Dzisiaj jest: Sobota, 16.11.2019 Imieniny: Gertrudy i Edmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


09.06.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Pitaja (smoczy owoc) to owoc kaktusów z rodzajów Hylocereus oraz Stenocereus. Pitaja pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a jej właściwości zdrowotne znane były już starożytnym ludom zamieszkującym te tereny. Ze względu na łatwość, obecnie smoczy owoc uprawiany jest w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej (Wietnam, Malezja, Filipiny) a także w Chinach, japońskiej Okinawie, Izraelu czy na Tajwanie.

   Roślina wytwarzająca pitaję owocuje ok. 50 dni po zakwitnięciu do 6 razy w roku. Owoc pitai waży od 150 do 600 gramów i ma charakterystyczny różowo-czerwony lub żółty kolor. W środku tego egzotycznego owocu znajduje się miękki słodkawy miąższ zawierający tak jak kiwi czarne pestki. Występują trzy odmiany pitai: Hylocereus undatus (ma różową skórką i biały miąższ), Hylocereus costaricensis (ma czerwoną skórką i biały miąższ) oraz Hylocereus megalanthus (ma żółtą skórką i biały miąższ). W smaku pitaja jest słodka i bardzo delikatna. Oprócz tego, że stanowi doskonały dodatek do egzotycznych sałatek czy deserów wykazuje szereg zdrowotnych właściwości. Dlaczego więc należy sięgać po smoczy owoc i jak wykorzystać go w naszej kuchni?





Pitaja - właściwości odżywcze

   Pitaja zawiera szereg witamin, składników mineralnych oraz substancji aktywnych. Jest jednym z nielicznych owoców zawierającym betalainy, które posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Związki betalainowe to substancje rozpuszczalne w wodzie, mające fioletowo-czerwony kolor. Wykazują również działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym przed powstawaniem zmian miażdżycowych. Chronią przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy utleniania, hamując powstawanie wolnych rodników.

   Owoc pitai zawiera witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Witamina C jest antyoksydantem, uczestniczy w syntezie kolagenu oraz hormonów, wspomaga wchłanianie żelaza, a także skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych oraz przeziębień. Wysoka zawartość witaminy C oraz innych antyoksydantów sprawia, że regularne jedzenie smoczego owocu podnosi ogólną odporność organizmu.

   Witamina A odpowiada za prawidłowe procesy widzenia, zapewnia odpowiednie działanie układu odpornościowego oraz utrzymuje prawidłowy stan skóry. Karoten oraz przeciwutleniacze zawarte w pitai zapobiegają powstawaniu nowotworów.

   Pitaja jest bogata w wapń konieczny do utrzymania zdrowych kości i zębów oraz prawidłowych procesów krzepliwości krwi. Znaleźć tu też można żelazo odpowiadające za procesy krwiotwórcze.

   Smoczy owoc jest źródłem błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłowe procesy trawienne. Błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Wysoka zawartość błonnika zmniejsza również wchłanianie cholesterolu z układu pokarmowego, zmniejszając tym samym jego poziom we krwi. Chroni to przed chorobami układu krwionośnego oraz zmianami miażdżycowymi.

   Wysoka zawartość likopenu w owocu pitai wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizuje działanie wolnych rodników i chroni przed występowaniem zmian nowotworowych.



Kalorie i wartości odżywcze - pitaja (smoczy owoc)

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 50 kcal / 209 kJ
Białko 1,1 g
Tłuszcz ogółem 0,40 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ~
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ~
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ~
Kwasy tłuszczowe omega-3 ~
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 ~
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 ~
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 ~
Kwasy tłuszczowe omega-6 ~
Węglowodany 11 g
Błonnik pokarmowy 3 g
Witamina A ~
Witamina D 0 I.U.
Witamina E ~
Witamina K1 ~
Witamina C 20,5 mg
Witamina B1 0,04 mg
Witamina B2 0,05 mg
Witamina B3 (PP) 0,16 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
~
Witamina B6
~
Witamina B9 (kwas foliowy)
~
Witamina B12
0 µg
Wapń 8,5 mg
Żelazo 1,9 mg
Magnez ~
Fosfor 22,5 mg
Potas ~
Sód ~
Cynk ~
Miedź ~
Mangan ~
Selen ~
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~
Woda 87 g



Pitaja - zastosowanie w kuchni

   Przed zakupem należy sprawdzić dojrzałość pitai. Dojrzały owoc ma gładką skórkę oraz lekko ugina się pod naciskiem dłoni. Twarda skórka świadczy o tym, że owoc nie jest jeszcze gotowy do spożycia.

   Owoc można jeść bezpośrednio po przekrojeniu i wydrążeniu łyżką jadalnego miąższu i pestek.

   Pitaja znalazła zastosowanie w kuchni jako doskonały składnik deserów. Przygotowuje się z niej kremy, musy, ciasta, torty oraz lody. Chętnie dodawana jest do owocowych sałatek, koktajli, smoothie czy jogurtów. Ciekawym rozwiązaniem może też być przygotowanie soku ze smoczego owocu i podawanie go schłodzonego w gorące dni.

   Smoczy owoc wykorzystywany jest również w produkcji win.



Ciekawostki o pitai

→ Pitaja - smoczy owoc znana jest też pod takimi nazwami jak truskawkowa gruszka i pitahaya
→ Kwiaty pitai kwitną jedynie w nocy, przez co zyskały nazwę „Kwiatów Księżycowych”
→ Pitaja wykorzystywana jest jako dodatek do naturalnych maseczek, kremów czy peelingów. Dzięki swojemu działaniu sprawia, że skóra jest odżywiona, nawilżona oraz mniej podatna na procesy starzenia i powstawanie zmarszczek
→ Legenda głosi, że tuż przed śmiercią smok dmuchnął ostatni ogień w swoje serce. Ludzi sądząc, że smocze mięso doda im mocy zjedli smoka pozostawiając tylko serce zbyt gorące by je dotknąć. Smocze serce zostało zakopane w ziemi, a następnego dnia w miejscu tym wyrósł krzew z owocami tak czerwonymi jak serce smoka. Stąd wzięła się nazwa owocu „smoczy owoc”, ang. „dragon fruit”, czy „thanh long” - zielony smok (z języka wietnamskiego)
→ Pitaja w języku angielskim to Pitaya, Pitahaya lub Dragon fruit, w języku francuskim to Pitaya lub Fruit du dragon, w języku niemieckim Pitahaya, Pitaya lub Drachenfrucht, w języku hiszpańskim - Pitahaya lub Fruta del dragón




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE