Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Miód mniszkowy - właściwości i wpływ na zdrowie


28.04.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Miód mniszkowy - właściwości i wpływ na zdrowie


   Miód mniszkowy nazywany też miodem majowym jest produkowany z nektaru pozyskiwanego z mniszka lekarskiego. Należy do rzadko występujących miodów, mimo że mniszek lekarski jest bardzo pospolitą rośliną.

   Doceniamy miód Manuka, który przybywa do Europy aż z Nowej Zelandii. Niemniej wiedza o rodzimych miodach wśród konsumentów nadal jest niska. Gdyby zapytać przeciętnego konsumenta, jakie właściwości ma miód mniszkowy i czy warto go stosować, trudno byłoby uzyskać pełną i wyczerpującą odpowiedź. Miód mniszkowy należy do najmniej popularnych miodów w Polsce, dlatego postanowiliśmy przybliżyć jego właściwości i zastosowanie.





Miód majowy

   Do niewielkiej popularności miodu z mniszka lekarskiego przyczynia się krótki okres kwitnienia, którzy przypada głównie na maj. Wtedy właśnie pszczoły dwoją się i troją, żeby wyprodukować go z pyłku kwiatowego, który pszczoły znajdują na kwiatach mniszka lekarskiego. Produkt końcowy ma jasnożółtą lub lekko pomarańczową barwę, a jego słodycz jest lekko mdła - nie zjemy go w dużych ilościach. Za około 1 litr miodu mniszkowego trzeba zapłacić od 30 do 50 zł.



Na żołądek i serce

   Miód mniszkowy posiada szereg zastosowań profilaktycznych, ponieważ korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, w tym zwłaszcza wątroby, woreczka żółciowego i żołądka łagodząc nadkwasotę. Spożywanie miodu mniszkowego jako dodatku do potraw lub napojów jest polecane osobom cierpiącym na zaburzenia pracy nerek, choroby pęcherza moczowego i inne choroby dróg moczowych. Wskazany przy dolegliwościach reumatoidalnych i bólach stawów. Miód mniszkowy to także miód na twoje serce - i to nie tylko przysłowiowy - wspiera leczenie niektórych chorób serca i układu krążenia. Ponadto poleca się go osobom cierpiącym na choroby reumatyczne.



Bogaty nie tylko w cholinę

   Cholina ma korzystny wpływ na pracę wątroby i dróg żółciowych. Przyczynia się do obniżenia poziomu lipidów w wątrobie, a jednocześnie działa żółciopędnie. Zawartość w odpowiednich proporcjach witamin, minerałów i innych składników aktywnych korzystnie wpływa na proces gojenia się ran oraz dba o mocny układ odpornościowy. W składzie odżywczym znajdziemy m.in. potas, mangan, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę C. Miód mniszkowy może pomóc w przypadku antybiotykoterapii, jako środek osłonowy.

   Wysoka zawartość żelaza jest wskazówką dla osób chcących zapobiec lub pozbyć się niedokrwistości z powodu jego niedoboru - miód mniszkowy jest stosowany w takich przypadkach. Warto mieć go w kuchni także na wypadek niestrawności oraz w okresie detoksu - działa nie tylko żółciopędnie, ale również moczopędnie wspomagając proces usuwania toksyn z organizmu.

   Mimo że miód mniszkowy posiada szereg właściwości nie wolno traktować go jako alternatywę dla leków - tak jak żadnego innego gatunku miodu. Na tle wszystkich rodzajów miodu wyróżnia się on nie tylko ceną, ale również składem odżywczym, który w zasadzie determinuje jego właściwości. Oprócz witamin i minerałów znajdują się w nim karotenoidy, triterpeny oraz białko.



Zastosowanie w kuchni

   Słodki miód mniszkowy można dodawać do niemal każdego napoju - letniej herbaty, kawy z mlekiem, koktajlu owocowego i proteinowego. Nie polecamy dodawać go do warzywnych koktajli ze względu na walory smakowe takiego trunku, a także do soków owocowych, które i tak zawierają już dużo fruktozy. Miód mniszkowy dobrze smakuje z pieczywem, drożdżowymi wypiekami oraz naleśnikami - jako mały dodatek do nich. Można go też wymieszać z jogurtem i muesli. Miód mniszkowy, podobnie jak inne gatunki miodów, traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, co warto mieć na uwadze podczas przyrządzania posiłków z jego dodatkiem.



Gdzie najlepiej kupić miód mniszkowy?

   Kiedy kupujemy miód bardzo istotne jest źródło zakupu. W przypadku miodu mniszkowego jest o wiele trudniej z jego powszechną dostępnością w sklepach spożywczych. Radzimy wtedy udać się do sklepów ze zdrową żywnością, bądź też skorzystać z oferty sklepów internetowych albo też bezpośrednio zamówić u pszczelarza.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE