoduje przybierania na wadze - jeśli oczywiście zachowamy w jego jedzeniu umiar.

   Należy również podkreślić, że około 4-6% populacji jest uczulona na główny składnik masła - orzechy arachidowe, a więc również na masło arachidowe. Orzechy arachidowe są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi. Do wywołania reakcji alergicznej na orzeszki wystarcza ilość rzędu paru mikrogramów. Często dochodzi do duszności, obrzęku błon śluzowych i zaburzeń krążenia, aż po szok anafilaktyczny.



Kalorie i wartości odżywcze - masło orzechowe solone


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 598 kcal / 2501 kJ
Białko 22,21 g
Tłuszcz ogółem 51,36 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 10,147 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 25,495 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 12,320 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,027 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 12,224 g
Węglowodany 22,31 g
Błonnik pokarmowy 5,0 g
Witamina A 0 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 9,10 mg
Witamina K1 0,3 µg
Witamina C 0 mg
Witamina B1 0,150 mg
Witamina B2 0,192 mg
Witamina B3 (PP) 13,112 mg
Witamina B6 0,441 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 87 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 1,137 mg
Wapń 49 mg
Żelazo 1,74 mg
Magnez 168 mg
Fosfor 335 mg
Potas 558 mg
Sód 426 mg
Cynk 2,51 mg
Miedź 0,42 mg
Mangan 1,67 mg
Selen 4,1 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 102 mg



Masło orzechowe - zastosowanie w kuchni

   Masło orzechowe jest niezwykle popularnym w Stanach Zjednoczonych produktem śniadaniowym. Smarować można nim tosty, kanapki czy naleśniki - idealnie komponuje się ze smakiem banana, który to stanowi idealny dodatek do tego typu posiłków. Poza tym masło orzechowe znajduje swe zastosowanie głównie jako składnik słodyczy - lodów, kremów, ciast czy ciasteczek. Warto jednak wiedzieć, iż na bazie masła orzechowego przygotowywać można również sosy, w tym sosy do dań obiadowych, gdyż jego orzechowy aromat dobrze współgra z ostrymi czy słonymi przyprawami, mięsem (np. drobiowym), orientalnymi olejami roślinnymi i dodatkami, cebulą, czosnkiem itd.



Domowe masło orzechowe

   Domowe masło orzechowe przygotować możemy z:

- orzeszków ziemnych
- cukru pudru (1 łyżka na każde 100 gramów orzechów)
- szczypty soli

   Fistaszki, które chcemy wykorzystać do zrobienia domowego masła orzechowego, możemy uprażyć na patelni (tak jak robi się to np. z sezamem, gdy przygotowujemy tahini), ale nie jest to konieczne. Konieczne jest jednak ich bardzo dokładne zmiksowanie w malakserze wraz z dodatkami - powstała masa musi być gładka i tłusta. Pamiętajmy, że domowe masło orzechowe może się rozwarstwiać, stąd przed podaniem trzeba będzie je dokładnie wymieszać. Przechowujemy je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku (np. słoiku).

   Domowe masło orzechowe można dowolnie wzbogacać czy modyfikować jego recepturę. I tak np. zamiast cukru wykorzystać możemy jego zdrowe zamienniki (np. stewię, miód) lub w ogóle masy nie dosładzać. Opcjonalny jest również dodatek soli. Fani kanapkowych kremów czekoladowych mogą skusić się na dodanie do masła kakao, a miłośnicy innych gatunków orzechów na przygotowanie go z np. migdałów, pistacji, nerkowców czy orzechów brazylijskich.



Ciekawostki o maśle orzechowym

→ W prawie wszystkich językach masło orzechowe zawiera w swojej nazwie określenie "masło" (przykładowo po angielsku Peanut butter, po hiszpańsku Mantequilla de maní, po francusku Beurre d'arachide, po niemiecku Erdnussbutter). Jednak w Holandii jest inaczej… Tam zamiast określenia "masło" używa się słowo "ser" - w języku niderlandzkim "kaas", czyli mało orzechowe to Pindakaas. Dlaczego tak jest? Ponieważ w Holandii słowo "masło" zostało prawnie zastrzeżone wyłącznie dla masła. Z tego względu żaden inny produkt na rynku nie może nosić nazwy "masło" oraz zawierać domieszek masła.

→ Amerykańscy naukowcy opracowali prosty test, który ma pomóc we wczesnym wykrywaniu choroby Alzheimera. Badacze wykorzystują do tego celu… masło orzechowe. Wszystko dzięki studentce, która opracowała prosty test. Jennifer Stamps wykorzystała powszechną wiedzę o tym, że w początkowej fazie rozwoju choroby Alzheimera pogarsza się nie tylko pamięć, ale i… węch. Podczas przeprowadzonego przez nią eksperymentu osoby badane musiały zamknąć oczy i zatkać jedną z dziurek nosa. Stamps wtedy powoli, miarowo podsuwała im pojemniczek z masłem orzechowym i pytała, kiedy zaczynają czuć jego zapach. Odległość pojemniczka od nosa mierzyła linijką. Potem powtarzała czynność na drugiej dziurce nosa. Wyniki badania okazały się zaskakujące: wszystkie osoby, u których wcześniej wykryto Alzheimera, miały problemy z wyczuciem zapachu przez lewą dziurkę nosa!
→ Badania wykazały, że regularne spożywanie masła orzechowego przez dziewczynki w wieku dziecięcym i nastoletnim może zmniejszać ryzyko zachorowania przez nie na łagodne choroby piersi w wieku dorosłym.
→ Masło orzechowe, dzięki dużej zawartości aminokwasu zwanego tryptofanem, poprawia humor i... ułatwia zasypianie
→ Masło orzechowe pochłania brzydkie zapachy z patelni, np. po smażeniu ryb. Wystarczy po takim smażeniu wrzucić na patelnię łyżkę masła orzechowego i smażyć przez chwilę, w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnych zapachów




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 7

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE