Dzisiaj jest: Sobota, 16.12.2017 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Nektarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


18.11.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Nektarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Nektarynka, czyli odmiana brzoskwini charakteryzująca się gładką skórką (brak jej kojarzonego z brzoskwiniami meszku), to bogate źródło witamin oraz minerałów. Jest nie tylko niskokalorycznym i pysznym dodatkiem do wielu dań, głównie deserów, ale też i doskonałym składnikiem zbilansowanej diety.

   Owoce nektarynki stanowią soczystą i zdrową przekąskę, którą jadać powinny tak dzieci, jak i dorośli. W sezonie zbioru (od lipca do października) korzystajmy z możliwości spożywania nektarynek świeżych, niemal prosto z drzewa, a później korzystajmy z bogactwa wartości odżywczych świeżych ale przechowywanych owoców, a teraz przyjrzyjmy się tej owocowej piękności trochę bliżej...





O nektarynce słów kilka...

   Powszechnie uważa się, że nektarynka pochodzi z Chin, a dokładnie z ich południowo-wschodniej części, gdzie była znana już 4000 lat temu. Istniało wiele teorii o pochodzeniu owocu, wśród których najpopularniejsze były dwie - pierwsza zakładająca powstanie nektarynki z połączenia migdałów i śliwki lub brzoskwini i migdałów lub też brzoskwini i śliwki oraz druga mówiąca o mutacji brzoskwini, i właśnie ta druga okazała się słuszna - badania genetyczne wykazały, że brak charakterystycznego omszenia, to skutek ujawnienia się genu recesywnego, odpowiedzialnego za tę cechę rośliny. Owoce nektarynki mają soczysty i aromatyczny miąższ (o zabarwieniu żółtym lub pomarańczowym), który stosunkowo łatwo oddzielić od pestki (w przeciwieństwie do miąższu brzoskwini). Tym samym najczęściej wykorzystywane są jako samodzielne przekąski.



Nektarynki - właściwości odżywcze i lecznicze

   Najwięcej wartości odżywczych posiadają dojrzałe i świeżo zerwane owoce. Nektarynki dostarczają w 100 gramach średnio około 44 kalorii (kcal), a więc są owocami raczej niskokalorycznymi (nektarynki ważną średnio po 120-150 gramów). Większość z nich pochodzi oczywiście z węglowodanów, które to stanowią około 10% masy tych owoców.

   Nektarynki są dobrym źródłem witaminy A (beta-karoten), witaminy B3, witaminy B5, witaminy C, witaminy E, fosforu, potasu i miedzi. Dostarczają również pewnych ilości witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy K, a także składników mineralnych: cynku, magnezu, manganu i żelaza. W 100 gramach nektarynki znajdziemy również prawie 2 gramy błonnika pokarmowego.

   Nektarynki wykazują wiele ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu właściwości. Wspomagają bowiem układ odpornościowy, działają moczopędnie (przez co wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn), walczą ze stresem oraz zmęczeniem, dodają energii, zapobiegają zaparciom, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, wzmacniają serce, wspomagają wzrok. Nektarynki są również źródłem przeciwutleniaczy z grupy karotenoidów (innych niż beta-karoten), takich jak luteina, zeaksantyna i beta-kryptoksantyny. Oprócz kluczowego znaczenia dla zdrowia oczu luteina i zeaksantyna są ważnymi składnikami odżywczymi, które zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, udarom i nowotworom płuc.



Kalorie i wartości odżywcze - nektarynka


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 44 kcal / 185 kJ
Białko 1,06 g
Tłuszcz ogółem 0,32 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,025 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,088 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,113 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,002 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,111 g
Węglowodany 10,55 g
Błonnik pokarmowy 1,7 g
Witamina A 332 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,77 mg
Witamina K 2,2 µg
Witamina C 5,4 mg
Witamina B1 0,034 mg
Witamina B2 0,027 mg
Witamina B3 (PP) 1,125 mg
Witamina B6 0,025 mg
Kwas foliowy 5 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,185 mg
Wapń 6 mg
Żelazo 0,28 mg
Magnez 9 mg
Fosfor 26 mg
Potas 201 mg
Sód 0 mg
Cynk 0,17 mg
Miedź 0,09 mg
Mangan 0,05 mg
Selen 0 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Zastosowanie w kuchni nektarynek

   Nektarynki można spożywać jako przekąski oraz dodawać je do owocowych sałatek, lodów, budyniów, galaretek, ciast, smoothies, owsianki, a także przygotowywać z nich dżemy, marmolady i słodkie sosy. Idealnie komponują się z nabiałem (np. jako dodatek do jogurtu), aromatem waniliowym oraz innymi owocami. Poszukiwacze wyrafinowanych smaków i połączeń dodają je również do sałatek wytrawnych, np. z mięsem czy serami, orzechami itd.



Ciekawostki o nektarynkach

→ Drzewa nektarynek osiągają wysokość do 6 metrów i żyją około 30 lat
→ Nazwa owocu wywodzi się od nektaru, czyli napoju bogów
→ Nektarynka pochodzi z rodziny różowatych, a więc jest dalszą kuzynką róży
→ Niedojrzałe nektarynki wystarczy przez kilka dni przechowywać w temperaturze pokojowej, by stały się miękkie i gotowe do spożycia
→ Świeża nektarynka powinna być twarda lub lekko miękka o gładkiej, błyszczącej skórce bez przebarwień. Miąższ owocu musi być zwarty i soczysty
→ Jeśli w momencie zakupu nektarynki nie są w pełni dojrzałe, a chcemy je w miarę szybko wykorzystać, najlepiej zostawić je w papierowej torebce w temperaturze otoczenia na dwa lub trzy dni, natomiast jeśli chcemy owoce przechowywać dłużej, to należy je trzymać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu
→ W ofercie niektórych sklepów i marketów można czasami znaleźć suszone lub kandyzowane nektarynki
→ Najwięksi na świecie producenci nektarynek to: Chiny, Włochy, Hiszpania, Stany Zjednoczone i Grecja
→ Nektarynka podobnie jak brzoskwinia jest również uprawiana (na małą skalę) w Polsce, jednak uprawa, ze względu na duże wymagania cieplne jest narażona na ryzyko - jej kwiaty często niszczone są przez wiosenne przymrozki
→ Nektarynka w języku angielskim to Nectarine, w języku francuskim - Nectarine, w języku niemieckim - Nektarine, w języku hiszpańskim - Nectarina




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 9

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE