Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Olej rzepakowo - lniany, czyli duet z ogromnym potencjałem zdrowotnym


03.11.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Olej rzepakowo - lniany, czyli duet z ogromnym potencjałem zdrowotnym




   Dyskusje na temat konieczności dostarczania NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) organizmowi ludzkiemu w odpowiednio zrównoważonej diecie toczone są na wszystkich forach żywieniowych od wielu lat. Niemniej jednak mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że nie liczy się jedynie sama podaż NNKT, ale przede wszystkim odpowiednie zbilansowanie ilości kwasów Omega 3 względem Omega 6 bazowane na współczesnym stylu żywienia. Mówiąc prościej - to, co było dobre jeszcze dla naszej prababci, dla nas może być już delikatnie mówiąc nieodpowiednie, a nawet szkodliwe. Wynika to z faktu, że na przestrzeni ostatnich kilku pokoleń wraz z rozwojem cywilizacji zmieniły się także nasze nawyki żywieniowe. Rynek spożywczy obfituje w produkty wysoce przetworzone, bazowane na GMO, czy też na mięsach sztucznie karmionych zwierząt. Postęp w sferze żywienia jest niestety w większości okupiony wzrostem szkodliwości produktów finalnych. Dlatego tak niezwykle ważne jest holistyczne podejście do diety, skonfrontowane z naszym osobistym stylem życia.

   Współczesną dietę przeciętnego Polaka cechuje nawet 20-krotnie większa podaż kwasów Omega 6, przy jednoczesnym obniżeniu spożycia kwasów Omega 3. Zaznaczyć należy, że zarówno Omega 3, jak i Omega 6 w procesie przemian zachodzących w ludzkim organizmie, konkurują o te same niezbędne dla metabolizmu enzymy.  W konsekwencji obniżyć należy poziom spożycia Omega 6, tak by obu kwasom umożliwić ostateczną konwersję w organizmie człowieka.

   Brak równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi Omega 3 i Omega 6 może przyczyniać się do otyłości, depresji, dysleksji, nadpobudliwości, a nawet skłonność do przemocy. Odpowiednio skonstruowana dieta pozwala na kontrolę wielu procesów metabolicznych i zapalnych oraz na zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego.





Dlaczego rzepak zawsze w parze z lnem?

   Na rynku dostępny jest szeroki wachlarz olejów spożywczych, a ich producenci kuszą nas chwytliwymi sloganami reklamowymi oraz hasłami opartymi na nieaktualnych już badaniach sprzed wielu lat. Na co dzień słyszymy na przemian o „absolutnej wyjątkowości” olejów lnianych, kokosowych, kukurydzianych, czy oliwy z oliwek. Moda i trendy w żywieniu zmieniają się nawet kilka razy w ciągu dekady i tym sposobem po wielu latach olej rzepakowy zwany „Oliwą Północy” wrócił nareszcie do łask. Podkreślenia wymaga natomiast fakt, że wraz z postępem badań w sferze dietetyki nadeszły czasy kiedy faktyczne właściwości produktów poprzeć można, a nawet trzeba, badaniami laboratoryjnymi, tak aby z czystym sumieniem powiedzieć, że coś jest naprawdę zdrowe. Olej rzepakowy cechuje nawet 10-ciokrotnie większa zawartość kwasów Omega 3 niż w przypadku oliwy z oliwek przy jednoczesnym wysokim poziomie zawartości kwasów Omega 6. Olej lniany zawiera natomiast niemal wyłącznie kwasy Omega 3, przy niewielkiej ilości Omega 6. Jedynie umiejętne zmieszanie tych dwóch produktów pozwala na stworzenie oleju o optymalnej proporcji kwasów Omega 3 i Omega 6, czyli 1:1. Firma Green Food poprzez staranną selekcję dostawców, rzetelne i technologicznie zaawansowane zaplecze badawczo-laboratoryjne, jako pierwsza udostępniła na rynku europejskim innowacyjny rzepakowo-lniany olej Global Fit z kwasami Omega 3 i Omega 6 w proporcji 1:1.



Wysokiej jakości, ale jednak tłuszcz - dla kogo i czy koniecznie?

   Zdecydowanie TAK i zdecydowanie DLA KAŻDEGO. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe w naszym organizmie stanowią unikalne, skoncentrowane źródło energii dla tkanek i narządów. Są podstawowym budulcem błon komórkowych, wielu hormonów oraz komórek mózgu. Są również naturalnymi nośnikami rozpuszczalnych w nich witamin (D, K, E, A).

   Szczególne zapotrzebowanie na kwasy Omega 3 i 6 wykazują dzieci, młodzież oraz kobiety ciężarne, jako że badania jasno wskazują, że NNKT są absolutnie niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Wysoką podaż zaleca się również osobom starszym ze względu na fakt, iż Omega 3 wspierają kontrolę prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, natomiast Omega 6 wspomagają leczenie nadciśnienia tętniczego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, otyłości i cukrzycy insulinoniezależnej.



Rafinowany, tłoczony na zimno czy może „z pierwszego tłoczenia”?

   Mówi się, że „reklama jest dźwigną handlu” - niestety sprawdza się to także w dziedzinie sprzedaży olejów spożywczych. Ufni klienci nabijani są w przysłowiową butelkę na każdym kroku i nieświadomi niczego biorą olej „z pierwszego tłoczenia” za wysokiej jakości olej tłoczony na zimno. Tymczasem olej z pierwszego tłoczenia to nie mniej, nie więcej jak produkt powstały z jednokrotnego tłoczenia nasion, ale nie koniecznie na zimno przy utrzymaniu wysokich standardów produkcyjnych gwarantujących najwyższą jakość. Trzeba przy tym zauważyć, że niestety cena olejów klasy premium idzie w parze z ich jakością. Wynika to z faktu, że na wyprodukowanie 1 litra szlachetnego oleju rzepakowego potrzeba nawet 3 kg nasion rzepaku - to samo tyczy się lnu.

   Warto również zauważyć, że propaganda medialna i trendy rynkowe bardzo niesprawiedliwie traktują oleje rafinowane, przekonując nieposiadających szerokiej wiedzy chemicznej konsumentów, iż są to oleje wysoce szkodliwe i bezwartościowe. Jest to oczywiście jedynie skuteczna manipulacja mająca na celu zwiększenie popytu na oleje tłoczone tradycyjnie. Wystarczy porównać etykiety olejów tłoczonych na zimno i rafinowanych aby zauważyć, że wartości żywieniowe, mimo iż nieco niższe w przypadku olejów rafinowanych, są nadal utrzymane na wysokim poziomie w przypadku, gdy kupimy olej rafinowany wysokiej klasy, a nie produkowany na skale masową. Dla przykładu proponujemy porównanie etykiety oleju rzepakowo-lnianego Global Fit Klasycznego tłoczonego na zimno oraz rafinowanej wersji oleju. Należy zatem podkreślić fakt, że istotne jest do czego dany olej będzie używany. Oczyszczaniu może być poddany także olej tłoczony na zimno. Oleje roślinne poddawane są rafinacji, po to, by uzyskać produkt bezpieczny, stabilny oraz wysokiej jakości umożliwiający np. obróbkę produktów w bardzo wysokiej temperaturze.



Jaki olej wybrać by nie pogubić się w gąszczu reklam i promocji na półkach sklepowych?

   Przede wszystkim zwracajmy uwagę na przeznaczenie oleju. Zasadniczo nie wolno nam nigdy stosować olejów przeznaczonych do stosowania na zimno do smażenia. Użycie oleju rafinowanego na zimno jest bezpieczne, niemniej jednak warto wzbogacać dietę o oleje produkowane tradycyjnie, tak często jak to możliwe. Bardzo ważne jest również zweryfikowanie, czy producent danego oleju podlega stałej kontroli jednostki certyfikującej produkty w klasie BIO, tak jak ma to miejsce w przypadku firmy Green Food. Każda taka firma ma przypisany indywidualny numer certyfikatu (PL-05-005141/P/16/1), który jest ogólnodostępny w dedykowanej internetowej bazie systemu kontroli rolnictwa ekologicznego.

   Firma Green Food tworzy swoją ofertę mając na uwadze rosnący sceptycyzm społeczeństwa, względem produktów przetwarzanych, sztucznie konserwowanych oraz genetycznie modyfikowanych. Paradoksalnie, nowoczesność olejów marki Global Fit, bazuje na szacunku do tradycji i tego co istniało w naturze, z korzyścią dla człowieka, od wielu wieków.



Zapraszamy do zapoznania się z gamą produktów Global Fit!

   Firma Green Food prężnie rozwija swoją sieć sprzedaży, a produkty dostępne są już w oficjalnym e-sklepie oraz stacjonarnych i internetowych sklepach z żywnością ekologiczną. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą produktową, jak również do współpracy handlowej. Firma gwarantuje swoim kontrahentom wsparcie handlowe, szkoleniowe oraz bardzo atrakcyjne systemy premiowe dla punków sprzedaży. Ci z Państwa, którzy doceniają wartość zdrowego stylu żywienia, mając za priorytet gwarancję zapraszamy do kontaktu z działem handlowy kontakt@global-fit.pl




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE