Dzisiaj jest: Piątek, 10.04.2020 Imieniny: Michała i Makarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Na co podczas zakupów i przygotowywania posiłków powinny uważać osoby chore na celiakię?


22.01.2020
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Na co podczas zakupów i przygotowywania posiłków powinny uważać osoby chore na celiakię?


   Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na gluten, czyli białko występujące w niektórych zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Nieleczona może prowadzić do zaniku kosmków jelitowych, a co za tym idzie prowadzić może do zaburzonego wchłaniania składników pokarmowych oraz powikłań powodowanych ich niedoborem w organizmie.

   Gluten jest obecny w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Osoby cierpiące na celiakię powinny wykluczyć z diety zarówno te zboża, jak i produkty z ich dodatkiem. Niestety jednak glutenem zanieczyszczone są produkty, które z reguły zawierać go nie powinny. Jednak gdy w zakładzie produkcyjnym wykorzystywane są zboża glutenowe, może dojść do zanieczyszczenia np. przypraw, dań gotowych, dań z mąki ziemniaczanej, czy kukurydzianej. Podobnie w restauracjach, czy w warunkach domowych może dojść do zanieczyszczeń glutenem dań i potraw, które dodatku mąk glutenowych nie zawierają. Na co więc zwrócić uwagę podczas wyboru gotowych produktów w sklepach oraz podczas przygotowywania posiłków?





Wybieranie produktów z licencjonowanym znakiem "Przekreślonego Kłosa"

   To międzynarodowy znak umieszczany na produktach, które zostały przebadane pod kątem obecności glutenu. Oznacza, że żywność jest bezpieczna i może być spożywana przez osoby chore na celiakię. Produkty takie nie zawierają glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł kontrolę względem produkcji żywności bezglutenowej ze standardem AOECS. Znak "Przekreślonego Kłosa" oznacza również, że produkt nie został zanieczyszczony glutenem na żadnym etapie produkcyjnym. Wybierając produkty z licencjonowanym, oznaczeniem zyskujemy pewność, że produkt jest bezpieczny dla zdrowia.

logo produktów ekologicznych

Znak "Przekreślonego Kłosa"



"Zdradliwe produkty"

   Produkty, które mogą uśpić czujność osoby dotkniętej celiakią to produkty, które z reguły zawierać glutenu nie powinny. Są to np.:

Przyprawy, płatki kukurydziane

   Przyprawy i płatki kukurydziane nie zawierają glutenu. Jednak w zakładzie produkcyjnym, w którym wytwarzane są produkty glutenowe, mogło dojść do ich zanieczyszczenia glutenem. Stąd też należy sprawdzać informację na opakowaniu i unikać produktów zawierających oznaczenie "produkt może zawierać śladowe ilości glutenu" lub wybierać wyłącznie artykuły ze znakiem "Przekreślonego Kłosa".


Inne nazwy mąk - kasz

   Osoby chore na celiakię nigdy nie wybiorą mąki, kaszy czy makarony pszennego, jęczmiennego, żytniego. Na rynku spotkać można kaszę bulgur, kaszę mannę, kaszę kuskus lub makaron z semoliny, durum. Są to nazwy wynikające z poziomu rozdrobnienia ziaren lub gatunku roślin. Jednak kasza bulgur, kasza manna, kasza kuskus, makaron z semoliny czy durum to nic innego jak produkty z pszenicy. Dla osoby zmagającej się z celiakią od dawna nazewnictwo to nie jest niczym nowym, jednak osoba niezorientowana może mieć problem z wyborem odpowiedniej kaszy, czy makaronu.


Płatki owsiane

   Płatki owsiane to kontrowersyjne zboże pod względem diety bezglutenowej. Owies nie zawiera glutenu, jednak jego uprawy mogą być zanieczyszczone innymi zbożami glutenowymi. Dlatego też zaleca się osobom chorym na celiakię wybieranie produktów owsianych wyłączenie oznaczonych certyfikatem "Przekreślonego Kłosa".


Słód jęczmienny, słód pszenny

   Obecne w wielu produktach. W słodzonych napojach, piwie (!), słodyczach, ciastkach, daniach gotowych, pieczywie. Ich dodatek sprawia, że produktów tych nie mogą spożywać osoby dotknięte celiakią. Podobnie w tym przypadku konieczne jest czytanie etykiety lub wybieranie produktów wyłącznie ze znakiem Przekreślonego Kłosa.



Przygotowywanie posiłków

   Osoby chore na celiakię powinny zwracać szczególną uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Zwłaszcza jeśli mieszkają z osobami, które nie są dotknięte tą chorobą i spożywają na co dzień potrawy z mąki glutenowej (pszennej, żytniej, jęczmiennej). Stosując zasady przygotowywania posiłków bezglutenowych, można uniknąć zanieczyszczenia szkodliwym dla osób z celiakią glutenem.

1. Nie należy używać produktów i składników, których pochodzenia nie jesteśmy pewni, lub gdy nie zawierają oznakowania "Przekreślonym Kłosem". Mogą one zawierać gluten, który dostał się do produktów w procesie produkcji lub dystrybucji.

2. Nie należy używać tych samych naczyń i sztućców podczas przygotowania dań glutenowych i bezglutenowych (np. mieszanie, nakładanie tą samą łyżką mąki pszennej i kukurydzianej, krojenie pieczywa bezglutenowego i glutenowego tym samym nożem, na tej samej desce).

3. Nie należy smażyć produktów bezglutenowych i glutenowych po sobie w tym samym tłuszczu (na szczególną uwagę zasługują panierki zawierające często mąkę pszenną).

4. Nie należy kroić na tej samej desce pieczywa bezglutenowego, na której wcześniej krojone było glutenowe, odsączać na tym samym sitku makaronu z mąki glutenowej i bezglutenowej oraz kłaść produktów bezglutenowych w miejscach i naczyniach, w których wcześniej znajdowały się produkty glutenowe.

5. Po przygotowywaniu potrawy glutenowej należy dokładnie umyć naczynia i sztućce oraz blat.

6. Nie należy używać wspólnych naczyń do podawania pieczywa bezglutenowego i glutenowego, mięs w panierkach glutenowych i bezglutenowych oraz innych dań, do których przygotowania mogła być użyta mąka glutenowa.



Leki a gluten

   Producenci leków nie są zobowiązani do umieszczani informacji na opakowaniu o obecności glutenu. Ale w jaki sposób gluten może znaleźć się w lekach? Substancje aktywne, nie zawierają glutenu. Dopiero substancje pomocnicze, które mają za zadanie utrzymanie odpowiedniej postaci, masy i objętość leku mogą być zanieczyszczone glutenem. Obecnie jedyna regulacja prawna, dotycząca znakowania leków dotyczy umieszczania informacji o zawartości skrobi pszennej. Inne substancje, które mogą być zanieczyszczone glutenem to dekstryna, maltodekstryna, skrobia modyfikowana, skrobia żelowana oraz glikolan sodowy skrobi.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE