Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Orzechy nerkowca - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


22.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Orzechy nerkowca - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Coraz popularniejsze w naszym kraju nerkowce mają niezwykle wiele wartości odżywczych. Choć dostarczają, jak inne orzechy, sporej ilości kalorii, nie należy obawiać się ich spożywania (nawet jeśli dbamy o sylwetkę czy nawet jesteśmy na diecie redukcyjnej). Ich kulinarne zastosowania są niemal niezliczone, ale wszystkie tak samo trafione i smakowite, więc tym bardziej szkoda z jedzenia nerkowców definitywnie rezygnować. Jeśli ktoś jeszcze nigdy ich nie próbował, koniecznie powinien się na garstkę skusić!

   Nerkowce to orzechy będące częścią przypominających jabłka owoców pochodzącego z Brazylii drzewa zwanego nanerczem zachodnim. Mają delikatny, słodkawy smak i są stosunkowo miękkie. Mówi się, iż konkurują z migdałami o tytuł najbardziej subtelnych i cenionych przez smakoszy orzechów. To, czy ktoś woli nerkowcy, czy migdały, czy może jeszcze inne orzechy, jest kwestią oczywiście indywidualną, ale zaprzeczyć nie można temu, iż jedzenie orzechów w ogóle, niezależnie od naszych konkretnych preferencji, jest istotnym elementem profilaktyki wielu chorób i z powodzeniem do codziennej diety może włączyć je niemalże każdy (kto oczywiście jest w stanie je pogryźć...).





Nerkowce - właściwości odżywcze i lecznicze

   Orzechy nerkowca (zwane również orzechami cashew) stanowią prawdziwą kopalnię minerałów. Warto wiedzieć, iż 100 gramowa porcja tych orzechów pokrywa dobowe zapotrzebowanie na:

- magnez w 94%
- fosfor w 85%
- cynk w 72%
- mangan w 92%
- miedź w 244% (!)

Na szczególna uwagę zasługuje również bardzo wysoka zawartość w orzechach nerkowca:

- witaminy B1
- witaminy B6
- witaminy K1
- żelaza
- selenu

Nerkowce są ponadto dobrym źródłem:

- witaminy B9 (kwasu foliowego)
- witaminy B2
- witaminy B3
- witaminy B5
- witaminy E
- potasu
- wapnia

   Jak widać, zawartość w orzechach nerkowca niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji jest naprawdę imponująca. Tak samo zresztą jak i ich właściwości prozdrowotne.

   Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B oraz magnezu nerkowce mają pozytywny wpływ na m.in. układ nerwowy. Zapobiegają depresji, wspomagają pamięć i koncentrację, walczą ze skutkami stresu oraz i samym stresem, regulują sen itd. Wysoka zawartość potasu sprawia, iż nerkowce mają pozytywny wpływ na zachowanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej oraz zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie (dzięki czemu redukują opuchliznę stóp, dłoni i twarzy, cellulit wodny itd.). Zawartość w orzechach nerkowca witaminy E i cynku jest natomiast ważna dla wszystkich osób dbających o stan swej skóry lub mających problemy z trądzikiem - regularne spożywanie nerkowców redukuje przetłuszczanie się skóry, a więc i skłonności do pojawienia się wyprysków. Z uwagi na to iż nerkowce są kopalnią cynku, powinny być włączone do diety mężczyzn w średnim wieku, którzy to szczególnie narażeni są na np. przerost gruczołu krokowego, czemu ów pierwiastek przeciwdziała (stąd mówi się, iż powinni oni jadać np. pestki dyni - te również dostarczają dużych ilości właśnie cynku). Dzięki zawartości miedzi nerkowce zapobiegają anemii, osteoporozie oraz zbyt wysokiemu poziomowi złego cholesterolu, a dzięki zawartości witaminy K wspomagają krzepliwość krwi.



Kalorie i wartości odżywcze - orzechy nerkowca (cashew)


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 553 kcal / 2315 kJ
Białko 18,22 g
Tłuszcz ogółem 43,85 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 7,783 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 23,797 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,845 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,060 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 7,780 g
Węglowodany 30,19 g
Błonnik pokarmowy 3,3 g
Witamina A 0 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,9 mg
Witamina K1 34,1 µg
Witamina C 0,5 mg
Witamina B1 0,423 mg
Witamina B2 0,058 mg
Witamina B3 (PP) 1,062 mg
Witamina B6 0,417 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 25 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,864 mg
Wapń 37 mg
Żelazo 6,68 mg
Magnez 292 mg
Fosfor 593 mg
Potas 660 mg
Sód 12 mg
Cynk 5,78 mg
Miedź 2,20 mg
Mangan 1,66 mg
Selen 19,9 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 122  mg



Orzechy nerkowca a dieta odchudzająca

   Orzechy cashew dostarczają w 100 gramach 533 kalorii (kcal), które to w większości pochodzą z tłuszczu. Ponieważ jednak na ów tłuszcz składają się nienasycone kwasy tłuszczowe, a nie nasycone, które to odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, nerkowce jadać można na diecie odchudzającej. Choć faktycznie dostarczają wielu kalorii, ich właściwości prozdrowotne są wystarczającym argumentem na rzecz twierdzenia, że warto dorzucać, np. kilka razy w tygodniu, garść nerkowców do różnych dań - ich pozytywny wpływ na organizm jest z pewnością wart stu czy dwustu dodatkowych kalorii w dziennym bilansie. Jeśli na przestrzeganiu jakiś limitów bardzo nam zależy i nie chcemy spożywać więcej kalorii niż jest to przewidziane w ramach zasad diety redukcyjnej, zastąpmy nerkowcami mniej wartościową przekąskę.



Nerkowce - zastosowanie w kuchni

   Orzechy nerkowca stanowić mogą, jak zostało to napisane, zdrową i pożywną przekąskę. Najlepiej jest jadać je właśnie w formie nieprzetworzonej, gdyż mają wówczas najwięcej wartości odżywczych. Niemniej nic nie stoi na przeszkodzie, by uczynić z nich smakowity dodatek do różnego rodzaju dań.

   Nerkowce dodawać można do sałatek (zarówno warzywnych, jak i owocowych), tradycyjnego indyjskiego curry, deserów (ze względu na ich łagodny, lekko słodki smak), owsianek czy muesli itd. Idealnie nadają się również na wegańskie mleko czy krem przypominający konsystencją typowe masło orzechowe. Co więcej, możemy dwa takie produkty zrobić za jednym zamachem. By przygotować mleko z nerkowców, zalewamy orzechy przegotować wodą (w ilości trzy- lub czterokrotnie większej niż objętość, jaką zajmują orzechy, tj. jedną szklankę orzechów zalewamy trzema lub czterema szklankami wody) i odstawić na kilka godzin. Co ciekawe, nerkowce wymagają najkrótszego czasu namaczania spośród wszystkich orzechów - już nawet po 4 godzinach możemy bez obaw zabrać się za przygotowywanie z nich mleka, podczas gdy inne gatunki moczyć muszą się nawet 8 czy 12 godzin. Dlatego mleko z nerkowców stanowi rozwiązanie idealne wtedy, gdy mamy ochotę na pyszny napój roślinny i nie chcemy czekać na jego wypicie zbyt długo. Tak więc, orzechy dokładnie miksujemy w wodzie, w której się moczyły, a następnie dokładnie przecedzamy masę i odciskamy ją przez gazę. Tak powstałe mleko jest naprawdę aromatyczne i słodkie, stąd nie wymaga dodatkowego dosładzania. Gdy masę zmielimy bardzo dokładnie już po jej odsączeniu, otrzymamy wspomniany krem, również słodki i również niezwykle aromatyczny. Stanowić on może samodzielną przekąskę oraz dodatek czy bazę innych dań, głównie deserów.

   Jeśli decydujemy się na poddanie orzechów obróbce termicznej, wspaniałą przekąskę oraz dodatek do sałatek otrzymamy poprzez ich uprażenie. Możemy wówczas, gdy będą na patelni, posypać je solą, chilli czy np. mieszanką indyjskich przypraw.



Na co zwracać uwagę podczas zakupu ? Jak je przechowywać ?

   Zdecydowanie lepszym wyborem niż kupowanie nerkowców (tak jak i innych orzechów) „na wagę” jest wybieranie tych paczkowanych. Te drugie zabezpieczone są bowiem przez dostępem powietrza, światła oraz wilgoci, przez co nie tylko mają więcej wartości odżywczych, ale i nie pleśnieją, podczas gdy te sprzedawane luzem pleśnieją bardzo szybko. Jeśli decydujemy się jednak na ich zakup, przyjrzyjmy się im uważnie i powąchajmy je - jeśli będą pachniały „stęchlizną” lub będą miały na sobie ciemniejsze plamy, nie kupujmy ich. Pleśniejące czy spleśniałe orzechy zawierają w sobie szkodliwe toksyny, spożycie których często prowadzi do np. ciężkich biegunek.

   I tak, gdy już przechowujemy orzechy we własnym domu, z tych samych powodów trzymajmy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym i raczej chłodnym miejscu itd. By na długo zachować ich świeżość, można je nawet zamrozić. Nerkowce przechowujemy w zamrażarce nawet do 1 roku.



Ciekawostki o orzechach nerkowca

→  Skorupki nerkowców zawierają żrący olejek, który parzy skórę, jeśli orzechy obiera się bez uprzedniego ich uprażenia...
→  … niemniej, jako że ma on właściwości odkażające, wykorzystywany jest do np. produkcji środków bakteriobójczych czy impregnowania drewna w celu zabezpieczenia go przed insektami
→  W kuchni wykorzystywać można nie tylko orzechy nanercza zachodniego, ale również i nanerczowe jabłka, z których to robi się np. wina, dżemy czy bogate w witaminę C soki
→  Z nerkowców produkuje się likier zwany kaju
→  Nanercze na szeroką skalę uprawia się w Wietnamie, Nigerii, Indiach, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Beninie i Filipinach.
→  Nanercz zachodni jest „krewniakiem” mango
→  Orzechy nerkowca podobnie jak inne orzechy są alergenem




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 25


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE