Dzisiaj jest: Niedziela, 21.07.2019 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Masz problem z niedożywieniem? Sprawdź zdrowe rozwiązania


30.12.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Masz problem z niedożywieniem? Sprawdź zdrowe rozwiązania


   Niedożywienie jest stanem polegającym na niedoborze energii lub białka. Nie należy utożsamiać go z „niedojadaniem” - nawet ten, kto je dużo, może być niedożywiony.

   Niedożywienie jest stwierdzane u około 30% pacjentów, którzy trafiają do szpitali. „Zdrowe” osoby również mogą być niedożywione. Wśród głównych przyczyn niedożywienia wymienia się zaburzenia wchłaniania oraz niedostateczne przyjmowanie składników odżywczych - tłuszczów, białka, węglowodanów, witamin, minerałów i innych składników.





Rodzaje niedożywienia

   Niedożywienie występuje w kilku postaciach. Jednym z problemów współczesnej opieki zdrowia w Polsce jest niedożywienie szpitalne rozwijające się u pacjentów, którzy wymagają długotrwałej hospitalizacji. Jego podłoże jest związane z niedostateczną opieką żywieniową. Inne postaci niedożywienia wyróżniane już ze względu na składnik pokarmowy, którego brakuje, to:

- niedożywienie mieszane
- marasmus (marazm)
- kwashiorkor

   W przypadku mieszanego niedożywienia obniżenie poziomu albumin we krwi, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, a także osłabienie odporności (niedożywienie jakościowe) idą w parze z obniżeniem masy ciała (niedożywienie ilościowe).

   Marasmus jest przewlekłym niedożywieniem białkowo-kalorycznym. Jego przyczyną jest stosowanie głodówek oraz niskokalorycznych diet, a także urazów i stanów pooperacyjnych. Ten typ niedożywienia prowadzi do zmniejszenia masy ciała, zaburzeń czynności narządów i układów. W skrajnych przypadkach marasmus prowadzi do wyniszczenia. Omawiany rodzaj niedożywienia w odróżnieniu od kwashiorkoru i mieszanego niedożywienia może być leczony poprzez żywienie drogą przewodu pokarmowego. Pozostałe rodzaje niedożywienia towarzyszą zwykle określonym jednostkom chorobowym (np. martwiczemu zapaleniu trzustki, ciężkiej postaci choroby Leśniowskiego-Crohna) i wymagają żywienia pozajelitowego, albo pozajelitowo-dojelitowego (niedożywienie mieszane).

   Mieszanemu niedożywieniu nie towarzyszy stopniowy spadek albumin we krwi. Może to jednak nastąpić gwałtownie z powodu urazu, albo podczas zabiegu medycznego. Ostatnia postać niedożywienia - kwashiorkor - jest ostrym niedożywieniem, powodowanym zarówno niedoborem ilościowym, jak i jakościowym, któremu towarzyszą:

- zaniki tkanki tłuszczowej i mięśni często maskowane obrzękami
- niedobór albumin we krwi (inaczej: hipoalbuminemia)
- zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
- zaburzenia świadomości

   Inna klasyfikacja postaci niedożywienia pozwala na wyróżnienie niedożywienia ilościowego i jakościowego. Różnica między wymienionymi postaciami polega na tym, że o ile jakościowemu niedożywieniu może towarzyszyć przyrost masy ciała, o tyle ilościowe prowadzi wyłącznie do jej utraty. Niedożywienie jakościowe jest często stwierdzane u osób z nadwagą i otyłością, których dieta jest bogata w tzw. puste kalorie - produkty o wysokiej wartości energetycznej, ubogie w witaminy, minerały, błonnik, zdrowe tłuszcze.



Czy trzeba pozostawać pod opieką lekarza i dietetyka?

   Niedożywienie szpitalne siłą rzeczy wymaga pozostawania pacjenta pod opieką lekarską. Pacjent powinien pozostawać także pod kontrolą dietetyka. Podobnie jest w innych postaciach niedożywienia omówionych wyżej.

   Postępowanie pacjenta niedożywionego w oparciu o własną wiedzę nie może być nazwane leczeniem. Następstwa nieleczonego niedożywienia są bardzo poważne. W miarę pogłębiania się tego stanu dochodzi do obniżenia masy ciała i osłabienia siły mięśni. Jednocześnie zmniejsza się także sprawność psychomotoryczna, pacjent jest bardziej podatny na infekcje oraz zmniejsza się sprawność wentylacyjna.

   Niedożywieniu towarzyszą zaburzenia trawienia i wchłaniania oraz zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej - sama zmiana diety na zbilansowaną może nie wystarczyć. Wymienione następstwa niedożywienia mają charakter pierwotny. U pacjentów zmagających się z określonymi chorobami niedożywienie może wywołać także tzw. wtórne następstwa, na przykład:

- zwiększenie częstości zakażeń i powikłań
- rozejście się zespoleń przewodu pokarmowego
- nieprawidłowe gojenie się ran



Jak jeść, żeby uzupełnić niedobory?

   Odpowiedź na pytanie postawione w podtytule dotyczy wyłącznie pacjentów, u których nie występują wskazania do żywienia pozajelitowego lub dojelitowego i pokarm może być dostarczany zgodnie z fizjologią organizmu.

   W przypadku skrajnego niedożywienia i braku przeciwwskazań do żywienia drogą pokarmową, pacjent przez określony czas jest żywiony dożylnie. Następnie wprowadza się lekkostrawną dietę pod okiem lekarza i dietetyka. Nagłe zwiększenie spożywania produktów bogatych w składniki odżywcze, których brakuje organizmowi nie rozwiąże problemu. Może to natomiast doprowadzić do zaburzeń pracy układu trawiennego. Brakujące składniki odżywcze powinny być wprowadzane do jadłospisu ostrożnie.

   Posiłki powinny być często spożywane, tyle że w małych ilościach. Obfite posiłki są zbyt dużym obciążeniem dla organizmu. Potrawy nie powinny być tłuste, ani pikantne. Trzeba stawiać na wartościowe pożywienie i unikać pustych kalorii. Pomocne w leczeniu niedożywienia są specjalne napoje odżywcze dostarczające odpowiednią dawkę białka, minerałów i witamin. Wykorzystuje się je w leczeniu pacjentów cierpiących m.in. na choroby nowotworowe, aby przeciwdziałać wyniszczeniu organizmu (inaczej: kacheksji).




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE