Dzisiaj jest: Niedziela, 17.12.2017 Imieniny: Olimpii i Łazarza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Naturalne energetyki w postaci soków - shoty zamiast kawy i energetyków


30.07.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Naturalne energetyki w postaci soków - shoty zamiast kawy i energetyków


   Kiedy pojawiają się uporczywe zmęczenie i brak chęci do działania większość konsumentów odruchowo sięga po energetyki lub kawę. Nadchodzi jednak moment, w którym po prostu przestają działać - wtedy na ratunek przychodzą naturalne energetyki.

   Nadmierne spożywanie kawynapojów energetycznych zawierających kofeinę lub inne, podobnie działające substancje, prowadzi w dłuższej perspektywie do problemów ze zdrowiem - najbardziej cierpi serce i układ krążenia. Energetyki, które pobudzają naturalnie, to między innymi połączenie świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i zielonego jęczmienia, a także ostra mieszanka imbiru i soku jabłkowego. Odpowiednio przygotowane koktajle skutecznie stawiają na nogi, niwelują senność, bóle głowy i osłabienie. Choć może trudno w to uwierzyć, odpowiednie połączenie owoców i warzyw może być znacznie bardziej efektywnym „energetykiem” niż napój z dużą dawką tauryny i kofeiny.





Miks wody kokosowej i bananów

   Zarówno woda kokosowa, jak i banany są cennym źródłem potasu wpływającego bardzo korzystnie na metabolizm. Odpowiedni poziom potasu w organizmie sprzyja utrzymaniu wysokiego poziomu energii. Do koktajlu warto też dodać kiwi, sok z jednej cytryny lub limonki - są to komponenty bogate w witaminę C, której również potrzebujemy do utrzymania metabolizmu na wysokich obrotach. Proponujemy zmiksowanie po 0,5 szklanki wody kokosowej z mlekiem kokosowym, do tego wrzuć dojrzałego banana i jedno kiwi. Zmiksuj blenderem i wypij - przypływ energii i dobrego samopoczucia gwarantowany. Na dodatek, zaspokoisz apetyt na słodycze.



Wzmacniające owoce leśne

   Do tego napoju również nie dodaje się cukru, ani nawet miodu. Jagody są słodkie same w sobie - możesz też wykorzystać poziomki, albo borówki amerykańskie. Wymienione owoce zawierają co prawda cukry proste, ale spożyte w tak niewielkiej ilości (1 szklanka owoców), nie spowodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ są one w otoczeniu błonnika pokarmowego. Zmiksuj je z sokiem z jednej limonki. Możesz wymieszać różne jagody - nie tylko nasze rodzime, ale również jagody goji i acai. Czerwone jagody z Chin są dostępne w postaci suszonej, a jagody acai można kupić w postaci soku, albo proszku. Napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający, jeżeli dodasz do niego kilka listków mięty.



Zielona herbata w koktajlu

   Obiecywaliśmy naturalne energetyki niezawierające kofeiny - proszek matcha pozyskiwany z liści zdrowej, zielonej herbaty niestety kofeinę zawiera, ale w niewielkich ilościach. Jego głównym składnikiem jest L- teanina, aminokwas, który działa nieco łagodniej niż kofeina. Napój przyrządzany na bazie tego proszku pobudza na dłużej i łagodniej. Nie przesadzaj tylko z ilością proszku - zawiera on dużo katechin i jest gorzki. Możesz wymieszać go ze świeżo wyciśniętym sokiem jabłkowym, albo sokiem pomarańczowym. Nie dodawaj więcej niż 2 łyżeczek na szklankę soku. Drugą opcją jest wymieszanie 2 łyżeczek proszku ze szklanką wody mineralnej i 1 łyżeczką miodu, który poprawi smak. Polecamy miód Manuka znany z silnych właściwości wzmacniających, albo jeden z rodzimych gatunków miodu - kup go w sklepie ze zdrową żywnością lub od zaufanego pszczelarza. Wśród miodów na półkach supermarketów trudno znaleźć produkty dobrej jakości.



Zielony jęczmień z sokiem

   Dość popularnym, naturalnym energetykiem jest mieszanka soku jabłkowego lub pomarańczowego z zielonym jęczmieniem. Zalecana porcja wynosi 2 łyżeczki proszku z zielonego jęczmienia na 1 szklankę soku. Można także wymieszać ten składnik z wodą mineralną. Sekretem pobudzającego działania zielonego jęczmienia jest wysoka zawartość chlorofilu. Zielony barwnik wpływa korzystnie na poziom energii, a przy tym ma korzystny wpływ na stan wielu narządów i całych układów, zwłaszcza na układ krwionośny.



Zielona herbata jako baza koktajli

   Pobudzające i orzeźwiające działanie mają również wszelkie koktajle, które są przyrządzane na bazie ostudzonego naparu z zielonej herbaty. Dokładnego przepisu nie podajemy, bo możesz łączyć składniki według własnego uznania. Napar z zielonej herbaty doskonale łączy się z różnymi owocami oraz warzywami. Pamiętaj jednak, że zielona herbata zawiera kofeinę - choć niewiele. Na przykład, gatunek sencha zawiera około 4 mg na 100 ml. Dla porównania, standardowe napoje energetyczne w puszkach lub plastikowych butelkach zawierają ok. 32 mg kofeiny na 100 ml. Żeby uzyskać pobudzający napar zaleca się zaparzenie około 6-7 g suszu herbacianego w szklance wody. Jeżeli do naparu dodasz 0,5 g soli i łyżkę miodu otrzymasz domowej roboty napój o działaniu izotonicznym i energetyzującym. Polecamy sól himalajską lub naszą rodzimą kamienną kłodawską - źródła minerałów, w tym także elektrolitów (m.in. sodu, potasu, magnezu, wapnia). Tak przygotowany „koncentrat” powinien być jednak rozcieńczony 0,25 l wody mineralnej. Zamiast soli możesz dodać sok z jednej cytryny. Smak będzie nieco inny, ale działanie podobne. Zwiększ tylko dawkę miodu do 50 g.



Yerba Mate i zielona herbata - trudno o bardziej energetyczny duet

   Mrożona herbata przyrządzona na bazie dwóch gatunków suszu - Yerba Mate i zielonej herbaty jest znacznie zdrowsza niż najlepszy energetyk. Nie zawiera ani barwników, ani konserwantów. Napój jest za to bogaty w przeciwutleniacze. Przygotuj dwa napary - jeden z Yerba Mate, drugi z zielonej herbaty. Po ostudzeniu wymieszaj je z sokiem z 1 limonki i naturalnym miodem - 4 łyżeczki powinny wystarczyć. Dodaj także kilka listków mięty. Wymieszaj wszystko dokładnie i dodaj 0,5 l wody mineralnej. Wrzuć garść kostek lodu i gotowe! W okresie upałów dobrze jest dodawać do takich napojów szczyptę soli - przeciwdziała nadmiernej utracie wody z organizmu i właściwemu nawodnieniu organizmu.



Spróbuj soku z aronii

   Do grona naturalnych energetyków z pewnością można zakwalifikować sok z owoców aronii. Są one szczególnie bogate w antyutleniacze i pomagają przeciwdziałać takim chorobom, jak miażdżyca, czy choroby serca. Poza tym, owoce aronii chronią przed chorobami nowotworowymi oraz znacznie spowalniają procesy starzenia się organizmu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE