Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mity o letnich przysmakach - co jeść, żeby trzymać formę?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Mity o letnich przysmakach - co jeść, żeby trzymać formę?


   Po wiosennej diecie z reguły przychodzi letni efekt jo-jo. Grillowane przysmaki i słodkie desery lodowe oraz wakacyjna atmosfera sprzyjają porzuceniu dietetycznych rygorów. Warto wiedzieć, jak zachować dobrą formę do następnego lata i utrzymać efekty wiosennego odchudzania.



Letni efekt jo-jo

   Efekt jo-jo to wahania wagi następujące po okresie odchudzania. Polega na tym, że po zakończeniu diety odchudzającej ponownie dochodzi do przyrostu masy ciała. Waga może powrócić do stanu sprzed rozpoczęcia diety, albo wzrosnąć jeszcze bardziej. Ryzyko wystąpienia efektu jo-jo może utrzymywać się nawet przez 5 lat, w zależności od liczby zrzuconych kilogramów. Na początku lata ryzyko wystąpienia efektu jo-jo znacząco wzrasta. Podczas wakacyjnych wyjazdów wiele osób zajada się regionalnymi przysmakami, zapominając o zdrowych nawykach żywieniowych.





Jak uniknąć powrotu do dawnej wagi?

   Szybki wzrost wagi po zakończeniu diety odchudzającej wynika przede wszystkim z tego, że wraz z odejściem od odchudzania, wiele osób powraca do dawnych nawyków żywieniowych. Współczesne diety są opracowane w ten sposób, aby jak najbardziej zmniejszyć ryzyko wystąpienia efektu jo-jo. Proces odchudzania jest dzielony na etapy gwałtownego odchudzania, umiarkowanego spadku wagi i jej stabilizacji (np. dieta South Beach, dieta Dukana). Po zakończeniu diety warto wstrzymać się z wprowadzeniem do jadłospisu słodyczy, słodkich napojów i tłustych produktów. Sprawdzonym sposobem na uniknięcie efektu jo-jo jest stopniowe zwiększanie limitu kalorii po zakończeniu odchudzania. Co tydzień należy zwiększać spożycie średnio o 100 kcal, do zalecanego poziomu. Zapotrzebowanie kaloryczne należy obliczać indywidualnie. Zależy od wieku, wagi i wzrostu oraz codziennego wysiłku fizycznego.



Czy lody tuczą?

   Wpływ lodów na sylwetkę, zależy od ich zawartości. Osoby chcące zachować ładną figurę powinny wybierać sorbety, które zawierają niewielką ilość cukru i są przygotowywane na bazie owoców. Jedna gałka sorbetu dostarcza około 60 kcal, Lepiej unikać deserów lodowych przygotowanych na bazie słodkich sosów i syropów, śmietanki, jaj i czekolady. Zawierają dużo tłuszczu i węglowodanów prostych, które mogą przyczynić się do powrotu do dawnej wagi. Nie bez znaczenia jest też sposób umieszczenia lodów w jadłospisie. Jeżeli łącznie z pozostałymi posiłkami dostarczają odpowiednią ilość kalorii, np. 1900 kcal, to nie ma powodu do obaw. Z biochemicznego punktu widzenia nie powinny przyczynić się do efektu jo-jo. Najlepiej jeść desery lodowe najpóźniej do 15.00 i zafundować organizmowi długi, wieczorny spacer, aby mógł efektywnie wykorzystać odżywcze składniki dostarczone wraz ze słodkim przysmakiem.



Grillowane przysmaki

   Nieco bardziej kłopotliwe są grillowane przysmaki. Pachnące kiełbaski podawane z aromatycznymi i tuczącymi sosami, chrupiący bekon i serowe tosty, czy też karkówka z grilla, są znacznie bardziej kaloryczne w porównaniu z lodami. Zawierają białko, ale także sporo tłuszczu. Co gorsza, grille zwykle odbywają się podczas wieczornych spotkań ze znajomymi lub rodziną, więc organizm nie ma okazji wykorzystać energii dostarczonej wraz z tuczącymi przysmakami. Magazynuje ją w postaci glikogenu w mięśniach i wątrobie. Jeżeli mięśnie mają wystarczająco dużo materiału zapasowego, dodatkowe kalorie są zamieniane na tłuszcz. Nieodłącznym towarzyszem grilla jest piwo. Niestety piwo posiada wysoki indeks glikemiczny, co powoduje, że po pewnym czasie od jego spożycia odczuwamy duży głód.



Wybierz to, co najlepsze

   Lato jest okresem, kiedy w sklepach i przydomowych ogródkach nie brak warzyw i owoców. Można jeść je na surowo, albo przygotować z nich lodowe desery lub przekąski na grilla. Wystarczy odrobina kreatywności i dobrych chęci. Latem owoce i warzywa są najsmaczniejsze i najtańsze, więc warto to wykorzystać, dla dobra zdrowia i sylwetki. Podczas upalnych, letnich dni wiele osób je więcej, niż powinno. Przyczyną jest błędne odczytanie sygnałów wysyłanych z organizmu. Pragnienie jest interpretowane jako zwiększony apetyt. Istnieje sprawdzony sposób na to, aby temu zapobiec. Wystarczy codziennie, regularnie pić wodę, nawet wtedy, gdy nie odczuwa się pragnienia. Stopniowe i systematyczne nawadnianie organizmu latem to dobry sposób na zachowanie dobrego samopoczucia i smukłej sylwetki.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE