Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Natka pietruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


01.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Natka pietruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Natka pietruszki jest od wieków ceniona nie tylko jako przyprawa, za swoje właściwości smakowe, ale również jako witaminowa bomba, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Czemu warto jadać natkę pietruszki ? W jakiej formie się ją spożywa ? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące owego warzywa znajdziecie w niniejszym artykule.



O pietruszce słów kilka ...

   Do Polski pietruszka przywędrowała dopiero w XVI wieku, ale w wielu regionach świata jest z powodzeniem wykorzystywana od niemal 2000 lat ! Pietruszka pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego. Przez starożytnych Greków i Rzymian uważana była za roślinę świętą.

Rzymianie uważali, że daje ona siłę, dodaje odwagi i wzmacnia refleks. Pietruszka zwyczajna (łacińska nazwa Petroselinum crispum), której liście to właśnie tzw. nać pietruszki - czyli natka, to roślina z rodziny selerowatych. Rośnie w niemal wszystkich regionach świata - w Europie (np. na Półwyspie Apenińskim), Afryce, Australii, Ameryce, Azji (w Japonii). Poza tym, pietruszka jest warzywem, którego zarówno liście jak i korzeń jest wykorzystywany w kuchni oraz medycynie naturalnej. W ziołolecznictwie wykorzystuje się ponadto produkowany z pietruszki olejek. Nic więc dziwnego, że jest tak popularna - rośnie w różnych warunkach klimatycznych, każdy z jej elementów można wykorzystać, ma bogate właściwości prozdrowotne... A ten smak i aromat ! To już wisienka na pietruszkowym torcie. Za walory smakowe odpowiedzialne są olejki aromatyczne: mirstycyna i eugenol. Jako ciekawostkę przytoczyć można fakt, iż nazwa pietruszki pochodzi od słowa „petra”, co w języku greckim oznacza skałę.



Natka pietruszki w kuchni

   Natka pietruszki jest znanym i powszechnie cenionym i wykorzystywanym dodatkiem do dań w naszym kraju. Prawdopodobnie każdy z nas przypomina sobie posiekaną natkę pietruszki w niedzielnym rosole ...

   Liście pietruszki pasują do wszelkiego rodzaju bulionów mięsnych, dań z mięs, zup i soków warzywnych, surówek oraz sałatek. Można również kłaść je na kanapki, dzięki czemu nie tylko będą one zdrowsze i smaczniejsze, ale nabiorą również bardziej atrakcyjnego wyglądu. Tradycyjna polska kuchnia nie istnieje bez pietruszki ! Wspaniale komponuje się, jeśli posiekaną pietruszkę wymieszamy z sokiem z cytryny (jako dressing) do pokrojonych świeżych lub grillowanych warzyw. Jest składnikiem, który idealnie komponuje się z tak dużą ilością innych produktów, że, tak naprawdę, jedyne, co nas ogranicza w wykorzystywaniu jej w kuchni, to nasza własna wyobraźnia i upodobania smakowe.

   Warto wiedzieć, że natka pietruszki może być z powodzeniem zamrażana - nie traci wówczas dużej ilości wartości odżywczych. Można ją również suszyć (liście rozkładamy na płaskiej powierzchni w miejscu, gdzie nie będą wystawione na słońce). Uważać należy jednak z jej gotowaniem, gdyż podczas obróbki w wysokich temperaturach traci część zawartej w niej dawki witaminy C, dlatego np. do zupy lepiej ją wrzucić, gdy ta będzie już gotowa.

   Do mrożenia, suszenia oraz jedzenia „na świeżo” najlepsza jest natka pietruszki z warzyw zebranych z samego rana, gdyż na ostrym słońcu warzywo to szybko zwiędnie i straci swe walory smakowe.



Właściwości lecznicze pietruszki

   Warto wprowadzić natkę pietruszki do codziennej diety i jadać ją jak najczęściej to możliwe. Posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym źródłem: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny i apigeniny, chlorofilu. Najważniejsze właściwości prozdrowotne natki pietruszki to: poprawia i reguluje trawienie, niweluje wzdęcia, zapobiega infekcjom min. układu moczowego; poprawia odporność, ma pozytywny wpływ na wzrok, odświeża oddech, łagodzi kaszel, również astmatyczny, usuwa nadmiar wody z organizmu, ma działanie moczopędne oraz pozytywny wpływ na pracę nerek, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny. zapobiega anemii (dzięki kombinacji dużej zawartości witaminy C, kwasu foliowego i żelaza), posiada właściwości antyseptyczne. Ponadto wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji rakotwórczych i neutralizowanie kancerogenów zawartych w dymie papierosowym, więc jest polecana palaczom.

   Warto pamiętać, że natka nie powinna być spożywana w nadmiarze przez kobiety w ciąży, ponieważ składniki w niej zawarte mogą wpłynąć na skurcze mięśni macicy, jednakże po porodzie, w okresie karmienia, pietruszka pobudza produkcję mleka matki i jest bardzo zalecana. Ponadto natka zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, które w postaci soli mogą się krystalizować i powodować powstawanie kamieni nerkowych u osób narażonych na choroby nerek. Tak więc kobiety w ciąży i osoby z chorobami nerek powinny ograniczyć spożycie natki do 2 łyżeczek dziennie.



Kalorie i wartości odżywcze świeżej i suszonej natki pietruszki

Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu

Składnik Natka pietruszki świeża Natka pietruszki suszona
Kalorie (wartość energetyczna) 36 kcal / 151 kJ
292 kcal / 1223 kJ
Białko 3,0 g 26,6 g
Tłuszcz ogółem 0,8 g 5,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 1,4 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,3 g 0,8 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,1 g 3,1 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 8 mg 1860 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 115 mg 1264 mg
Węglowodany 6,3 g 50,6 g
Błonnik pokarmowy 3,3 g 26,7 g
Witamina A 8425 I.U. 10183 I.U.
Witamina D ~ ~
Witamina E 0,7 mg 9,0 mg
Witamina K 1640 µg 1360 µg
Witamina C 133 mg 125 mg
Witamina B1 0,086 mg 0,196 mg
Witamina B2 0,098 mg 2,383 mg
Witamina B3 (PP) 1,313 mg 9,943 mg
Witamina B6 0,090 mg 0,900 mg
Kwas foliowy 152 µg 180 µg
Witamina B12 0,0 µg 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,471 mg 1,062 mg
Wapń 138 mg 1140 mg
Żelazo 6,2 mg 22,0 mg
Magnez 50 mg 400 mg
Fosfor 58 mg 436 mg
Potas 554 mg 2683 mg
Sód 56 mg 452 mg
Cynk 1,1 mg 5,4 mg
Miedź 0,1 mg 0,8 mg
Mangan 0,2 mg 9,8 mg
Selen 0,1 µg 14,1 µg
Fluor ~ ~
Cholesterol 0,0 mg 0,0 mg
Fitosterole 5,0 mg ~




Kilka ciekawostek

→ Co zrobić, jeśli nie przepadamy za jej smakiem i nie mamy ochoty na dodawanie jej do potraw, ale wciąż zależy nam na jej właściwościach prozdrowotnych ? To proste ! Przygotowywać z niej różnego rodzaju napoje, np. napary. To właśnie głównie w takiej formie wykorzystywana jest w medycynie naturalnej.
→ Napar z pietruszki można przygotować naprawdę łatwo i szybko: 25 gramów liści pietruszki zalewamy 0.5 litra wody i gotujemy przez 3 minuty (nie więcej !). Po odstawieniu na około 15 minut napar jest gotowy. Pijemy go przed posiłkami, trzy razy dziennie, po 1/4 szklanki. Innym pomysłem na napój przygotowany z wykorzystaniem natki pietruszki to dodanie jej do soku z cytryny oraz soku z kiszonej kapusty i zmiksowanie całości z jednym jabłkiem. Taki koktajl jest witaminową i smakową bombą.
→ Pietruszka porównywana jest, jeśli chodzi o jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, do czosnku, cebuli czy pora. Powinniśmy przekonać się do niej szczególnie wtedy, gdy za tymi warzywami nie przepadamy i jadamy je nadzwyczaj rzadko bądź w ogóle. Co więcej, dobrze jest je również łączyć, gdyż zapach natki pietruszki jest na tyle intensywny, iż neutralizuje ten pochodzący z np. czosnku właśnie.
→ Niedawno odkryto również, iż pietruszka może być pomocna w profilaktyce raka piersi. Powinny pamiętać więc o jej jadaniu wszystkie panie.



   Natka pietruszki jest, całe szczęście, popularnym dodatkiem do przygotowywanych przez nas na co dzień potraw. Dobrze jednak wiedzieć, że to, co nam daje, to nie tylko smak czy walory dekoracyjne dania, ale, przede wszystkim, zdrowie i wspaniałą formę !




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.38 Ocen: 13


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE