Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Olej konopny tłoczony na zimno - wartości odżywcze i właściwości lecznicze


04.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Olej konopny tłoczony na zimno - wartości odżywcze i właściwości lecznicze


   Olej konopny należy do grona najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Wyróżnia się on na tle innych olejów pod względem wartości odżywczych, prozdrowotnych właściwości i wszechstronności zastosowań.

   Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Obejmują one aż 84% składu oleju konopnego! Na uwagę zasługuje także stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynoszący - 1:2,5 - według wielu specjalistów od żywienia jest to proporcja wzorcowa.





Olej z konopi siewnych

   Olej konopny jest znany także jako olej z konopi siewnych (łac. Cannabic sativa L.). Nie posiada on narkotycznych właściwości, lecz wręcz przeciwnie - działa dobroczynnie na zdrowie i urodę wpisując się w trend medycyny niekonwencjonalnej. Konopie siewne pochodzą z Azji Środkowej i początkowo były one używane do produkcji papieru, żagli, płótna malarskiego i lin. Olej był używany w medycynie ludowej jako lek na choroby skóry. Olej z konopi siewnych był przez lata niedoceniany - używano go głównie jako surowiec w przemyśle chemicznym.



Olej konopny w diecie

   Olej konopny można stosować nie tylko jako lek, ale także jako produkt spożywczy. Charakteryzuje się on specyficznym korzenno-orzechowym posmakiem i zapachem. Posiada zieloną do ciemno zielonej barwę (obecność chlorofilu). Oleju tłoczonego na zimno absolutnie nie można używać do smażenia i pieczenia, gdyż posiada bardzo niski tzw. punkt dymienia - przekroczenie go powoduje wręcz lawinowe powstawanie szkodliwych (w tym i rakotwórczych) związków. Ponadto tylko spożywany na zimno zachowuje swój smak i właściwości.

   Poleca się wybieranie wyłącznie oleju konopnego tłoczonego na zimno i nierafinowanego. Rafinacja oczyszcza olej, pozbawiając go właściwości odżywczych i smakowych. Podobny efekt powoduje obróbka termiczna. Przy zakupie warto sprawdzić, czy wybrany produkt jest tłoczony z nasion, które pochodzą z certyfikowanych, ekologicznych upraw.

   Można stosować olej konopny jako dodatek do makaronów, past, zimnych sosów, ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, pesto, potraw gotowanych na zimno i oczywiście sałatek. Możesz zastąpić nim masło polewając odrobiną oleju pieczywo.

   Należy pamiętać, iż ze względu na specyficzny smak zbyt duże jednorazowe ilości spożytego oleju mogą powodować nudności, czy też biegunkę.



Wartość odżywcza oleju konopnego i właściwości lecznicze

    Olej konopny jest nie tylko cennym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, ale także witaminy E  oraz niewielkich ilości witamin z grupy B i minerałów. Olej ten należy oprócz oleju lnianego do najcenniejszych olejów.

   Wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowiące zdecydowaną większość składu zimno tłoczonego oleju konopnego i obejmują:

- kwas linolowy (LA, omega-6) - 56%
- kwas alfa - linolenowy (ALA, omega-3) - 22%
- kwas gamma - linolenowy (GLA, omega-6) - 4%
- kwas stearydynowy (SDA, omega-3) - 2%

   Dwa ostatnie kwasy w swej unikalnej proporcji wspaniale wpływają na stan skóry. Ich brak powoduje, ze skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek. Niedobór ten sprawia, że naturalna odporność skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych zanika, a ranki i pęknięcia naskórka trudniej się goją.

   Ponadto olej konopny zawiera jednonienasycony kwas omega-9 - oleinowy - 9% oraz około 7% kwasów nasyconych (głównie kwas palmitynowy i stearynowy).

   Kwasy omega-3 posiadają działanie przeciwnowotworowe, spowalniają starzenie się komórek, obniżają poziomu trójglicerydów we krwi i ryzyko zawałów serca, działają przeciwzapalnie, łagodzą bóle reumatyczne, zapobiegają wahaniom cukru we krwi. Kwasy omega-6 spożywane w dobrej proporcji wspierają proces gojenia się ran, działają pozytywnie na skórę, mają one korzystny wpływ na pracę wątroby i nerek. Zbyt duże ilości kwasów omega-6 (zwłaszcza kwas arachidonowy, przy niedostatku w diecie omega-3) działają prozapalnie, a czasami wręcz sprzyjają rozwojowi raka piersi i prostaty.

   Witamina E wspiera aktywność kwasów omega-3. Ten związek organiczny jest antyoksydantem, skutecznie poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i korzystnie wpływa na krążenie krwi. Witaminy z grupy B są potrzebne układowi nerwowemu do prawidłowego funkcjonowania, wspierają też metabolizm.

   Oprócz wymienionych wyżej związków odżywczych w skład oleju konopnego wchodzą również małe ilości minerałów. Magnez przeciwdziała bolesnym skurczom oraz czuwa nad dostarczaniem energii do tkanek. Działa on kojąco na układ nerwowy oraz skutecznie usprawnia on pamięć i koncentrację. Fosfor dba o prawidłową mineralizację zębów i kości, które są dodatkowo wzmacniane przez wapń. Fosfor odpowiada także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Cynk skutecznie wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.

   Olej konopny wpływa korzystnie zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy i układ hormonalny. Olej konopny zmniejsza stężenie trójglicerydów we krwi przeciwdziałając miażdżycy. Wzmacnia on naczynia krwionośne oraz wspomaga prawidłowy przepływ krwi. Olej konopny zapobiega również zatorom hamując agregację - proces sklejania się krwinek.

   Olej konopny działa również przeciwbólowo łagodząc stany zapalne organizmu, przeciwdziałając obrzękom mięśni i przyspieszając regenerację skóry i błon śluzowych. Olej konopny działa również moczopędnie, uspokajająco, nasennie i oczyszczająco na organizm.



Właściwości oleju konopnego - dla skóry

   Pozytywne działanie oleju konopnego zostało zaobserwowane jak już wspomniano także w odniesieniu do zachowania zdrowia i piękna skóry. Olej konopny przypomina sebum pod względem struktury. Jego działanie może usprawnić gospodarkę naturalnymi lipidami. Omawiany tłuszcz roślinny ma szczególnie korzystny wpływ na skórę tłustą i mieszaną, z łojotokiem oraz z atopowym zapaleniem skóry. Olej konopny skutecznie nawilży skórę suchą, zregeneruje zniszczoną cerę oraz zadba o skórę wrażliwą i dojrzałą.

   Można stosować olej konopny bezpośrednio na skórę. Naturalny kosmetyk bardzo łatwo się rozprowadza i wchłania nie pozostawiając tłustego filmu. Olej konopny może być używany także jako składnik preparatów kosmetycznych (np. szamponów, odżywek do włosów, balsamów do ciała, balsamów do ust). Olej z konopi jest stosowany w produkcji balsamów, mydeł i kremów do twarzy, a także balsamów przeciwsłonecznych. Charakteryzuje się on niską temperaturą krzepnięcia, dlatego poleca się używać go do kosmetyków na zimę.

   Olej konopny skutecznie wzmacnia naturalną odporność skóry na wpływ czynników zewnętrznych (m.in. otarcia mechaniczne, silny wiatr, ekstremalne temperatury). Regularne stosowanie omawianego roślinnego tłuszczu znacznie zmniejsza on ryzyko zapaleń, przebarwień i podrażnień oraz stanów zapalnych. Olej konopny pomaga przywrócić elastyczność cery, działa regenerująco i przeciwdziała powstawaniu zmarszczek, a także doskonale dba o prawidłowy poziom nawilżenia cery. Roślinny tłuszcz intensywnie odżywia skórę. Można stosować go w leczeniu niektórych chorób skóry, m.in. egzemy, łojotoku i łuszczycy.

   Kosmetyki zawierające olej konopny skutecznie przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są prekursorami miejscowych hormonów, w tym prostaglandyn, umożliwiają utrzymanie naturalnej odporności skóry na działanie zewnętrznych czynników.

   Olej konopny działa korzystnie nie tylko na cerę, ale także na włosy. Znacznie ułatwia on rozczesywanie oraz podkreśla blask włosów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.82 Ocen: 11

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE