Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie


17.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie


   Olej kokosowy jest produktem o szerokim zastosowaniu. Poniżej przedstawiamy kilkanaście powodów, dla których warto mieć go w kuchni. Olej kokosowy jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii oraz pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami. Można się o tym przekonać zastępując nim masło, oleje roślinne i inne tłuszcze. Olej kokosowy poprawia wchłanianie minerałów (m.in. wapnia, magnezu, żelaza) oraz zapewnia uczucie sytości.

   W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: olej kokosowy rafinowany (o białym zabarwieniu, niemal bezzapachowy) oraz olej kokosowy tłoczony na zimno (niebielony, nierafinowany, o delikatnym kokosowym zapachu). Olej kokosowy tłoczony na zimno ma wyższe właściwości prozdrowotne, ale jest też droższy. Olej kokosowy ze względu na duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych posiada stałą konsystencję, topnieje w temperaturze powyżej 24°C. W temperaturach poniżej ma stałą, przypominającą masło konsystencję (stąd potoczna nazwa: masło kokosowe) i białe zabarwienie. Powyżej tej temperatury przechodzi w stan płynny i zmienia barwę na żółtawą.





Olej na odchudzanie?

   Olej kokosowy tłoczony na zimno jest nie tylko pełen walorów smakowych, ale też bardzo zdrowy. Co wydaje się nieprawdopodobne - pomaga przyśpieszyć metabolizm, wpływając przez to na odchudzanie. Zaleca się spożywać dwie łyżki produktu dziennie. Zdaniem dietetyków zjadając dwie łyżki oleju kokosowego dziennie można w ciągu miesiąca stracić nawet do 2 kg tłuszczu. Jego struktura chemiczna składa się z średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych zwanych MCFA. Są one trawione oraz metabolizowane w nieco inny sposób niże pozostałe tłuszcze. Organizm wykorzystuje je do produkcji energii i nie magazynuje w komórkach tłuszczowych. Zwiększona ilość dostępnej energii powoduje zwiększenie metabolizmu. Wzrost tempa przemiany materii prowadzi do zwiększenia poziomu energii. W dużym uproszczeniu można uznać, że dodawanie oleju kokosowego do posiłków zmniejsza ilość kalorii zamienionych w tkankę tłuszczową, bo zmusza organizm do ich spalania. Warunkiem dobroczynnego działania oleju kokosowego jest oczywiście nieprzejadanie się i zmniejszenie przetworzonej żywności opartej na węglowodanach. Olej kokosowy obniża apetyt na słodycze. Porcja tłuszczów dobrej jakości jest bardziej sycąca w porównaniu z węglowodanami prostymi. Glukoza i fruktoza powodują, że poziom cukru ulega natychmiastowemu podniesieniu, co jedynie potęguje apetyt na słodycze.



Zwiększ odporność

   Olej kokosowy w składa się w 50% z kwasu laurynowego. Ów składnik w naturze występuje tylko w oleju kokosowym, wawrzynowym, z nasion palmy olejowej i w mleku matki. Posiada on działanie wzmagające odporność. Kwas laurynowy wykazuje silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Spożywanie oleju kokosowego zapobiega rozwojowi infekcji wirusowych i bakteryjnych, w tym groźnej bakterii Helicobater pylori powodującej wrzody żołądka oraz zwiększającej ryzyko wystąpienia nowotworów w obrębie układu pokarmowego.



W kuchni

   Olej kokosowy pomimo, że jest tłuszczem roślinnym może być z powodzeniem stosowany do smażenia. Ze względu na dużą zawartość kwasów nasyconych (ponad 90%) i niską zawartością wielonienasyconych, dość wysoki punkt dymienia (około 177 stopni) oraz stabilność termiczną wydaje się najlepszym tłuszczem do smażenia. Można go również użyć zamiast masła smarując nim pieczywo. Olej kokosowy można dodać zamiast siemienia lnianego czy innych nasion do koktajlu czy smoothie. Inne propozycje wykorzystania oleju kokosowego to smażenie jaj, czy przygotowanie popcornu czy smażenie frytek zrobionych samodzielnie z ziemniaków (nie kupionych). Potrawy będą zdrowsze, ponieważ wymagają upieczenia, a nie smażenia na głębokim tłuszczu. W przypadku smażenia na patelni trzeba posmarować ją olejem. Podobnie jest w przypadku pieczenia na blaszce, przy czym dodatkowo należy wyłożyć nasmarowane naczynie papierem do pieczenia. Olej kokosowy jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą niż oleje roślinne w przypadku pieczenia ciast. Można wykorzystać go także do przygotowania dressingu lub gorących napojów (np. kawy kokosowej).



W kosmetyce

   Olej kokosowy znalazł zastosowanie w kosmetyce. Można wykorzystać go do przygotowania peelingu do twarzy lub ciała. Wystarczy wymieszać go z solą lub cukrem. Olej kokosowy poprawia kondycję rzęs i włosów. Dobrze sprawdza się jako środek profilaktyczny przeciw rozstępom oraz olej do masażu. Olej kokosowy posiada właściwości nawilżające i regenerujące. Chroni przed działaniem promieni UV (olej kokosowy nierafinowany posiada wskaźnik ochrony przeciwsłonecznej -> filtr SPF w okolicy 7). Chroni on skórę i wspomaga gojenie ran. Olej kokosowy łatwo się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. Powoduje on odblokowanie porów i pomaga w redukcji zmarszczek. Olej kokosowy zalecany jest jako odżywczo-regenerująca maska do włosów kładziona na ciepło lub na zimno. Olej kokosowy charakteryzuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy oraz witaminy E i witamin z grupy B.



Na zdrowie!

   Olej kokosowy ułatwia trawienie oraz obniża ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Osoby cierpiące na nawracające bóle brzucha, problemy z trawieniem i wzdęcia powinny wypróbować olej kokosowy. Produkt wspomaga pracę jelit i może być stosowany także jako lek w razie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi. Produkt zapobiega negatywnemu działaniu bakterii, drożdżaków i innych drobnoustrojów, które mogą przyczynić się do problemów trawiennych. Ustalono, że cieszący się złą sławą gatunek drożdży Candida albicans kojarzony z kandydozą (grzybicą) jelita grubego nie „przepada” za olejem kokosowym. Regularne spożywanie oleju kokosowego zapobiega insulinoodporności, a co za tym idzie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. W oleju kokosowym znajdują się tłuszcze MCFA (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), które szybko ulegają rozkładowi i zamianie na energię. Jednocześnie nie powodują one wzrostu insuliny. Tłuszcze MCFA znajdujące się w oleju kokosowym nie mają absolutnie żadnych skłonności pro miażdżycowych, a wręcz olej kokosowy znacząco zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz innych chorób serca i układu krążenia.



   Olej kokosowy tłoczony na zimno można kupić na pewno w sklepach ze zdrową żywnością. Na opakowaniu powinien widnieć napis extra virgin i/lub nierafinowany i/lub tłoczony na zimno oraz informacja, że w składzie jest 100% oleju kokosowego. Oryginalny olej kokosowy jest produkowany ze świeżego miąższu kokosa. Charakteryzuje się on wysoką zawartością składników odżywczych oraz reprezentuje lepszą jakość, przez to jego cena jest wyższa niż oleju rafinowanego. W porównaniu z olejami roślinnymi czy nawet oliwą jest dość kosztownym zakupem. Olej kokosowy należy on do grona tzw. „superfoods”, podobnie jak jagody Goji, sok Noni czy jagody Acai. Konsumenci często dają się nabrać na reklamy taniego oleju kokosowego. W niektórych sklepach produkt jest dostępny w niższej cenie. Niemniej daleko mu do oryginału. Produkty w niższych cenach są produkowane z suszonej kopry. Można wybrać tańszy zamiennik, ale nie należy wtedy oczekiwać właściwości opisanych w artykule.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 8

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE