Dzisiaj jest: Środa, 27.03.2019 Imieniny: Lidii i Ernesta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Olej z awokado - właściwości i zastosowanie


05.03.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Olej z awokado - właściwości i zastosowanie


   Awokado to owoc pestkowy drzewa, które rośnie w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej i Meksyku. Awokado zawiera od 15 do 50% tłuszczu, dzięki czemu znalazło zastosowanie w produkcji oleju. W przeciwieństwie do innych olejów, olej z awokado tłoczy się z miąższu, a nie z pestek owocu. Tłoczony na zimno olej charakteryzuje się dużą zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

   Wysoka zawartość prozdrowotnych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów spowodowała, że olej z awokado cieszy się coraz większa popularnością. Oprócz zastosowania w gastronomii, właściwości oleju z awokado wykorzystywane są również w kosmetologii. Co więc decyduje o zdrowotnych właściwościach oleju z awokado i w jaki sposób można go wykorzystać?





Skład oleju z awokado

   Nierafinowany, tłoczony na zimno olej z awokado zawiera około 70,5% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - z których większość stanowi kwas oleinowy (dominujący kwas z bardziej znanego oleju - oliwy z oliwek), około 13,5% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - z czego większość stanowią kwasy omega-6 oraz około 11,5% kwasów tłuszczowych nasyconych. Olej z awokado jest także obfitym źródłem witaminy E. Charakteryzuje się także wysoką zawartością fitosteroli i prozdrowotnego skwalenu.



Właściwości zdrowotne oleju z awokado

   Dzięki zawartości dużych ilości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej z awokado pozytywnie wpływa na układ krążenia. Poprawia profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji „złego” cholesterolu LDL we krwi oraz powodując wzrost stężenia frakcji „dobrego” cholesterolu HDL. Zawiera duże ilości wspomnianych fitosteroli, które konkurują w wchłanianiu z cholesterolem pokarmowym w przewodzie pokarmowym. Olej z awokado wzmacnia ściany tętnic oraz pomaga zachowywać prawidłowe ciśnienie krwi.

   Olej z awokado wykazuje działanie antyoksydacyjne dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy, w tym witaminy E. Łyżka oleju z awokado (około 15 ml) pokrywa 13% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Antyoksydanty zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników, chroniąc tym samym przed powstawaniem zmian nowotworowych, stanów zapalnych oraz starzeniem się organizmu.

   Olej z awokado wykorzystywany jest również w leczeniu artretyzmu. Zmniejsza on bowiem ból oraz sztywność stawów.

   Olej z awokado znalazł również zastosowanie w leczeniu chorób skóry. Witamina E, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty pomagają w gojeniu ran i podrażnień. Olej z awokado może być pomocniczo stosowany w leczeniu łuszczycy i egzemy. Dodatkowo nawilża i wygładza skórę, zapobiega starzeniu, wspomaga leczenie trądziku a także może służyć jako naturalny filtr słoneczny. Zapobiega również nadmiernej utracie wody ze skóry. Dzięki swojemu składowi doskonale nadaje się do olejowania włosów wysoko i średnioporowatych.



Wykorzystanie w kuchni oleju z awokado

   Olej z awokado posiada orzechowy, charakterystyczny zapach i smak oraz ciemnozieloną barwę przypominającą oliwę z oliwek. Nierafinowany, tłoczony na zimno olej znajduje zastosowanie jako dodatek do sałatek i dressingów. Stanowi też zamiennik tradycyjnego masła jako dodatek do pieczywa. Często używany jest do przygotowywania marynat z ryb i mięsa (drób, wołowina, wieprzowina). Wykorzystywany jest również jako zamiennik oliwy z oliwek, z którego przygotowuje się świeże pesto do makaronu oraz tradycyjne włoskie pierożki ravioli. Zimnotłoczony olej z awokado posiada bardzo wysoki punkt dymienia -249°C, jednak na zawartość kwasów nienasyconych podobnie jak oliwę oliwek zaleca się co najwyżej do krótkotrwałego podsmażania.



Zastosowanie w kosmetyce oleju z awokado

   Olej z awokado często wykorzystywany jest w pielęgnacji skóry jako naturalny zamiennik balsamów i kremów do ciała. Pomaga on bowiem w regeneracji i odżywieniu skóry ciała i twarzy. Chroni przed działaniem wolnych rodników dzięki czemu zapobiega starzeniu się skóry oraz powstawaniu procesów zapalnych. Pozwala też regenerować i odżywiać zniszczone włosy. Stosowany może być do pielęgnacji każdego rodzaju skóry - suchej, dojrzałej oraz wrażliwej i tłustej. Łagodzić może podrażnienia i objawy trądziku. Świetnie sprawdza się również jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, a także pomaga regenerować i nawilżać podrażnioną po kąpielach słonecznych skórę.




Zobacz więcej na temat:

awokadoolej z awokadokwas oleinowy


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE