Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Nutridrinki - co zawierają? Czy warto wprowadzić je do jadłospisu?


01.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Nutridrinki - co zawierają? Czy warto wprowadzić je do jadłospisu?


   Nutridrinki są wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi przeznaczonymi do picia. Posiadają one płynną postać, a w ich skład wchodzą białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu.

   Nutridrinki posiadają niewielką objętość, ale bardzo wysoką wartość odżywczą. Są one dostępne w plastikowych butelkach w wielu smakach. Nutridrink może pełnić rolę przekąski spożywanej między posiłkami, albo posiłku. Produkt dostarcza około 300 kcal. Spożywanie nutridrinków jest polecane szczególnie osobom zmagającym się z chorobą nowotworową, przewlekłymi schorzeniami oraz będącymi przed lub po operacji. Spożywanie nutridrinków jest polecane także osobom starszym. Nutridrinki mogą być podawane także chorym dzieciom powyżej trzeciego roku życia. Do ukończenia przez dziecko 6 lat można podawać mu nutridrinki tylko jako uzupełnienie diety, zamiast II śniadania lub podwieczorka.





Co zawierają nutridrinki ?

   Napój odżywczy zawiera minerały i witaminy. Wśród składników mineralnych można wymienić sód, wapń, potas, magnez i fosfor. Nutridrink zawiera również żelazo, cynk, miedź, selen, mangan, fluor i molibden. Wśród witamin wchodzących w skład odżywczego napoju znajdują się natomiast witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B i witaminę C. W skład preparatu wchodzi kazeina, która jest najważniejszym białkiem mleka oraz węglowodany: sacharoza i maltodekstryna. Nutridrinki zawierają także tłuszcze LCT (long chain triglycerides). Większość napojów odżywczych nie zawiera glutenu i laktozy.



Rodzaje nutridrinków

   Odżywcze napoje mogą mieć charakter mlecznych, jogurtowych lub owocowych płynów. Różnią się one między sobą nie tylko pod względem smaku i objętości, ale także zawartości składników odżywczych. Niektóre nutridrinki nie zawierają tłuszczu, inne zawierają dodatkowo błonnik, albo wysoką dawkę protein.

   Szeroka gama napojów odżywczych pomaga wybrać napój odżywczy odpowiedni do potrzeb organizmu. Tradycyjny nutridrink zawiera zestaw węglowodanów, tłuszczów i białek oraz witamin i minerałów. Poleca się je osobom w podeszłym wieku i dzieciom. Wysokobiałkowe nutridrinki zawierają podwyższoną dawkę protein. Są one polecane głównie osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko, w tym osobom z chorobą nowotworową oraz pacjentom, którzy przebyli chemioterapię lub radioterapię. Nutridrinki z błonnikiem zawierają kilka rodzajów błonnika pokarmowego (6 rodzajów błonnika o odpowiednich proporcjach włókien rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych). Są one polecane nie tylko osobom pozostającym na diecie, ale także osobom zmagającym się z zaparciami. Napoje odżywcze z dodatkiem błonnika skutecznie poprawiają perystaltykę jelit. W aptekach można dostać także nutridrinki dla diabetyków. Zawierają one niewielką ilość węglowodanów i sztuczne substancje słodzące, takie jak: sacharynian sodu i acesulfam K. Innym rodzajem są napoje odżywcze niezawierające tłuszczów, które mogą być spożywane przez osoby, które zgodnie z zaleceniami lekarza powinny przestrzegać diety niskotłuszczowej. Są one zalecane między innymi w okresie leczenia kamicy nerkowej, w dnie moczanowej i przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego.



Czy warto wprowadzić je do jadłospisu ?

   Osoby będące na diecie lub zmagające się z problemem braku apetytu powinny spożywać odżywcze napoje, aby uniknąć niedoboru składników odżywczych, witamin i minerałów. Stosowanie nutridrinków jest zalecane także w stanach zwiększonego zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze. Tytułem przykładu można wskazać przewlekłe choroby, stany zapalne i infekcje, stany gorączkowe i pooperacyjne oraz w czasie choroby nowotworowej. Nutridrinki są pomocne także w przypadku problemów z połykaniem i gryzieniem oraz urazów kończyn górnych. Pomagają one zaspokoić potrzeby odżywcze organizmu podczas chorób wątroby i trzustki oraz chorób zapalnych jelit, kiedy przyswajanie składników odżywczych jest zmniejszone. Odżywcze napoje pomagają również zredukować ubytek minerałów i witamin spowodowany biegunką, utratą krwi i oparzeniami.



Dieta oparta na nutridrinkach

   Zastępowanie wszystkich posiłków nutridrinkami nie jest zalecane, chyba że zgodnie ze wskazaniami lekarza. 1-1,5 opakowania odżywczego napoju zawiera tyle kalorii, ile powinny dostarczyć śniadanie bądź kolacja. 0,5 opakowania nutridrinka może zastąpić II śniadanie bądź podwieczorek. Z kolei 2-3 nutridrinki zastępują obiad. Żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne organizmu trzeba wypić od 5 do 7 nutridrinków. Kobieta potrzebuje około 2000 kcal do prawidłowego funkcjonowania, zaś mężczyzna około 2500 kcal. Odżywcze napoje mogą być podawane w temperaturze pokojowej, schłodzone lub podgrzane. Niektóre nutridrinki można podawać także w postaci zamrożonej zamiast lodów.



Nutridrinki jako sposób na niedożywienie

   Podstawowym wskazaniem do stosowania nutridrinków jest występowanie niedożywienia i zapobieganie mu. Niemniej uchodzą one także za wygodny sposób na pokrycie potrzeb odżywczych organizmu. Dostarczają one kalorii i niezbędnych składników, a w odróżnieniu od zdrowych dań nie wymagają żadnego przygotowania. Niedożywienie może mieć charakter ilościowy lub jakościowy. Niedożywienie ilościowe jest związane z utratą masy ciała i osłabieniem organizmu. Niedożywienie jakościowe dotyczy natomiast niedoboru niektórych składników odżywczych. Wśród podstawowych przyczyn niedożywienia wymienia się występowanie chorób nowotworowych, anoreksję, brak apetytu, zaburzenia połykania i żucia, osłabienie organizmu spowodowane operację, stwardnienie rozsiane i mukowiscydozę.

   Niedożywienie jakościowe w odróżnieniu od ilościowego może występować u osób z nadwagą i otyłością. Jego główną przyczyną jest nieprawidłowa dieta i spożywanie produktów o wysokiej zawartości kalorii, ale niskiej zawartości witamin i minerałów. Nutridrinki skutecznie eliminują niedożywienie jakościowe wspomagając regulacje masy ciała. Zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminy i minerały przyspiesza przemianę materii i oczyszczanie organizmu, co jest niezbędne do wyleczenia nadwagi i otyłości.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE