Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie


20.09.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie


   Nadciśnieniem tętniczym nazywa się podwyższenie ciśnienia we krwi, w wyniku którego zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe wychodzi poza normę. Dla ciśnienia skurczowego norma to poniżej 140 mm Hg (milimetra słupa rtęci), a dla rozkurczowego to poniżej 90 mm Hg.

   Nadciśnienie jest najczęściej występującą chorobą układu krążenia, jest zarazem najczęstszą przyczyną rozwoju choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu. O nadciśnieniu tętniczym można powiedzieć, że ma charakter pierwotny lub wtórny. Większość zgłoszonych przypadków dotyczy jednak nadciśnienia pierwotnego (ponad 90%), które powstaje samoistnie, nie jest skutkiem żadnej choroby. Jeśli jednak podwyższenie ciśnienia we krwi wynika z innych schorzeń, wówczas mówimy o nadciśnieniu wtórnym.





Przyczyny powstawania nadciśnienia

   Nie wiadomo, dlaczego niektórzy mają problemy z nadciśnieniem pierwotnym. Podejrzewa się, że dużą rolę odgrywają geny oraz różne czynniki środowiskowe wpływające na organizm jak również czynniki genetyczne. Obydwa czynniki zaburzają działanie jednego bądź kilku mechanizmów biorących udział w regulacji ciśnienia. Sprawa jest prostsza w przypadku nadciśnienia wtórnego. Zwiększenie ciśnienia może być wynikiem różnych chorób, m.in. przewlekłych chorób nerek i zespołu Cushinga czyli choroby, która charakteryzuje się zaburzeniami pracy kory nadnerczy (co w efekcie prowadzi do zaburzenia gospodarki hormonalnej), czy też bezdechu sennego. Na nadciśnienie tętnicze wpływa także nadmierne spożycie sodu; obecnie spożycie sodu nie powinno przekraczać pół łyżeczki dziennie. Niestety, wiele gotowych potraw ma w składzie sól - od wędlin, przez pieczywo, fast-foody, przekąski i inną przetworzoną żywność. Wszystkie te produkty często goszczą na naszych stołach, w efekcie więc spożywamy kilkakrotnie więcej soli niż powinniśmy.

   Istotną rolę odgrywa również nasz styl życia. Siedzenie, niezdrowe jedzenie, używki, otyłość - wszystko to może mieć wpływ na powstanie nadciśnienia tętniczego. Na zwiększenie ciśnienia krwi można mieć wpływ także aminokwas siarkowy - homocysteina, która jest ubocznym produktem procesu metylacji innego aminokwasu - metioniny. Metionina dostarczana jest do organizmów wraz z produktami bogatymi w białko, np. produktami pochodzenia mięsnego. Duża ilość homocysteiny bardzo negatywnie oddziałuje na nasze organizmy; może przyczyniać się do zaburzeń rozwoju płodowego, chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroby Alzheimera i Parkinsona, nowotworów, a także cukrzycy typu 2. Przede wszystkim jednak homocysteina wpływa na powstawanie nadciśnienia tętniczego, ponieważ aminokwas siarkowy tworzy zmiany w naczyniach tętniczych, przyspieszając ciśnienie krwi nawet o kilka mm Hg. Homocysteina nazywana też jest „cholesterolem” XXI wieku, jako, że niezwykle agresywnie doprowadza do uszkodzenia ścian naczyń, w konsekwencji czego tworzy się blaszka miażdżycowa, w związku z tym jest jednym z głównych jak nie najgłówniejszym czynnikiem chorób sercowo-naczyniowych.



Co to jest ciśnienie skurczowe i rozkurczowe?

   Kiedy serce (mięsień sercowy) kurczy się, aby wpompować krew do naczyń krwionośnych, ciśnienie jest wyższe niż wówczas, gdy się rozkurcza. Wobec tego w trakcie każdego uderzenia serca ciśnienie w naczyniach waha się pomiędzy górną i dolną wartością. Górna wartość nazywana jest ciśnieniem tętniczym skurczowym (systolicznym lub SBP), a dolna ciśnieniem tętniczym rozkurczowym (diastolicznym lub DBP).



Klasyfikacja nadciśnienia tętniczego i wartości prawidłowe ciśnienia


Klasyfikacja Ciśnienie skurczowe
[mm Hg]
 Ciśnienie rozkurczowe
[mm Hg]
Ciśnienie optymalne
< 120
< 80
Ciśnienie prawidłowe
120-129
80-84
Ciśnienie wysokie prawidłowe
130-139
85-89
Nadciśnienie tętnicze - stopień 1 (łagodne)
140-159
90-99
Nadciśnienie tętnicze - stopień 2 (umiarkowane)
160-179
100-109
Nadciśnienie tętnicze - stopień 3 (ciężkie)
≥ 180
≥ 110

   Klasyfikacja dotyczy osób nieprzyjmujących leków, w przypadku gdy wartości ciśnienia skurczowego i rozkurczowego należą do różnych kategorii, należy przyjąć kategorię wyższą.



Objawy nadciśnienia

   Podwyższone ciśnienie krwi często nie niesie ze sobą żadnych widocznych objawów, co jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Przy nieleczonym nadciśnieniu może dojść do przerostu lewej komory serca, a następnie rozwoju miażdżycy, głównie w tętnicach szyjnych, nerkowych i nogach, a tym samym zwiększa się ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy nawet upośledzenia czynności nerek.

   Charakterystyczne dla nadciśnienia tętniczego objawy to m.in.: powracające bóle głowy (najczęściej dotyczą tylnej części czaszki), złe samopoczucie, czasem krwotoki z nosa, zaburzenia snu i kołatanie serca. Gdy nie podejmuje się leczenia, objawy będą postępować; możesz spodziewać się wspomnianych wcześniej uszkodzeń narządów, udaru czy też zawału.



Leczenie nadciśnienia tętniczego

   Leczenie nadciśnienia należy rozpocząć od zmiany stylu życia. Zmiana ta powinna obejmować przede wszystkim włączenie aktywności fizycznej w codzienny plan dnia (minimum 30 minut, np. spacer, bieganie, pływanie, jazda na rowerze) oraz - jeśli istnieje taka potrzeba - zmniejszenie masy ciała do prawidłowego BMI, czyli po prostu pozbycia się nadwagi lub otyłości. Powinniśmy zadbać również o odpowiednią dietę, najlepiej, gdyby opierała się o duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 (przede wszystkim kwasów EPA i DHA). Ze względu na homocysteinę należy ograniczyć spożycie produktów mięsnych oraz zastąpić je dużą ilością warzyw i owoców, bogatych w witaminy z grupy B (zwłaszcza B6, B9 i B12), warto wprowadzić do diety świeżo wyciskane soki oparte na warzywach zwłaszcza zielonolistnych, soków "kartonikowych" należy unikać, podobnie jak innych produktów przetworzonych z fruktozą, czy syropem glukozowo-fruktozowym. Osoby palące koniecznie muszą zaprzestać palenia. W leczeniu powinno spożywać się pokarmy bogate w magnez i potas (banany, orzechy, kasze - przede wszystkim gryczana niepalona, owsiana, komosa ryżowa -> quinoa, jaglana). W nadciśnieniu należy też unikać spożywania przetworzonych węglowodanów prostych. Ze względu na spożycie sodu powinno się również ograniczyć sól kuchenną do absolutnego minimum (pamiętajmy, że wiele kupnych produktów ma sól w składzie, więc i tak ją spożywamy).

   Z suplementów diety w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego warto wziąć pod uwagę witaminę D łącznie z witaminą K2, cytrulina w postaci jabłczanu cytruliny oraz skuteczny koenzym Q10 (formuła Kaneka). Przy niskim spożywaniu pokarmów pochodzenia morskiego (tłustych ryb) należy rozważyć suplementowanie wspomnianych wspomnianych już kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA).

   Przy nadciśnieniu należy regularnie kontrolować ciśnienie oraz pamiętać o częstych wizytach lekarskich. Lekarz powinien (jeśli istnieje taka potrzeba) zapisać odpowiednie leki. Należy pamiętać, że lekoterapia jest kwestią indywidualną i zależy od wielu czynników, m.in. od tolerancji na różne leki i ewentualnych alergii.



Zapobieganie

   Zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu nie jest trudne. Wystarczy ruszać się regularnie; nie trzeba uprawiać sportu wyczynowo, ale wskazane są częste spacery i ćwiczenia typu kardio pobudzające pracę serca. Poza tym należy pilnować diety; świetnym rozwiązaniem może być dieta w stylu diety DASH lub śródziemnomorskim, gdzie dominują ryby i oleje (kwasy omega-3), warzywa i owoce, niewiele za to spożywa się mięs, szczególnie mięsa czerwonego. Należy stosować niskosodowe odżywianie. Przy doprawianiu potraw warto zastąpić sód z soli po prostu ziołami.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE