Dzisiaj jest: Wtorek, 25.06.2019 Imieniny: Łucji i Wilhelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Najzdrowsze oleje zimnotłoczone. Jakie wybierać?


10.10.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Najzdrowsze oleje zimnotłoczone. Jakie wybierać?


   O olejach mówi się dużo, ale wciąż wiele osób nie wie, po jakie warto sięgać. Niektóre oleje zachwala się jako wysoce prozdrowotne, zdolne wyleczyć wiele dolegliwości, inne raczej traktuje się ostrożnie, bo mogą przyczyniać się do pogorszenia zdrowia. Jakie oleje wybierać?

   Przede wszystkim warto na początek wspomnieć o produkcji olejów. Oleje zimnotłoczone powstają przy pominięciu procesu rafinacji (rafinacja pozbawia oleje wartości odżywczych), dzięki czemu nadal są bogate w charakterystyczne dla rośliny z której pozyskiwany jest olej kwasy tłuszczowe, fitozwiązki, witaminy i minerały. Płynnych olejów zimnotłoczonych nie wolno jednak używać do smażenia, ponieważ występujące w nich nienasycone kwasy tłuszczowe niszczą się (utleniają się) pod wpływem wysokich temperatur wytwarzanych przy smażeniu i stają się wręcz toksyczne. Płynne oleje zimnotłoczone nadają się wyłącznie do stosowania na zimno, na przykład w formie dressingu do sałatki, czy też do pieczywa.





Oliwa z oliwek

   Przy kupowaniu oliwy z oliwek należy zwracać uwagi na etykietę, może się bowiem okazać, że kupujemy nie do końca taki produkt, na jakim nam zależy. Oliwa z oliwek extra vergine jest najzdrowsza, bowiem przy produkcji nie pozbawia się jej cennych składników odżywczych. Pozyskiwanie takiej oliwy jest efektem działań mechanicznych, a nie chemicznych, dzięki czemu zachowuje swoje kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Oliwę extra vergine cechuje niska kwasowość (poniżej 0,8, najlepsze posiadają 0,3 i mniej). Innym rodzajem jest oliva vergine, która ma kwasowość już nieco wyższą, ale też jest gorsza jakościowo. Następnie możemy spotkać się też z oliwą rafinowaną, która nadaje się do smażenia, ale jednocześnie jest to oliwa pozbawiona naturalnego aromatu i oczyszczona, więc w zasadzie bezwartościowa.

   Oliwa extra vergine przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu i podniesienia dobrego dzięki zawartemu w niej kwasowi oleinowemu, należącego do kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, poza tym zawiera dużo witaminy E, zwanej „witaminą młodości” i witaminę K1. Dzięki zawartemu w oliwie skwalenowi, należącego do triterpenów, a także beta sitosterolowi, oliwa wykazuje działanie ochronne przed tworzeniem się i rozwojem komórek rakowych. Regularne spożywanie oliwy z oliwek spowalnia procesy starzenia się skóry i wspiera pracę jelit. Jak spożywać oliwę? Najlepiej dodawać ją do surówek; jeśli nie lubisz zwykłego smaku oliwy, postaraj się dodać do niej przyprawy lub sięgnij po oliwy smakowe, na przykład czosnkową, dzięki czemu wzbogacisz smak dania.



Olej lniany

   Olej lniany uważa się za jeden z najzdrowszych olejów. Jest on m.in. głównym składnikiem leczniczej diety doktor Budwig, która uważała, że regularne spożywanie oleju lnianego może leczyć wiele chorób, w tym nowotwory, nadciśnienie czy otyłość brzuszną. Olej lniany zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a konkretnie kwas alfa linolenowy (ALA). Porównując składy olejów roślinnych w większości olejów kwasy omega-6 znacząco dominują nad omega-3. Kwasy omega-3 wzmacniają serce, pracę mózgu, stan włosów, skóry i paznokci, odporność, generalnie są bardzo pożądane przez nasze komórki. Często spożywamy ich niestety zbyt mało, za to przyjmujemy o wiele za dużo kwasów omega-6, które w nadmiarze mają działanie prozapalne, czy nawet sprzyjają rozwojowi raka. Kwasy omega-6 w dużej ilości występują w olejach roślinnych, m.in. w słonecznikowym, arachidowym (z orzeszków ziemnych), z pestek winogron i kukurydzianym. Kwasy omega 3 w dużych ilościach występują na przykład w rybach. Osoby, które nie spożywają ryb, mogą mieć problem z utrzymywaniem równowagi między kwasami omega-3 a omega-6, dlatego szczególnie im zaleca się spożywanie oleju lnianego.



Olej konopny

   Trzeci najzdrowszy olej to bez wątpienia olej konopny (w Polsce legalny jest wyłącznie olej z konopi siewnej, a nie z konopi indyjskiej). Olej konopny powoli wraca do łask, to dobrze, bo zdecydowanie zasługuje na uwagę. Olej konopny zawiera kwasy tłuszczowe niezbędne dla życia (wspomniane wcześniej kwasy omega-3 i omega-6 w dobrej proporcji), ale także witaminę E oraz niewielkie ilości witamin z grupy B i minerały. W oleju konopnym znajdziemy także witaminę K1, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepicy. Ponadto olej konopny wspiera odporność i zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL, dlatego warto go stosować na co dzień. Olej tłoczony na zimno powinien mieć delikatnie orzechowy smak. Olej konopny posiada również wspaniałe właściwości kosmetyczne. Dzięki obecności kwasu gamma - linolenowego (GLA) i kwasu stearydynowego (SDA) w unikalnej proporcji wspaniale wpływają na stan skóry.



Olej kokosowy

   Czwarty „do brydża” to olej kokosowy. Jest to stały olej roślinny, otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry, czyli twardego miąższu orzechów kokosowych. Olej kokosowy był demonizowany w przeszłości, ze względu na duży udział „niezdrowych” nasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 90% - przede wszystkim kwas laurynowy, następnie kwasy: mirystynowy, palmitynowy i kaprylowy) i niezbyt duży płynnych kwasów nienasyconych (oleinowy, linolowy). Posiada on stałą konsystencję do temperatury ok. 24°C, powyżej tej temperatury zmienia swoją konsystencję na płynną, jak również zmienia barwę na lekko żółtawą. Olej kokosowy zawiera witaminy z grupy B, E, C i minerały, jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Ze względu na bardzo dobrą proporcję średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT - kwasy od 6 do 10 atomów węgla) nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie, przyspieszając metabolizm co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Główny kwas oleju kokosowego - kwas laurynowy (12 atomów węgla) znacznie poprawia odporność organizmu i jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych. Obniża również ryzyko cukrzycy, dzięki obecności wspomnianego kwasu kaprylowego chroni zęby przed próchnicą, pomaga zwalczać kandydozę - przerost drożdży Candida albicans (łącząc się z błonami komórek drożdżaków, powoduje ich rozerwanie i destrukcję). Olej kokosowy korzystnie wpływa również na pracę serca i układu krwionośnego redukując poziom złego cholesterolu LDL i tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy. Olej kokosowy nierafinowany ze względu na swój skład (duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i niska nienasyconych) i parametry fizyczne (odpowiednio wysoki punkt dymienia i stabilność termiczna) jest najlepszym tłuszczem do smażenia, ze wszystkich znanych nam tłuszczów do smażenia.



   Pamiętajmy o tym, by płynne oleje zimnotłoczone kupować zawsze w szklanych i najlepiej ciemnych butelkach. Olejów nigdy nie stawiamy na słońcu, bo w ten sposób bardzo szybko utracą swoje cenne właściwości, warto trzymać je w lodówce. Termin przydatności olejów płynnych to około 3 miesiące, oleju stałego - kokosowego około 2 lata.

   Niestety, nie wszystkie roślinne oleje zimnotłoczone są zdrowe. Dość popularny w naszych kuchniach olej słonecznikowy zawiera kwasy omega-6 i omega-3 w proporcji ponad 650:1, tymczasem zalecana dzienna porcja kwasów powinna występować w proporcji <5:1. Pod tym względem o wiele lepiej wypada olej rzepakowy, w którym stosunek kwasu omega-6 do omega-3 to około 2:1. W innych znanych olejach również przeważa ilość omega-6, można jednak korzystać z nich od czasu do czasu ze względu na zdrowotne właściwości. Przykładowo, w oleju sezamowym (proporcja około 138:1) znajdziemy sezaminę, która wpływa na redukcję i spowalnianie odkładania się tkanki tłuszczowej, z kolei olej z orzechów włoskich poleca się osobom mającym problemy z sercem (obniża cholesterol, może też wpływać na zmniejszenie nadciśnienia).




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE