Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.12.2018 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5827

Morwa biała zbawienna dla diabetyków


13.10.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Morwa biała zbawienna dla diabetyków


   Morwa biała jest najlepiej znaną odmianą tej rośliny. Współcześnie z jej liści pozyskuje się substancje, które obniżają poziom cukru we krwi oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy.

   Na bazie wyciągu z morwy białej przygotowuje się suplementy diety przeznaczone dla osób chorych na cukrzycę. Preparaty tego typu są polecane także w ramach profilaktyki. Dobroczynne właściwości morwy białej były wykorzystywane w już przez chińskich medyków wiele stuleci temu.





Utrzymuje cukier w ryzach

   Morwa biała skutecznie utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Za te właściwości są odpowiedzialne związki chemiczne, które są pochodnymi DNJ i sam DNJ (1,5 dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol). Ten alkaloid jest rozpuszczalny w wodzie i występuje wyłącznie w liściach morwy. Działa on w taki sposób, że spowalnia rozkład skrobi znajdującej się w żywności na cukry proste. W efekcie dochodzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii.



Zmniejsza ryzyko powikłań

   Działanie DNJ jest wspierane przez kwercetynę należącą do grupy flawonoidów. Wpływa ona na prawidłową gospodarkę węglowodanową oraz metabolizm cukrów. Działa on w ten sposób, że hamuje wpływ enzymu zwanego reduktazą aldozy odpowiadającego za syntezowanie sorbitolu z nadmiaru glukozy znajdującej się we krwi. Zbyt wysoki poziom sorbitolu w organizmie sprzyja powikłaniom układu nerwowego, oczu i nerek u osób chorych na cukrzycę. Kwercetyna zapewnia dodatkową ochronę błonom komórkowym, DNA i komórkom przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki - z natury, jako flawonoid, jest przeciwutleniaczem.



Działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe

   Morwa biała pomaga nie tylko osobom cierpiącym na cukrzycę. Wspiera ona również profilaktykę antynowotworową i przeciwmiażdżycową. W liściach morwy białej znajduje się ekstrakt metanolowy, którego frakcje hamują produkowanie tlenku azotu powodującego uszkodzenia tkankowe, które mogą doprowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Morwa biała wykazuje również działanie przeciwmiażdżycowe, ponieważ ma właściwości antyoksydacyjne. W tym zakresie jej działanie polega na tym, że hamuje ona utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości. W efekcie nie dochodzi do podwyższenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. Zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL we krwi jest jednym z podstawowych czynników ryzyka miażdżycy.



Inne prozdrowotne właściwości morwy białej

   Liście morwy zawierają flawonoidy i inne związki chemiczne o działaniu antybakteryjnym i antywirusowym. Mogą pomóc one w profilaktyce zakażeń bakteryjnych wywołanych choćby przez gronkowca złocistego i bakterie salmonella. Wyciąg z liści morwy białej może przyczynić się do obniżenia ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Na takim stanowisku są środowiska naukowe, które badając właściwości morwy białej w tym zakresie zaobserwowali dwa interesujące zjawiska. Po pierwsze, w toku badań zaobserwowano, że ekstrakt z liści tej rośliny hamuje proces powstawania białek b-amyloidu 1-42. Po drugie, ma on negatywny wpływ na już istniejące białka tego typu - osłabia ich neurotoksyczność. Białka b-amylodiu 1-42 w świetle aktualnej wiedzy należą do głównych czynników wpływających na rozwój choroby Alzheimera.



Morwa biała jako naturalna pomoc dla osób odchudzających się

   Morwa biała wspomaga redukcję masy ciała u osób cierpiących na otyłość, co zostało potwierdzone badaniami klinicznymi. Badanie trwało 90 dni i wzięło w nim udział 46 osób podzielonych na dwie grupy. Uczestnikom wchodzącym w skład jednej grupy podawano placebo, a druga grupa otrzymywała 2,4 g ekstraktu z białej morwy każdego dnia. Wszystkich uczestników obowiązywała dieta 1300 kcal. Okazało się, że uczestnicy, którzy zażywali placebo schudli tylko 3,2 kg, a osoby, które zażywały ekstrakt z morwy białej schudli około 9 kg. To znaczna różnica zachęcająca do włączenia ekstraktu z morwy białej do codziennej diety.

   Wyciąg z liści morwy białej poprzez zahamowanie aktywności enzymów enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych ograniczając ich przemianę w glukozę. Poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie. Nie dochodzi do sytuacji, w której nadmiar cukru zostaje wykorzystany jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej.



Suplementy diety z morwą białą

   Morwę białą można zażywać jako środek wspomagający odchudzanie tylko w jednej postaci - jako wyciąg roślinny. Ekstrakt z liści morwy białej jest podstawowym elementem receptury powlekanych tabletek. W roli surowca zielarskiego wykorzystuje się sproszkowane liście morwy. Preparat musi być stosowany codziennie przed posiłkiem, zwykle w dawce jedna tabletka trzy razy dziennie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE