Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Ocet jabłkowy - dlaczego warto korzystać z niego na co dzień?


17.05.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ocet jabłkowy - dlaczego warto korzystać z niego na co dzień?


   Cenne właściwości octu jabłkowego doceniali już starożytni Grecy. Ten prosty do przyrządzenia płyn powinien stanowić obowiązkowe wyposażenia każdego domu. Dlaczego? Jest tani, można więc stosować go zarówno w codziennej diecie, jak i wykorzystać do pielęgnacji cery. Octu jabłkowego nie należy mylić z octem spirytusowym.

   Z przyrządzeniem octu jabłkowego poradzą sobie nawet amatorzy. Dodatkowo jego przygotowanie jest bardzo w duchu modnego ostatnimi czasy zero waste, czyli ruchu postulującego za niemarnotrawieniem żywności.





Właściwości octu jabłkowego

   Ocet jabłkowy zawiera witaminy, minerały, kwasy organiczne, błonnik i polifenole. Niepasteryzowany (taki ocet jabłkowy jest najbardziej polecany) zawiera też wiele drogocennych enzymów. Możesz znaleźć w nim między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, potas, kwas octowy, kwas jabłkowy, cenne pektyny, rutynę, kwercetynę, kwas chlorogenowy i kwas galusowy. Dzięki temu ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm i ułatwia zrzucanie nadmiernych kilogramów. Oczywiście sam ocet nie sprawi, że w magiczny sposób schudniemy dwadzieścia kilogramów, ale dzięki niemu możemy po prostu przyspieszyć ten proces. Dodatkowo ocet jabłkowy wpływa też na obniżenie cholesterolu LDL, który często towarzyszy osobom z nadwagą lub otyłością. Ze względu na wspomniane powyżej pektyny ocet jabłkowy może też pomóc tym, którzy mają problem z wahaniami cukru lub którzy chorują na cukrzycę. Pektyny sprawiają, że glukoza trafia do krwi w mniejszych ilościach, dzięki czemu jej poziom nie rośnie aż tak gwałtownie. Co więcej, pektyny pomagają też usuwać metale ciężkie oraz toksyny z organizmu. Mają więc rację ci, którzy radzą stosować ocet jabłkowy w ramach oczyszczania. Choć wiadomo, że za detoks odpowiada przede wszystkim wątroba, to jednak ocet jabłkowy może wspomóc jej działanie i sprawić, że po kilku tygodniach regularnego stosowania octu będziemy mogli zaobserwować znaczną poprawę samopoczucia. Ocet jabłkowy niepasteryzowany pomaga eliminować nadmiar grzyby Candida albicans. Tenże niepasteryzowany bogaty w enzymy pomaga przywrócić właściwe pH - enzymy stwarzają niekorzystne środowisko dla grzybów w jelitach. Pamiętajmy, aby spożywać ocet jabłkowy rozcieńczony (np. 1 łyżka octu na pół szklanki wody).



Jak zrobić ocet jabłkowy?

   Zrobienie octu jabłkowego jest dziecinnie proste. Będziesz potrzebować kilograma jabłek (mogą być takie zwiędnięte, ale nie nadpsute!), litra przegotowanej, ostudzonej wody oraz kilka łyżek cukru.
Jabłka należy pokroić na małe kawałki i usunąć elementy niejadalne (pestki i gniazda). Następnie trzeba ułożyć je w wyparzonym słoiku i zalać wodą. To najważniejszy moment - trzeba zwrócić uwagę na to, żeby jabłka były w całości zakryte. Jeśli coś zostanie na wierzchu, to owoce mogą zacząć pleśnieć. Wówczas ocet nie będzie nadawał się do użytku. Czasem jabłka zalane również mogą się zepsuć, bo nie zauważymy, że jakiś drobny element wystaje ponad wodę. Możesz przygnieść je małym słoiczkiem napełnionym wodą - wówczas żaden niepożądany element jabłka nie wypłynie ponad poziom wody. Dodatkowo duży słoik należy dokładnie okryć gazą - w pobliżu jabłek mogą pojawić się muszki owocówki; gaza uchroni twój ocet od owadów. Tak przygotowany roztwór pozostawiamy na kilka tygodni (można go codziennie przemieszać drewnianą łyżką). Ocet jabłkowy będzie gotowy, gdy woda przestanie się pienić, a za to przybierze piękny, bursztynowy kolor. Prawidłowo przygotowany ocet ma słodko-kwaśny smak. Gotowy płyn można przelać do wyparzonych butelek i przechowywać w zacienionym miejscu.



Zastosowanie nie tylko w kuchni

   Ocet działa pozytywnie nie tylko od wewnątrz. Stosowany na zewnątrz może znacząco zmniejszyć trądzik oraz wyleczyć łupież. Ocet jabłkowy pomaga cerze, ponieważ zawiera składniki odpowiedzialne za usuwanie martwych komórek, przez to odświeża i odmładza cerę. Warto też używać go w łazience i kuchni do sprzątania, gdy nie chcemy używać chemicznych środków (lub gdy po prostu nie możemy ich używać np. ze względu na różne uczulenia). Ocet jabłkowy jest też naturalnym środkiem leczącym grzybicę stóp oraz kurzajki. Można również stosować go na włosy - ocet pozostawia je miękkie i błyszczące. Nie musisz obawiać się zapachu - ocet szybko wietrzeje i nie czuć go ani w pomieszczeniach, ani na naszej skórze.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE