Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Orzechy brazylijskie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


08.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Orzechy brazylijskie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Orzechy brazylijskie mają zaskakujące wartości odżywcze oraz właściwości - gdy zaczynamy przyglądać im się bliżej, okazują się być godne miana skarbnicy witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów, a więc i produktem, włączenie do diety którego może nam wyjść jedynie na dobre.

   Jedyną przeszkodą na drodze progresywnego popularyzowania się tych pysznych bakalii jest, jak się zdaje, ich stosunkowo wysoka cena. Całe szczęście wystarczy zjadać tylko kilka orzechów brazylijskich dziennie, by móc cieszyć się płynącymi z ich spożywania korzyściami dla naszego zdrowia, urody oraz szeroko rozumianego samopoczucia.





Orzesznica wyniosła

   Orzechy brazylijskie to nasiona drzewa z rodziny czaszniowatych zwanego orzesznicą wyniosłą (lub orzesznicą brazylijską czy bertolecją). Orzesznica rośnie w tropikalnych lasach górnego dorzecza Amazonki (głównie w Boliwii, Brazylii i Peru). Może osiągać wysokość aż do 50 metrów i jest, co ciekawe, drzewem tzw. wiecznie zielonym. Kwiaty orzesznicy mają bardzo nieprzyjemny zapach, a w każdym z jej owoców znajduje się około 20-24 nasion (tzn. orzechów brazylijskich). Wspomniana na początku wysoka cena orzechów brazylijskich wynika z faktu, iż orzesznica wyniosła jest jednym z gatunków zagrożonych i nie można jej uprawiać, a także z tego, iż drzewo to rośnie bardzo długo i na miejscu zebranych nasion nowe pojawiają się w stosunkowo dużym odstępie czasu.



Orzechy brazylijskie - właściwości odżywcze i lecznicze

   Orzechy brazylijskie dostarczają około 659 kcal w 100 gramach. Składają się z około 14 gramów białka, 67 gramów tłuszczu (z czego 23 gramy to nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 6, natomiast kwasów omega 3 zawierają bardzo małą ilość) oraz 12 gramów węglowodanów. 100 gramów tych pysznych bakalii dostarcza 7,5 grama błonnika.

   Orzechy brazylijskie uznawane są za jedne z tych najcenniejszych i najbardziej wartościowych. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, iż są prawdziwą kopalną witaminy B1, magnezu, fosforu, cynku, manganu, miedzi i selenu (100 gramów orzechów brazylijskich dostarcza aż 1917 µg tego pierwiastka, co odpowiada 3000% dobowego zapotrzebowania na selen!). Poza tym, orzechy te dostarczają również znaczących ilości żelaza, potasu, wapnia, witaminy B9 (kwasu foliowego), witaminy B5 i B8 oraz witaminy E.

   Ze względu na ogromną zawartość licznych substancji odżywczych orzechy brazylijskie wykazują bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Na samym początku warto zwrócić uwagę na to, jak ważną rolę w ludzkim organizmie pełni selen, gdyż dzięki temu łatwo przekonać się o tym, jak wartościowym elementem diety są orzechy brazylijskie. A więc, selen umożliwia organizmowi korzystanie z przeciwutleniaczy, gdyż to w jego obecności są one „aktywowane”. Selen wykazuje więc, pośrednio, działanie antynowotworowe oraz redukuje oznaki starzenia się. Poza tym, wspomaga układ odpornościowy, chroni przed chorobami tarczycy, bezpłodnością, tworzeniem się zakrzepów w żyłach oraz chorobami serca.

   Dzięki zawartości wspomnianych wyżej minerałów i witamin, orzechy brazylijskie poprawiają stan skóry (redukują np. produkcję sebum, które to jest w dużej mierze odpowiedzialne za powstawanie zmian trądzikowych), pomagają radzić sobie ze stresem (orzechy brazylijskie do codziennej diety powinni wprowadzić kawosze, gdyż dostarczają one dużych ilości magnezu, wypłukiwanego z organizmu przez kawę), wspomagają układ nerwowy, chronią mężczyzn przed przerostem gruczołu krokowego, a przyszłe mamy przed pojawieniem się wad płodu.



Kalorie i wartości odżywcze - orzechy brazylijskie


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 659 kcal / 2757 kJ
Białko 14,32 g
Tłuszcz ogółem 67,10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 16,134 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 23,879 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 24,399 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,018 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 23,877 g
Węglowodany 11,74 g
Błonnik pokarmowy 7,5 g
Witamina A 0 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 5,65 mg
Witamina K1 0 µg
Witamina C 0,7 mg
Witamina B1 0,617 mg
Witamina B2 0,035 mg
Witamina B3 (PP) 0,295 mg
Witamina B6 0,101 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 22 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,184 mg
Wapń 160 mg
Żelazo 2,43 mg
Magnez 376 mg
Fosfor 725 mg
Potas 659 mg
Sód 3 mg
Cynk 4,06 mg
Miedź 1,74 mg
Mangan 1,22 mg
Selen 1917 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 72  mg



Dzienne spożycie

   Orzechy brazylijskie, jak to zostało pokazane, są źródłem bardzo wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji. Niemniej, jako że zawierają je w tak dużych ilościach, powinny być spożywane z umiarem. Szacuje się, iż dziennie zjadać powinniśmy jedynie dwa orzechy brazylijskie (co daje 8-10 gramów produktu, gdyż 1 orzech waży około 4-5 gramów). Dostarczają bowiem bardzo wiele selenu, którego przedawkowanie niesie za sobą bardzo przykre konsekwencje, jak np. bóle i zawroty głowy, mdłości czy wymioty. Regularne przyjmowanie zbyt dużych dawek selenu prowadzi natomiast do łysienia, anemii oraz wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi.



Orzechy brazylijskie w kuchni

   Orzechy brazylijskie przeznacza się głównie do bezpośredniego spożycia. Można je zjadać na surowo z sałatkami owocowymi, jako składnik musli, z deserami lub serami. Sparzone i posiekane używa się do ciast, keksów, herbatników, sałatek oraz farszy. Mielone nadają się do wypieków i wyrobów cukierniczych. Nasiona wykorzystuje się także przemysłowo, pozyskując z nich olej który wykorzystuje się nie tylko do celów kulinarnych, ale też w przemyśle kosmetycznym - mydeł, perfum, kremów oraz smarów.



Ciekawostki o orzechach brazylijskich

→  Z orzechów brazylijskich wytwarza się m.in. smary oraz mydła, a tłoczony z nich olej idealnie nadaje się do np. oliwienia zegarków
→  Orzechy brazylijskie, zawierają w dużej ilości aminokwas argininę mający silne właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i hamujący agregację płytek krwi, co jest ważną właściwością cenioną zwłaszcza przez kulturystów - arginina jest bowiem popularnym składnikiem wielu tzw. suplementów przed treningowych
→  Orzechy należy przechowywać w suchych i zaciemnionych miejscach
→  Rocznie z jednego drzewa można zebrać ok. 450 kg owoców
→  Orzechy brazylijskie w języku angielskim to Brazil nuts, w języku francuskim - Noix du Brésil, w języku niemieckim - Paranüsse, w języku hiszpańskim - Nuez de Brasil
→  Drewno orzesznicy wyniosłej służy do produkcji luksusowych mebli
→  Orzechy brazylijskie kumulują w sobie pierwiastki bar oraz rad osiągając ich stężenia sięgające 0,3%, co kilkaset razy przekracza stężenia spotykane w innych produktach spożywczych




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.94 Ocen: 18


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE