Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Orzechowe dodatki „uzdrawiają” kuchnię


30.07.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Orzechowe dodatki „uzdrawiają” kuchnię


   Orzechy są pełne wartości odżywczych - są one dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Cenimy je również za bardzo bogaty skład minerałów i witamin.

   W orzechach znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie, kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone oraz szereg ważnych minerałów niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia, w tym wapń, żelazo, cynk, fosfor, magnez, potas i selen. Orzechy są pełne wartościowych kalorii, w przeciwieństwie do niezdrowych przekąsek. Poleca się ich spożywanie osobom, które są przemęczone, osłabione i pracują umysłowo. Orzechy są stałym elementem diety wegetariańskiej oraz diety diabetyków.





Tłuszcz w orzechach

   W jadłospisie przeciętnego Polaka nie brakuje tłuszczów zwierzęcych, które są źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych. Ich nadmierne spożywanie może prowadzić do wzrostu ryzyka chorób serca i układu krążenia. W skład orzechów wchodzą kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, a także roślinne fitosterole, które spożywane regularnie pomagają obniżyć poziom złych frakcji cholesterolu i trójglicerydów. Cennym składnikiem niektórych gatunków orzechów jest kwas gamma-linolenowy (GLA). Charakteryzuje się on właściwościami przeciwzakrzepowymi. Skutecznie zmniejsza on ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.



Orzechy włoskie i laskowe

   Tradycyjne wypieki pieczone wg receptury babć i mam często zawierają bakalie i orzechy, w tym głównie orzechy włoskie lub laskowe. Wymienione gatunki orzechów są bardzo zdrowe, a dodawane do deserów nie tracą swoich właściwości, chyba że zostaną wyjątkowo rozdrobnione. Orzechy włoskie posiadają bardzo dobrą proporcję kwasów omega, zawierają dużo fosforu, wapnia, cynku, żelaza, magnezu, manganu oraz miedzi. Ostatni z wymienionych mikroelementów usprawnia pracę mózgu, a dodatkowo poprawia odporność i chroni przed osteoporozą. Orzechy włoskie działają przeciwzapalnie, mają korzystny wpływ na nerki oraz procesy trawienne. Orzechy włoskie zawierają sporo witamin - są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, kwasu foliowego) i choliny. Orzechy laskowe również korzystnie wpływają na układ pokarmowy, a ściślej mówiąc na trzustkę i żołądek. Ten gatunek orzechów bardzo lubi śledziona, a także skóra, której dostarcza on dużej dawki witaminy E. Orzechy laskowe są cennym źródłem takich pierwiastków, jak żelazo, cynk, fosfor, miedź, mangan, magnez oraz witaminy z grupy B (B1, B6, kwas foliowy), witamina K1.



Orzechy arachidowe

   Dzieciństwo kojarzy się z różnymi przysmakami, w tym z orzeszkami arachidowymi (ziemnymi) polanymi cukrową polewą. Kolorowe kamyki nie są tak zdrowe jak orzechy bez żadnych dodatków, ze względu na dawkę cukrów prostych. Orzechy arachidowe stanowią też główny składnik masła orzechowego. Nie zmienia to faktu, że arachidowe orzeszki korzystnie wpływają na pracę jelit, żołądka i trzustki. Na tle innych orzechów wyróżniają się wyjątkowo wysoką zawartością kwasu foliowego. Orzeszki arachidowe zawierają również dużo błonnika, innych witamin z grupy B (PP, B1, B2, B5, B6), witaminy E, choliny oraz magnezu, fosforu, manganu, miedzi, żelaza, potasu, selenu i cynku.



Orzechy brazylijskie, nerkowca i migdały

   Zarówno orzechy brazylijskie, jak i orzechy nerkowca pochodzą z Ameryki Południowej. Orzechy brazylijskie dostarczają organizmowi ogromną dawkę selenu (100 g dostarcza ponad 3000% dziennego zapotrzebowania!), a także wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, manganu i witaminy E i B1. Z kolei orzechy nerkowca zawierają dużo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, magnez, selen, miedź, mangan i żelazo oraz witamin: K1, B1, B5 i B6. Warto dodawać je do sałatek, deserów lub spożywać jako przekąski. Orzechy brazylijskie mają korzystny wpływ na cerę. Zarówno selen, jak i witamina E działają przeciwutleniająco spowalniając procesy starzenia się skóry. Z kolei orzechy nerkowca ze względu na dużą zawartość żelaza i cynku mają korzystny wpływ na zapobieganie niedokrwistości i pracę układu krwiotwórczego.

   Migdały powinny zostać włączone do diety ze względu na to, że dzięki unikalnej kompozycji korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, skutecznie obniżają poziom złych frakcji cholesterolu, zwalczają wolne rodniki. Migdały dostarczają organizmowi dużo witamin takich jak: E, kwas foliowy, B1, B2, PP, B6, cholina oraz nieformalną witaminę - amigdalinę (witamina B17), składniki mineralne - fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, miedź, mangan i cynk.



Orzechy zamiast suplementów

   Orzechy są bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów. Jeżeli na co dzień jesz niewiele świeżych warzyw i owoców, możesz zaspokoić witaminowo - mineralne potrzeby organizmu poprzez zjedzenie garści orzechów. Orzeszki są smaczną przekąską i jak każdy przysmak mogą sprzyjać przejadaniu się, ale nie zjesz ich zbyt dużo - zawierają dużo błonnika i białka. Pełnowartościowy posiłek z dodatkiem orzechów jest syty - zaspokaja apetyt na dłużej. Możesz dodawać je do warzyw i owoców, ale także do tradycyjnych deserów i innych posiłków. Według medycyny chińskiej orzechy przywracają siły witalne. Podobny wpływ na organizm mają kiełki oraz nasiona, które także są bogactwem witamin i minerałów. Kiełki są znacznie mniej kaloryczne ze względu na niską zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów. Wartość odżywcza nasion jest bardzo podobna do wartości odżywczej orzechów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE