Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie


13.03.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie


   Mniszek lekarski (Taraxacum officinale), inaczej mniszek pospolity lub popularnie mlecz to szeroko rozpowszechniona bylina z rodziny Asteraceae. Mniszek jest rośliną zasiedlającą tereny Europy, Azji oraz Afryki Północnej. Powszechność występowania mniszka lekarskiego spowodowała, że często uważany jest za uciążliwy chwast występujący w ogrodach, na chodnikach i polach. Jednak znane od wieków lecznicze i zdrowotne działanie mniszka lekarskiego jest coraz częściej docenianie i znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej oraz kosmetologii.

   Pierwsze informacje o leczniczym wykorzystaniu mniszka lekarskiego notuje się w X i XI. Arabscy lekarze stosowali mniszek lekarski w leczeniu chorób wątroby i śledziony. W Ameryce Północnej z mniszka wytwarzano napary, które podawane były pacjentom celem leczenia chorób nerek, zgagi i niestrawności. W Turcji często spotyka się zastosowanie mniszka jako środka przeczyszczającego, moczopędnego oraz hipoglikemicznego. W XVI wieku niemiecki lekarz Leonnhard Fuchs po raz pierwszy opisał działanie mniszka lekarskiego w leczeniu biegunek, chorób śledziony, wątroby a także dny moczanowej. Mniszek lekarski to roślina zawierająca szereg związków, dzięki którym zawdzięcza zdrowotne i lecznicze właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Ze względu na dużą wartość odżywczą stosowany jest również w gastronomii, a jego właściwości pielęgnacyjne wykorzystywane są w kosmetologii. Co więc powoduje, że mniszek lekarski cieszy się coraz większą popularnością? Jakie są jego właściwości lecznicze oraz gdzie i w jakich formach można go znaleźć?





Zawartość substancji aktywnych w mniszku lekarskim

   Mniszek lekarski zawiera szereg substancji takich jak fenole, terpeny, białka, nienasycone kwasy tłuszcze, witaminy i minerały. W liściach mniszka lekarskiego zawarte są głównie polifenole, kumaryny, laktony seskwiterpenowe oraz flawonoidy, a także witamina A, której zawartość jest większa niż w korzeniu marchwi. Zielone liście zawierają też duże ilości witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy E, witaminy K1, sole wapnia, żelaza, manganu, krzemu i magnezu. Inne związki zawarte w mniszku to wolne sterole (sitosteryna, fitosteryna) otaz β-amyryna, czy taraksasterol. Korzeń mniszka zawiera inulinę i kwasy fenolowe. Pozostałe składniki zawarte w mniszku lekarskim to polisacharydy oraz niewielkie ilości pektyn, żywic i śluzu.



Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego

Działanie antyoksydacyjne


   Właściwości antyoksydacyjne mniszek lekarski zawdzięcza obecności dużej ilości związków polifenolowych.  Badania wykazały, że napar z liści lekarskiego hamuje tworzenie wolnych rodników. Wykazano również ochronne działanie naparów z mniszka lekarskiego na komórki wątroby dzięki możliwości hamowania stresu oksydacyjnego.


Działanie antynowotworowe

   Badania wykazały, że ekstrakt z korzeni i liści mniszka lekarskiego spowodował hamowanie inwazji komórek raka piersi oraz prostaty. Badania potwierdzają, że ekstrakty z mniszka lekarskiego wpływają na spadek ilości powstałych komórek nowotworowych w organizmie. Ekstrakty z korzenia mniszka lekarskiego wywołują apoptozę (śmierć) komórek nowotworów skóry.


Działanie hipolipidemiczne (zmniejszające stężenie lipidów)

   Badania wykazały, że ekstrakty z liści i korzeni mniszka lekarskiego wpływają na zapobieganie powstawania chorób wywołanych zbyt dużym spożyciem cholesterolu (choroba wieńcowa, miażdżyca). Ekstrakty z mniszka wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów we krwi. Badania wykazały również, że hamują one procesy tworzenia komórek tłuszczowych oraz pomagają redukować akumulację tłuszczu w dojrzałych komórkach tłuszczowych.


Działanie przeciwbakteryjne

   Badania dowiodły, że zawarte w mniszku lekarskim substancje aktywne wykazują działanie zwalczające drobnoustroje. Stwierdzono zahamowanie rozwoju bakterii takich jak Salmonella typhi, Escherichia coli, Streptococcus aureus. Działanie hamujące rozwój bakterii daje możliwość zastosowania preparatów z mniszka lekarskiego w pomocniczym leczeniu antybiotykoterapią.



Lecznicze zastosowanie mniszka lekarskiego

   Mniszek lekarski wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Regularne picie naparów z mniszka lekarskiego poprawia trawienie, a sok z korzenia pomaga w zaburzeniach funkcjonowania wątroby oraz usprawnia działanie pęcherzyka żółciowego. Działa również przeczyszczająco.

   Napar z liści mniszka lekarskiego stosowany w obrzękach i niewydolności nerek pozwala złagodzić objawy schorzeń. Stosowany jest pomocniczo w leczeniu kamicy nerkowej i chorobach pęcherza moczowego.

   Z kwiatów mniszka lekarskiego przygotowuje się syrop, który konsystencją i zapachem przypomina miód. Zawiera witaminy A, C oraz witaminy z grupy B a także żelazo, magnez i krzem. Obniża on poziom cholesterolu całkowitego we krwi oraz poprawia profil lipidowy. Stosowany może być pomocniczo w leczeniu przeziębienia oraz kaszlu. Wzmacnia układ odpornościowy oraz wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.



Preparaty z mniszkiem lekarskim

   Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, w których składzie znaleźć można suszone liście i korzeń mniszka lekarskiego. Najbardziej popularne są gotowe do zaparzenia herbatki ziołowe. Suplementy diety i syropy z ekstraktem z mniszka lekarskiego znaleźć można w aptekach i sklepach z żywnością ekologiczną.



Mniszek lekarski w gastronomii

   Z kwiatów mniszka lekarskiego przygotowuje się wina, desery i wspomniany syrop. We Francji liście mniszka są znanym i lubianym dodatkiem do sałatek, a w USA z korzeni mniszka lekarskiego przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy i herbaty. Niezbyt popularny, a wartościowy miód mniszkowy nazywany też miodem majowym jest produkowany przez oszczoły z nektaru pozyskiwanego z mniszka lekarskiego.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.33 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE