Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Olej rycynowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie


27.07.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Olej rycynowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie


   Olej (olejek) rycynowy, olej rącznikowy (Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) to produkt pozyskiwany z nasion byliny rącznika pospolitego. Otrzymywany jest przez wyciskanie na zimno olejku z nasion, a następnie gotowanie z wodą - dzięki temu następuje rozkład toksycznej rycyny, której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać śmiertelne zatrucie. Olej rycynowy składa się z kwasów tłuszczowych, wśród których 90% zawartości stanowi kwas rycynolowy. To właśnie on odpowiada za właściwości olejku rycynowego. Jest bardzo rzadko występującym w przyrodzie związkiem chemicznym, który w niewielkich stężeniach znaleźć można w nasionach bawełny i w oleju sojowym.

   Olej rycynowy to gęsta, bezbarwna lub jasnożółta ciecz, która gęstnieje w kontakcie z powietrzem. Historia jego stosowania sięga 4 tysięcy lat do czasów starożytnego Egiptu i Indii. Znany i używany był on również w Chinach, Persji oraz starożytnym Rzymie i Grecji. Od XVII jego właściwości znane są w Europie. Olej rycynowy stosowany jest w przemyśle chemicznych (produkcja tworzyw sztucznych, gum, farb, lakierów, barwników), żywieniowym oraz kosmetycznym. Co więc zawiera i jak stosować olejek rycynowy?





Skład oleju rycynowego i zastosowanie

   Około 90% zawartości olejku rycynowego stanowi wspomniany kwas rycynolowy. Znajdują się tu również: kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy i stearynowy. Olej rycynowy znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach:

• Przemysł chemiczny - produkcja mydeł, farb, farb drukarskich, wosków, past, nylonu, barwników, lakierów, perfum, detergentów).
• Przemysł spożywczy - dodatek do środków aromatyzujących, słodyczy. Jest wykorzystywany jako substancja hamująca rozwój pleśni w opakowaniach. Zapobiega psuciu ryżu oraz nasion roślin strączkowych.
• Przemysł farmaceutyczny - środek przeczyszczający, składnik leków min. przeciwgrzybiczych, stosowanych w chemioterapii nowotworów, leczących owrzodzenia skóry.



Właściwości lecznicze oleju rycynowego

   Olejek rycynowy jest stosowany w wielu dolegliwościach zdrowotnych.

• Od dawna znany jest jako remedium na przewlekłe zaparcia. Podany doustnie ulega rozpadowi w jelicie cienkim na kwas rycynolowy i glicerynę, co przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit oraz wydzielanie enzymów trawiennych. Wykorzystywany jest więc jako środek przeczyszczający do leczenia zarówno zaparć, jak i chorób jelit.
• Stosowany jest w gojeniu ran, otarć naskórka, owrzodzeń skóry, poparzeń.
• Przynosi ulgę zmęczonym stopom, przez wcieranie olejku w stopy na noc.
• Olej rycynowy jest również pomocny w leczeniu trądziku. Przez wykazywanie działania antybakteryjnego i antyseptycznego może zniwelować objawy chorób skóry.
• Okłady z olejku rycynowego stosowane są do leczenia pomocniczego wrzodów żołądka, zapalenia pęcherzyka żółciowego, zapalenia okrężnicy, niedrożności jelit, nieżytu żołądka, bólu głowy, bólu stawów i kości oraz zapalenia nerek i ścięgien. Okłady są pomocne również w dolegliwościach związanych z zapaleniem szyjki macicy, pochwy, cystami jajnika oraz zaburzeniami miesiączkowania.
• Olejek rycynowy szczególnie ceniony jest za działanie przeciwbólowe. Stosowany jest w leczeniu bolących stawów, ścięgien. Wykorzystywany jest też podczas rozpoznanych zmian reumatycznych. Przez wcieranie w bolące miejsce lub przygotowywanie okładów można zniwelować uporczywy ból.



Właściwości kosmetyczne i pielęgnacyjne

Na brwi i rzęsy - nakładanie za pomocą szczoteczki lub czystej szczoteczki po tuszu do rzęs wzmacnia, wydłuża i pogrubia włoski. Zabieg należy powtarzać codziennie, uważając na niedostanie się olejku do oczu.

Na włosy - w postaci maski na końce włosów lub wmasowany w nasadę włosów i skórę głowy wzmocni włosy, sprawi, że będą lśniące i puszyste. Stosowanie olejku rycynowego zmniejszy również rozdwajanie końcówek.

Na skórę - używany jest do regeneracji skóry w celu usuwania zaczerwienień, przebarwień (min. po trądziku), blizn i brodawek. Aby pozbyć się przebarwień na skórze, należy dwa razy dziennie wmasowywać w nie olej. Przebarwienia z czasem wyblakną, a następnie znikną, pozostawiając zdrowy kolor. Olejek rycynowy wygładza również skórę i drobne zmarszczki. Kiedyś stosowany był na tak zwane „kurze łapki”, czyli drobne zmarszczki w okolicach oczu. Należy wmasować kilka kropel olejku rycynowego w skórę wokół oczu. Stosowany na łokcie, pięty i kolana zmiękczy i wygładzi twardą, zrogowaciałą skórę. Zregeneruje również podrażniony i poparzony naskórek. Należy wmasować kilka kropel olejku miejscowo w skórę.



Wykorzystanie właściwości olejku rycynowego w produkcji leków

   Olejek rycynowy jest składnikiem leków stosowanych w chemioterapii nowotworów. Stosuje się go w farmaceutykach mających na celu zmniejszenie aktywności układu immunologicznego po zabiegach przeszczepów narządów. Dodawany jest to środków farmakologicznych utrzymujących kwasowość pochwy, a pomocniczo jest wykorzystywany w lekach stosowanych do leczenia owrzodzeń i zapaleń skóry.




Zobacz więcej na temat:

olej rycynowywłaściwości zdrowotne


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE