Dzisiaj jest: Sobota, 23.11.2019 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ogórki - kiszone czy konserwowe? Porównanie wartości odżywczych


09.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ogórki - kiszone czy konserwowe? Porównanie wartości odżywczych


   Przygotowywane z ogórków przetwory są popularnym dodatkiem w polskiej kuchni. Z pewnością każdy wie, że ogórki kiszone różnią się od ogórków konserwowych smakiem oraz wyglądem, niemniej warto przyjrzeć się temu, skąd owe różnice się biorą, a także temu, które ogórki są wyborem lepszym - w kontekście naszego zdrowia, wartości odżywczych oraz oczywiście samopoczucia.





Ogórki kiszone - podstawowe informacje

   Ogórki kiszone (zamiennie a właściwie w pierwszej kolejności powinno nazywać się je ogórkami kwaszonymi) to ogórki gruntowe poddane naturalnemu procesowi fermentacji (a dokładniej - fermentacji mlekowej, w wyniku której zawarte w nich cukry proste przekształcają się w kwas mlekowy).

   Ogórki kisi (kwasi) się w beczkach z niesmolistego drzewa, kamiennych garnkach lub słojach. Doprawia się je koprem, czosnkiem, chrzanem i zalewa soloną wodą. Czasami dodaje się do nich również liście laurowe, marchew, gorczycę, liście wiśni, liście porzeczki czarnej, liście winogron, a nawet liście dębu. Najważniejsze jest jednak to, że ogórki przez cały proces kiszenia muszą być całe zanurzone w tak przygotowanej zalewie. Przez 2-3 dni przechowuje się je w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura od 18-20 stopni (tak powstają, również pyszne, ogórki małosolne), po czym wstawia się je do piwnicy czy komórki, tj. tam, gdzie temperatura wynosi około 9-10 stopni. To właśnie tam zachodzi już faktyczna fermentacja.

   Jeśli nie kisimy ogórków, a jedynie kupujemy je w sklepach, zwracajmy uwagę na skład zalewy, w której są przechowywane. Jeśli znajdziemy w niej ocet, możemy być pewni, że producent oferuje nam ogórki nie kiszone, lecz konserwowe, tj. takie, które nie zostały poddane procesowi fermentacji odpowiedzialnemu za prozdrowotne właściwości tych pierwszych.



Ogórki konserwowe - podstawowe informacje

   Ogórki konserwowe to ogórki gruntowane zamarynowane w marynacie z wody, octu, cukru, soli oraz wybranych przypraw (np. z dodatkiem ziela angielskiego, czosnku, chilli, pieprzu, curry itd.), a następnie zawekowane i spasteryzowane. Niekiedy dodaje się do nich również kawałki innych warzyw - np. cebuli, papryki, marchewki.



Ogórki kiszone i konserwowe - zastosowanie w kuchni

   Tak ogórki kiszone, jak i konserwowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można dodawać je do sałatek lub surówek, pokrojone w plasterki kłaść na kanapki, podawać do mięsa i gotowanych ziemniaków, a także wykorzystywać jako zakąski do mocnych alkoholi. Wszystko zależy już od naszych preferencji smakowych. Pamiętajmy, że ogórki kiszone są bardziej kwaśne od konserwowych, podczas gdy te drugie mają niekiedy delikatnie słodkawy posmak.



Ogórki kiszone i konserwowe - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

   Tak kiszenie, jak i marynowanie sprawia, że warzywa nie tracą wiele ze swych pierwotnych właściwości odżywczych, niemniej na polu właściwości zdrowotnych zdecydowanie zwyciężają ogórki kiszone. Uznaje się je za produkt niezwykle zdrowy głównie dlatego, że ma on właściwości probiotyczne, tj. dostarcza do organizmu bakterie niezbędne do utrzymania prawidłowej flory jelitowej o dobroczynny kwas mlekowy. W ten sposób ogórki kiszone wspomagają trawienie i wzmacniają odporność organizmu, podczas gdy konserwowe są… po prostu smaczne. Oznacza to, iż nie wykazują żadnego dodatkowego pozytywnego wpływu na organizm. Warto zauważyć też, że, jako że są zamarynowane w marynacie zawierającej cukier, same są jego źródłem. Nie tylko sprawia to, iż mają odrobinę więcej kalorii (26 kcal/100 gramów, podczas gdy ogórki kiszone w takiej samej porcji dostarczają jedynie 12 kcal), ale też i wyższy indeks glikemiczny. Kiszenie sprawia, że ogórki stają się lekkostrawne. Co ciekawe kiszone ogórki nie zawierają enzymu askorbinazy - obecnej w surowych ogórkach, która niszczy witaminę C, np. wtedy kiedy podajemy surowe ogórki z pomidorami.



Ogórki kiszone i konserwowe - kalorie i wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu

Składnik Ogórki kiszone
Ogórki konserwowe
Kalorie (wartość energetyczna) 12 kcal /52 kJ 26 kcal / 111 kJ
Białko 0,50 g 0,40 g
Tłuszcz ogółem 0,30 g 0,10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,079 g 0,017 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,005 g 0,028 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,122 g 0,088 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,044 g
0,035 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,078 g
0,053 g
Węglowodany 2,41 g 5,20 g
Błonnik pokarmowy 1,0 g
1,2 g
Witamina A 125 I.U. ~
Witamina D 0 µg ~
Witamina E 0,03 mg
~
Witamina K1 17,3 µg ~
Witamina C 2,3 mg ~
Witamina B1 0,045 mg ~
Witamina B2 0,057 mg ~
Witamina B3 (PP) 0,109 mg ~
Witamina B6 0,035 mg ~
Witamina B9 (kwas foliowy) 8 µg ~
Witamina B12 0 µg ~
Witamina B5
0,201 mg ~
Wapń 57 mg ~
Żelazo 0,26 mg ~
Magnez 7 mg ~
Fosfor 16 mg ~
Potas 117 mg ~
Sód 809 mg ~
Cynk 0,10 mg ~
Miedź 0,03 mg ~
Mangan 0,06 mg ~
Selen 0 µg ~
Fluor 30,1 µg ~
Cholesterol 0 mg 0 mg
Fitosterole 14 mg ~



   Zdecydowanie lepszym wyborem od ogórków konserwowych zdają się być ogórki kiszone. To jasne, iż nie każdy przepada za kiszonkami, niemniej warto próbować się do nich przekonać i „przemycać” choć małe ich ilości do spożywanych codziennie posiłków. Szczególnie wtedy, gdy cierpimy na np. takie problemy trawienne, jak chociażby zaparcia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 9


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE