Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2019 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Orzechy laskowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


21.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Orzechy laskowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Orzechy laskowe to doskonała przekąska. Niektórzy preferują spożywać je jako dodatek do muesli, niektórzy w postaci orzechowego kremu, a inni jako zwykłe orzechy. Niezależnie od tego, w jakiej formie najbardziej lubimy jeść orzechy laskowe, z pewnością warto to robić.

   Choć dostarczają sporej ilości kalorii, nawet w porównaniu z innymi orzechami, wraz z nimi do naszego organizmu trafia wiele witamin i minerałów, tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów ludzkiego organizmu, tak więc orzechy laskowe to jedne z najbardziej wartościowych bakalii, mają wiele prozdrowotnych właściwości i bogaty nośnik wartości odżywczych.

   Orzechy laskowe są znane od niepamiętnych czasów. Już Grecy i Rzymianie cenili je ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Orzechy laskowe są owocami leszczyny - wysokiego krzewu (rzadziej drzewa), którego w naturze spotkać można w Europie, Azji i w Ameryce Północnej. Obecnie znanych jest około 10-15 gatunków tej rośliny, z czego w Polsce w środowisku naturalnym występuje leszczyna pospolita.





Orzechy laskowe - właściwości odżywcze i lecznicze

   Przeciętnie 100 g orzechów laskowych dostarcza 628 kalorii (kcal). Składają się w ponad 60% z tłuszczu, w 17% z węglowodanów (przy czym większość stanowi tu błonnik) i z prawie 15% z białka.

   Orzechy laskowe są doskonałym źródłem witaminy E. 100 gramów tej smacznej przekąski dostarcza aż 15 mg tej substancji - to ilość, która pokrywa około 100% dziennego nań zapotrzebowania. Dzięki temu orzechy laskowe dbają o kondycję i wygląd naszej skóry, poprawiając jej koloryt, nawodnienie i jędrność. Witamina E ma ponadto dodatkowe właściwości. Jej brak w codziennej diecie sprzyja rozdrażnieniu, powoduje problemy z koncentracją oraz pamięcią, osłabienie mięśni, słabszy wzrok, a nawet i bezpłodność. Co więcej, witamina E zapobiega licznym chorobom serca, w tym też redukuje ryzyko jego zawału.

   Orzechy laskowe są również bardzo dobrym źródłem wszystkich witamin z grupy B (poza B12), a w szczególności witaminy B1 (odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego, gojenie się ran i procesy metaboliczne zachodzące w komórkach) i witaminy B6 (jest koenzymem dla ponad 100 enzymów, w tym biorących udział min. w przemianach aminokwasów, procesach trawienia i przyswajania białek, a także łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, poprawa procesów koncentracji i uwagi poprzez usprawnianie wykorzystania energii z węglowodanów).

   Jako że orzechy laskowe są dobrym źródłem witaminy B9 (kwasu foliowego), ich spożywanie poleca się przyszłym mamom. Pamiętajmy, iż niedobory owego składnika pokarmowego wynikające z nieprawidłowej diety ciężarnych kobiet mogą skutkować poważnymi zaburzeniami w rozwoju płodu. Warto również dodać, iż orzechy laskowe często łagodzą objawy tzw. porannych mdłości.

   Niemniej, z ilością spożywanych orzechów laskowych nie można przesadzać. Dostarczają one bowiem bardzo dużych ilości manganu (jego zawartość w 100 gramach orzechów odpowiada ponad 700% dziennego nań zapotrzebowania). Pierwiastek ten jest niezbędny do np. prawidłowego rozwoju fizycznego, niemniej jego permanentny nadmiar w codziennym menu może doprowadzić do różnego rodzaju zaburzeń pracy układu nerwowego.

   Godną uwagi jest wysoka zawartość miedzi w orzechach laskowych. W 100 gramach zawierają one bowiem ilość miedzi, która niemal dwukrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Dzięki temu orzechy laskowe zapobiegają anemii oraz wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

   Orzechy laskowe są również kopalnią magnezu, przez co doskonale wspomagają radzenie sobie ze stresem, walczą z bezsennością, a także zapobiegają skurczom mięśni. Powinny być włączone do diety wszystkich tych osób, które piją duże ilości kawy, gdyż napój ten, jakkolwiek smaczny by nie był, wypłukuje magnez z organizmu.

   Warto również wspomnieć o tym, iż w orzechach laskowych znajdują się również całkiem spore ilości fosforu, wapnia, żelaza, cynku, potasu, a także, choć już w mniejszym stopniu, selenu. Dzięki temu orzechy laskowe wzmacniają zęby i kości, redukują zmiany trądzikowe, mają pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej organizmu.



Kalorie i wartości odżywcze - orzechy laskowe


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 628 kcal / 2629 kJ
Białko 14,95 g
Tłuszcz ogółem 60,75 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,464 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 45,652 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,920 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,080 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 7,830 g
Węglowodany 16,70 g
Błonnik pokarmowy 9,7 g
Witamina A 20 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 15,03 mg
Witamina K1 14,2 µg
Witamina C 6,3 mg
Witamina B1 0,643 mg
Witamina B2 0,113 mg
Witamina B3 (PP) 1,800 mg
Witamina B6 0,563 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 113 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,918 mg
Wapń 114 mg
Żelazo 4,70 mg
Magnez 163 mg
Fosfor 290 mg
Potas 680 mg
Sód 0 mg
Cynk 2,45 mg
Miedź 1,73 mg
Mangan 6,18 mg
Selen 2,4 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 96 mg



Orzechy laskowe a odchudzanie

   Pomimo swej wysokiej kaloryczności orzechy laskowe mogą zostać z powodzeniem włączone do menu diety redukcyjnej. Po pierwsze, są bardzo dobrym źródłem błonnika, a więc zapewniają uczucie sytości na długi czas, zapobiegając podjadaniu. Poza tym, jak zostało wspomniane, dostarczają bardzo wielu witamin i składników mineralnych, w tym też tych odpowiedzialnych za regulowanie procesów metabolicznych. Należą również do grupy produktów niskowęglowodanowych.



Zastosowanie w kuchni orzechów laskowych

   Orzechy laskowe mogą być spożywane jako samodzielna przekąska, niemniej warto również dodawać je do muesli, owsianek, domowych batoników, wypieków itd. Można też przygotować z nich wegańskie mleko oraz domową wersję jednego z ulubionych czekoladowych kremów kanapkowych na rynku, za aromat którego odpowiedzialne są właśnie zmielone orzechy laskowe. Ze względu na swój neutralny smak orzechy laskowe dobrze komponują się zarówno w potrawach słodkich, jak i słono pikantnych. Świetnie nadają się do sałatek, białych mięs, czy też makaronów.



Jak kupować orzechy laskowe?

   Kupując orzechy laskowe, wybierajmy raczej te nieobrane. Obrane i pakowane do plastikowych torebek (lub, tym gorzej, sprzedawane w takiej formie na wagę) często okazują się nieświeże czy nawet zjełczałe lub spleśniałe. Kupując orzechy laskowe w skorupkach, od zaufanego sprzedawcy, mamy pewność, iż po obraniu będą pyszne, chrupiące i pełne wymienionych wyżej witamin i minerałów.



Jak obrać orzechy laskowe?

   Zdaje się, iż jednym z najważniejszych powodów, dla których preferujemy kupować łuskane  orzechy laskowe, jest to, iż nie za bardzo wiemy, jak powinno się je obierać ze skorupek. Choć procedura ta wydaje się być trudna i czasochłonna, wystarczy zastosować jeden prosty trik, by zdecydowanie ją uprościć.

   Aby bez większego wysiłku obrać orzechy laskowe, należy wstawić je, wysypane na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika. Zwykle wystarczy około 10-15 minut, aby w kuchni zaczął unosić się wspaniały aromat prażonych orzechów i aby, co ważniejsze, ich skorupki zaczęły same pękać. Wówczas orzechy wyciągamy i, gdy przestygną, przesypujemy do wybranego naczynia, którym będziemy mogli trząść, aby obijały się one o siebie. Dzięki temu skorupki połamią się, a my będziemy mogli wybrać już jedynie (prawie) gotowe do jedzenia orzechy. Następnie, jeśli chcemy pozbyć się okalających je skórek, powinniśmy przesypać orzechy na wyłożone ściereczką sito (o niezbyt gęstych i raczej dużych oczkach), zawinąć ją i pocierać nią o orzechy. Znajdujące się na nich skórki zostaną wówczas starte. Po wyciągnięciu spod nich ściereczki przesypią się przez oczka sita, na którym pozostanie już tylko nasz przysmak.



Ciekawostki o orzechach laskowych

→ W lecznictwie wykorzystuje się liście leszczyny. Napar przygotowany ze świeżych, młodych liści zawiera flawonoidy o działaniu ściągającym, moczopędnym, przeciwzapalnym. Taka herbata wspomaga także leczenie żylaków kończyn i hemoroidów i przydatna jest w zaburzeniach krążenia
→ Orzechy laskowe są jednymi z najbardziej kalorycznych orzechów
→ Z orzechów laskowych produkuje się smaczny olej, który oprócz zastosowania w przemyśle spożywczym, stosuje się w przemyśle farmaceutycznym, farbiarskim oraz kosmetycznym
→ Orzechy laskowe, ze względu na wysoką zawartość witaminy E, wykorzystywane są w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych
→ Największe ilości orzechów laskowych są produkowane w Turcji, we Włoszech, Stanach Zjednoczonych, Azerbejdżanie, Gruzji i Chinach
→ Orzech laskowy w języku angielskim to Hazelnut, w języku francuskim - Noisette, w języku niemieckim - Haselnuss, w języku hiszpańskim - Avellana




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 10


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE