Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.08.2017 Imieniny: Joanny i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Melon - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


31.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Melon - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Melon to pyszny owoc o zadziwiających właściwościach zdrowotnych, wartościach odżywczych i wielu zastosowaniach kulinarnych. Melony są w Polsce bardzo łatwo dostępne i choć kojarzą się raczej z klimatem tropikalnym, uprawia się je również właśnie w naszym kraju (i to od XVII wieku!).

   Pochodzenie melona nie jest do dziś wyjaśnione, prawdopodobnie pochodzi z Azji lub Afryki. Owoc był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie, z czasem dotarł również do Europy Środkowej. Istnieje wiele odmian melona, z których to najpopularniejszymi są melon kantalupa, miodowy oraz kasaba. Różnią się od siebie smakiem i wyglądem - są stosunkowo łatwe do rozpoznania po tym pierwszym i bardzo łatwe do rozróżnienia dzięki temu drugiemu. Czy różnią się wartościami odżywczymi? Sprawdźmy!





Melon kantalupa

   Melon kantalupa to jedna z odmian melona cukrowego. Kształtem przypomina kulę, ma chropowatą szaro-brunatną skórkę z bruzdami i w niektórych odmianach dodatkowe charakterystyczne zielone prążki rozchodzące się od góry ku dołowi (jak południki na globusie). Może ważyć do 0,5 do 5 kg. Jego miąższ jest słodki i posiada pomarańczowy kolor, tuż przy skórce miąższ przyjmuje zielony kolor.

   Melony kantalupa dostarczają w 100 gramach około 34 kcal (z czego ponad 32 pochodzą z zawartych w nich węglowodanów). Są dobrym źródłem magnezu, potasu, miedzi, kwasu foliowego, witaminy B1, witaminy B3 oraz witaminy B6. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na fakt, iż melony kantalupa zawierają w 100 gramach aż 36,7 mg witaminy C, co odpowiada prawie 50% dziennego na nią zapotrzebowania. Co więcej, w 100-gramowej porcji kantalupy znajdziemy również 3382 IU witaminy A, co oznacza, iż pokrywa ona ponad 140% dziennego zapotrzebowania na ów składnik!



Melon miodowy

   Melony miodowe mają kształt okrągły do lekko owalnego, gładką - od żółtawej do zielonkawej barwę skórki oraz jasnozielony po kremowy, słodki miąższ. Średnia waga jednego owocu 1,8 do 3,6 kg. Zawiera on odrobinę mniej kalorii niż melon kantalupa, a dokładniej - 36 kcal w 100 gramach (ma, uśredniając, około 1 grama cukru więcej w każdych 100 gramach miąższu).

   Melon miodowy jest słodszy, a więc i dla niektórych pewnie smaczniejszy, niemniej nie jest on tak dobrym źródłem witaminy C jak melon kantalupa. 100 gramów jego miąższu pokrywa jedynie 24% zapotrzebowania na ów składnik w codziennej diecie. Co więcej, taka sama porcja pokrywa jedynie 2% naszego zapotrzebowania na witaminę A (podczas gdy, przypomnijmy, w tej samej ilości miąższu kantalupy znajduje się jej tyle, by pokryć ponad 140% dziennego zapotrzebowania). Nie można jednak powiedzieć, iż melony miodowe są bezwartościowe pod kątem odżywczym. Stanowią bowiem dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B6 i potasu.



Melon kasaba

   Melony kasaba mają okrągły kształt i gładką, żółtą skórkę. Dojrzałe kasaby mają biały i bardzo słodki miąższ. W 100 gramach produktu dostarczają 28 kcal.

   Melony kasaba nie dorównują kantalupie ani pod względem zawartości witaminy C (100 gramów ich miąższu pokrywa jedynie 29% dziennego nań zapotrzebowania), ani witaminy A - tej nie mają w ogóle. Są jednak dobrym źródłem witaminy B6 (najlepszym z całej trójki), magnezu, potasu i miedzi.



Melon - właściwości odżywcze i lecznicze

   Ze względu na ilość zawartych w melonach substancji odżywczych owoce te są prawdziwymi źródłami zdrowia i witalności. Należy jednak zaznaczyć, iż najsilniejsze właściwości ma najbogatszy w witaminę C oraz A (beta karoten) - melon kantalupa. Do owych właściwości zalicza się to, iż melony:

- regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy
- poprawiają wzrok
- poprawiają stan cery
- wzmacniają włosy i paznokcie
- działają moczopędnie i wspomagają detoksykację organizmu
- wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu przez co walczą z np. wodnym cellulitem
- redukują ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe
- pozwalają dłużej utrzymać się opaleniźnie
- poprawiają nastrój i pozwalają uniknąć stanów depresyjnych
- pozwalają lepiej radzić sobie ze stresem
- wspomagają pamięć i koncentrację
- odkwaszają (alkalizują) organizm.



Porównanie kalorii i wartości odżywcze melonów

Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu


Składnik  Melon kantalupa  Melon miodowy  Melon kasaba
Kalorie (wartość energetyczna) 34 kcal / 141 kJ 36 kcal / 150 kJ 28 kcal / 118 kJ
Białko 0,84 g 0,54 g 1,11 g
Tłuszcz ogółem 0,19 g 0,14 g 0,10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,051 g 0,038 g 0,025 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,003 g 0,003 g 0,002 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,081 g 0,059 g 0,039 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,046 mg 0,033 mg 0,022 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,035 mg 0,026 mg 0,017 mg
Węglowodany 8,16 g 9,09 g 6,58 g
Błonnik pokarmowy 0,9 g 0,8 g 0,9 g
Witamina A 3382 I.U. 50 I.U. 0 I.U.
Witamina D 0 I.U.
0 I.U.
0 I.U.
Witamina E 0,05 mg 0,02 mg 0,05 mg
Witamina K 2,5 µg 2,9 µg 2,5 µg
Witamina C 36,7 mg 18 mg 21,8 mg
Witamina B1 0,041 mg 0,038 mg 0,015 mg
Witamina B2 0,019 mg 0,012 mg 0,031 mg
Witamina B3 (PP) 0,734 mg 0,418 mg 0,232 mg
Witamina B6 0,072 mg 0,088 mg 0,163 mg
Kwas foliowy 21 µg 19 µg 8 µg
Witamina B12 0 µg 0 µg 0 µg
Kwas pantotenowy 0,105 mg 0,155 mg 0,084 mg
Wapń 9 mg 6 mg 11 mg
Żelazo 0,21 mg 0,17 mg 0,34 mg
Magnez 12 mg 10 mg 11 mg
Fosfor 15 mg 11 mg 5 mg
Potas 267 mg 228 mg 182 mg
Sód 16 mg 18 mg 9 mg
Cynk 0,18 mg 0,09 mg 0,07 mg
Miedź 0,04 mg 0,02 mg 0,06 mg
Mangan 0,04 mg 0,03 mg 0,04 mg
Selen 0,4 µg 0,7 µg 0,4 µg
Fluor 1 µg ~ ~
Cholesterol 0 mg 0 mg 0 mg
Fitosterole 10 mg ~ ~



Zastosowanie w kuchni melonów

   Melony mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Nadają się bowiem nie tylko jako dodatki do deserów - lodów, szejków, sałatek owocowych ale też i jako podkreślające smak np. mięs składniki dań wytrawnych. I tak np. melony miodowe wykorzystywane są w daniach lub przekąskach zawierających szynkę parmeńską, a melony kasaba - w daniach egzotycznych z drobiem, rybami czy owocami morza.



Melony w diecie odchudzającej

   Kwestia tego, czy melony są dobrymi produktami w diecie odchudzającej, jest kwestią raczej sporną. Z jednej bowiem strony są owocami niskokalorycznymi, których większość objętości stanowi woda, a ponadto zawierają stymulująca spalanie tłuszczu cytrulinę, a z drugiej - okazują się mieć dużą ilość cukru oraz wysoki indeks glikemiczny (dlatego właśnie melonów nie powinni jadać cukrzycy). Produkty o wysokim IG, jak wiadomo, nie sprzyjają odchudzaniu, gdyż podwyższają poziom cukru we krwi, co stymuluję trzustkę do produkcji insuliny, która aktywizuje odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Niemniej, zważywszy na liczne pozytywne właściwości melonów, powiedzieć można, iż, jeśli będziemy kontrolować ich ilość w codziennej diecie, nie będziemy musieli obawiać się, iż owoc ten przeszkodzi nam w zgubieniu zbędnych kilogramów - a przy okazji będziemy cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem!



Ciekawostki o melonie

→ Nazwa melona kantalupa pochodzi od nazwy zamku pod Rzymem (Cantalupo), gdzie rozpoczęto hodowlę tej odmiany
→ Melon jest odmianą ogórka (tak więc, tak naprawdę jest warzywem!) i należy do rodziny dyniowatych. Bardzo blisko spokrewnionym z melonem jest arbuz
→ Na świecie istnieje wiele odmian melona, a w wyniku krzyżowania ciągle powstają nowe, różniące się między sobą wielkością, kształtem, kolorem miąższu i oczywiście smakiem. Niektóre owoce są okrągłe, inne owalne, zdarzają się melony nie większe od orzecha włoskiego i okazy osiągające rozmiar dużej dyni
→ Miąższ owocu, w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki, aromatyczny i soczysty, a także gorzkawy. Miąższ może mieć barwę od białej poprzez żółtą, zieloną, do intensywnie pomarańczowej
→ Nazwa melon wywodzi się z języka greckiego, dokładniej od słowa melopepon co oznacza po prostu "miękkie jabłko"
→ Wyciągi z melonów wykorzystywane są na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym, ze względu na obecność składników chroniących skórę przed starzeniem i przeciwdziałające negatywnemu działaniu wolnych rodników. Kosmetyki z melonów wpływają ujędrniająco na skórę, dlatego stosuje się je przy produkcji żeli pod prysznic i mydeł. Maseczki, toniki czy mleczka kosmetyczne na bazie melonów działają chłodząco na skórę, dobre są więc przy różnego rodzaju opryszczkach i trądziku
→ Melony możemy sadzić i hodować również we własnych ogródkach i na działkach. Są dość wymagające, ale przy odrobinie wytrwałości spokojnie można zapewnić im najlepsze warunki do wzrostu
→ Melon w języku angielskim i francuskim to Melon, w języku niemieckim - Melone, w języku hiszpańskim - Melón




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.82 Ocen: 11


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE