Dzisiaj jest: Wtorek, 16.10.2018 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania


27.07.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania


   Proces przyswajania żelaza odbywa się w układzie trawiennym. Przygotowanie żelaza do wchłonięcia do ustroju rozpoczyna się w soku żołądkowym. Prawdziwa kaskada biochemicznych reakcji odbywa się w dwunastnicy. Kiedy już atomy dwuwartościowego żelaza są gotowe do przejścia z jelit do krwiobiegu, mogą pojawić się pewne bariery - zaburzenia wchłaniania.





Za mało ferrytyny

   Ferrytyna jest białkiem występującym w mięśniach, szpiku kostnym i śledzionie, a także w wątrobie. Jej poziom u mężczyzn powinien wynosić 15-400 mikrogramów na litr krwi, a u kobiet w granicach 10-200 mikrogramów na litr krwi. Badanie polegające na oznaczeniu poziomu ferrytyny jest zalecane w przypadku, gdy wyniki badań hematokrytu i hemoglobiny wskazują na ich niedobór. Zbyt niski poziom ferrytyny jest kojarzony z niskim poziomem spożycia żelaza.



Hepcydyna też potrzebna

   Hepcydyna jest peptydowym hormonem wytwarzanym przez wątrobę. Pełni on ważną rolę w regulowaniu gospodarki żelazem. Jej działanie polega na hamowaniu wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego i uwalnianie go z makrofagów. W efekcie hepcydyna prowadzi do obniżenia stężenia żelaza w surowicy krwi. Niedobór hepcydyny występuje m.in. u osób cierpiących na wrodzoną hemochromatozę i anemię z niedoboru żelaza.



Pokarmowe blokery

   Wbrew pozorom, zaburzenia wchłaniania żelaza mogą występować także u zdrowej osoby. Specyficznym rodzajem zaburzeń przyswajania tego minerału są bowiem nieprawidłowości w diecie. Polegają one na tym, że posiłki dostarczające żelaza, są jednocześnie bardzo bogate w substancje blokujące przyswajanie żelaza. Do tak zwanych blokerów pokarmowych należą:

- błonnik pokarmowy
- kwas fitynowy (produkty zbożowe)
- polifenole sojowe
- resweratrol (czerwone wino)
- wapń i produkty mleczne
- taniny (herbata, kawa)

   Błonnik pokarmowy - zarówno pektyny, jak i celuloza - w nadmiarze może doprowadzić do zablokowania wchłaniania żelaza. Jeszcze silniej wiążącym żelazo związkiem jest kwas fitynowy. Podobnie działają pozostałe z wymienionych substancji. Wiążą się z żelazem i usuwają je z organizmu uniemożliwiając przyswojenie atomów tego minerału przez organizm. Wapń konkuruje z żelazem - im więcej wapnia, tym żelazo jest mniej przyswajalne i na odwrót. Alkalizujące produkty mleczne powodują, że w przewodzie pokarmowym występują niekorzystne warunki do wchłaniania żelaza - ten minerał potrzebuje witaminy C, odpowiedniej kwasowości środowiska w jelitach i miedzi.



Niedobór żelaza a celiakia

   Do niedoboru żelaza może przyczynić się nieleczona lub nieprawidłowo leczona celiakia. Spożywanie glutenu przez osoby cierpiące na celiakię przyczynia się do zniszczenia kosmków jelitowych i utrudnionego wchłaniania składników odżywczych. Prowadzi to do zaburzeń wchłaniania różnych istotnych makro- i mikroelementów, w tym żelaza. Stąd też, do powikłań nieleczonej i nieprawidłowo leczonej celiakii należy między innymi anemia z niedoboru żelaza. Podobne skutki powoduje zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).



   Zaburzenia przyswajania żelaza mogą mieć zatem źródło w nieprawidłowej diecie, zaburzonej gospodarce żelazem oraz zaniku kosmków jelitowych. Skutki zaburzenia wchłaniania tego minerału w dłuższej perspektywie zawsze ostatecznie prowadzą do anemii z niedoboru żelaza. Określenie źródła zaburzeń wchłaniania żelaza i jego zlikwidowanie to jedyny sposób na skuteczne przeciwdziałanie anemii i przywrócenie prawidłowej gospodarki żelazem w organizmie - minerałem, który jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek i efektywnego transportu tlenu w organizmie.




Zobacz więcej na temat:

żelazoanemia


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE