Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Pieczywo w supermarketach - sprawdź, jak nie dać się oszukać


14.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pieczywo w supermarketach - sprawdź, jak nie dać się oszukać


   Często zdarza się tak, że producenci oszukują nieświadomych konsumentów, którzy nie czytają składu produktów i w efekcie nie wiedzą, co trafia na ich stół. Z pieczywem problem jest szczególny, bo niezwykle łatwo można zmienić skład chleba czy bułki w taki sposób, by wydawało nam się, że jest zdrowe. Jak wybierać pieczywo w supermarketach, by nie zostać oszukanym?





Babcia prawdę ci powie

   Jeśli ktoś choć raz w życiu wypiekał własny chleb, to wie, że nie ma w nim miejsca na żadne chemiczne dodatki. Wystarczy mąka, dobry zakwas (ewentualnie drożdże, jest to jednak gorszy wybór), woda i sól. I to wszystko! Tymczasem skład pieczywa w supermarketach często przypomina tablicę Mendelejewa.

   Jeśli nie mamy pewności, czy coś jest zdrowe, to warto zastanowić się, czy nasze babcie i dziadkowie jedli coś takiego kilkadziesiąt lat temu. Żytni chleb na zakwasie powinien być ciężki, sprężysty, pachnieć kwasem i zachowywać świeżość nawet przez tydzień. Paradoksalnie, chleb „żytni”, sprzedawany w supermarketach, jest tak lekki, że przypomina pieczywo pszenne. Dlaczego?



Oszustwa nasze powszednie

   Duże markety sieciowe wykorzystują kilka prostych patentów na to, by ich chleb wyglądał na „zdrowy”, „ciemny” i „na zakwasie”. Do uzyskania „zdrowego” koloru potrzebują więc użycia barwników. Jeśli chleb jest brązowy (wpadający w kolor czekoladowy), to prawdopodobnie został zabarwiony karmelem (jest on zakazanym barwnikiem, dopuszczalnym tylko w pieczywie słodowym - tj. chlebie z dodatkiem ekstraktu słodowego). Kojarzymy ciemny kolor produktów np. ryżu, cukru brązowego (ten akurat nie jest zdrowym produkt) ze zdrowiem i brakiem oczyszczenia ze składników odżywczych. Normalny, razowy chleb, nie jest aż tak ciemny - przybiera raczej szaroburą barwę. Spójrzmy na skład pieczywa. Jeśli występuje tam w większości mąka pszenna, to raczej mamy do czynienia z chlebem zabarwionym na ciemny kolor tak, aby udawał razowy.

   Drugim popularnym oszustwem jest „zakwaszanie” chleba bez dodatku zakwasu. Czym właściwie jest zakwas do chleba? To mieszanka wody i mąki żytniej, w której powstają kultury bakterii. Dobry zakwas sprawi, że chleb urośnie bez dodatku drożdży. Nadaje charakterystyczny smak i sprawia, że takie pieczywo staje bardzo wartościowe. Czy zakwas jest zdrowy? Oczywiście! W trakcie jego produkcji wytwarza się kwas mlekowy, ten sam, który możemy czerpać z kiszonek, bardzo cenny dla naszych jelit. Niestety, pieczywo w marketach sieciowych często nawet nie stało obok zakwasu (bądź zawiera tylko suchy zakwas, który służy do szybkiej, przemysłowej produkcji pieczywa). Do uzyskania kwaśnego smaku, który ma imitować użycie zakwasu, używa się np. E330, czyli kwasu cytrynowego, czy też E262, czyli dioctanu sodu. Oprócz funkcji zakwaszających, pełnią one również funkcje technologiczne.

   Piekarze, by uprościć sobie życie mogą dodawać do chleba gips! - czyli siarczan wapnia. Co prawda według prawa może być on stosowany do chleba w celu wzbogacenia go w wapń, ale piekarzom służy jako dodatek technologiczny. Niedobór wapnia w cieście powoduje bowiem, że jest ono miękkie i lepkie, a otrzymany chleb jest słabej jakości.



Chwyty marketingowe

   „Chleb fitness”, „chleb wiejski”, „chleb domowy”. Czasem spotykamy się w sklepach z nazwami, które mają kojarzyć nam się z bezpieczeństwem. Dom, babcia, ciepło - specjaliści od reklamy doskonale o tym wiedzą, dlatego coraz częściej tworzą nazwy produktów w oparciu o przyjemne skojarzenia. Niestety, „wiejski” nie ma nic wspólnego z prawdziwym, domowym chlebem, jeśli jest wypełniony barwnikami, stabilizatorami, środkami zagęszczającymi, spulchniaczami i substancjami konserwującymi. Zawsze w pierwszej kolejności zwracaj uwagę na wygląd pieczywa i jego skład, a nie na nazwę.



Jak wybrać dobre pieczywo ?

   Jeśli zależy ci na zwykłym, pszennym chlebie, zwróć uwagę na to, by miał twardą, pękającą skórkę. W środku nie powinno być dziur. Uważaj na skład; żadnych konserwantów w postaci sorbinianów lub kwasu sorbowego (zapewni dłuższą trwałość pieczywa, ale może powodować uczulenia), gumy guar (stabilizator, działa przeczyszczająco) czy barwników.

   Chleb pszenny jest lżejszy od żytniego, ale to nie znaczy, że musi być prawie niewyczuwalny. Porównaj kilka bochenków - do tych zupełnie lekkich dodaje się zagęszczacze np. w postaci mąki sojowej, która wchłonie wodę i przez to zwiększa powierzchnię pieczywa.

   Dobry chleb żytni powinien być ciężki. W jego strukturze często widać resztki nie do końca zmielonych ziaren. Chleb żytni razowy jest szarobury, sprężysty (pod wpływem ciężaru ugina się, ale później wraca do pierwotnego wyglądu).



Specjaliści do spraw mrożenia

   Unikaj produktów wykonanych z „ciasta głęboko mrożonego”. Jeśli pieczywo wykonano z zamrożonej wcześniej masy, taka informacja powinna się znaleźć bezpośrednio przy stanowisku z wypiekami. Łatwo poznać pieczywo głęboko mrożone. Jest dobre przez kilka pierwszych godzin, ale następnego dnia może być już twarde. Normalny chleb na zakwasie będzie jadalny przez kilka dni. Warto o tym pamiętać.



Czy pieczywo w supermarkecie jest zdrowe ?

   Gdy nie kupujemy u sprawdzonych sprzedawców, a w dużych sieciówkach, musimy szczególnie zwracać uwagę na to, by koncerny nie wykorzystały naszej niewiedzy. Nie każde pieczywo w supermarketach jest wartościowe, ale musimy pamiętać o tym, że tak naprawdę nasz brak zainteresowania składem może wykorzystać również lokalny sprzedawca. Bądźmy czujni i wybierajmy wyłącznie dobre chleby, bez zbędnych substancji.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE