Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Podjadanie między posiłkami - przyczyny i skutki. Jak ograniczyć apetyt?


17.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Podjadanie między posiłkami - przyczyny i skutki. Jak ograniczyć apetyt?


   Przekąski coraz częściej są elementem jadłospisu. Nie szkodzą one zdrowiu i sylwetce jeżeli są uzupełnieniem zbilansowanej diety. Niemniej bardzo często spożywanie przekąsek wymyka się spod kontroli.

   Skłonność do podjadania między głównymi posiłkami może prowadzić do otyłości. Najczęściej sięgamy po przekąski o pikantnym i słonym smaku (np. chrupkie pieczywo, precle, chipsy, paluszki) oraz słodycze i produkty o słodkim smaku (np. owoce, jogurty, herbatniki, czekolada, batoniki).





Przekąski mogą być pożyteczne

   Mądrze wybierane przekąski mogą pełnić pożyteczną rolę w diecie. Podjadanie między posiłkami nie prowadzi do nadwagi i otyłości, jeżeli suma kalorii dostarczonych w ciągu dnia pod postacią przekąsek łącznie z kaloriami dostarczonymi w postaci głównych posiłków nie przekracza dziennego spożycia kalorii. Można spożywać około 2-3 przekąsek i napojów w ciągu dnia między regularnymi posiłkami. Chcąc uniknąć próchnicy i odpowiednio zadbać o higienę jamy ustnej warto po spożyciu przekąski żuć gumę do żucia bez cukru. Zaletą przekąsek jest mała objętość, dlatego też są one chętnie wybierane przez osoby starsze, sportowców oraz dzieci i młodzież. Przekąski są bardzo komfortowym sposobem zaspokajania potrzeb żywieniowych organizmu w ciągu dnia. Zdrowe produkty pomagają dbać o zdrowie i wysoki poziom energii. Problem pojawia się wtedy, gdy podjadanie między posiłkami przybiera postać objadania się poza głównymi posiłkami.



Podjadanie między posiłkami

   Objadanie między posiłkami jest nawykiem występującym w różnych społecznościach i krajach. Pierwsze przekąski pojawiły się już w okresie, gdy człowiek prowadził koczowniczy tryb życia i uprawiał zbieractwo. Roślinny pokarm, taki jak owoce, korzonki i nasiona pełnił rolę przekąsek między głównymi posiłkami, które zjadano stosunkowo rzadko, w zależności od tego, czy polowanie kończyło się sukcesem. Dziś przekąski są przede wszystkim sposobem na szybkie zaspokojenie głodu poza domem. Do wyboru przekąsek skłania przede wszystkim brak czasu na przygotowanie i spożycie obfitego posiłku.



Przekąski w diecie dzieci

   Przekąski mogą odgrywać dużą rolę w diecie dzieci. Tempo wzrostu dziecka jest wysokie, podobnie jak aktywność fizyczna. Wiąże się z tym wysokie zapotrzebowanie na kalorie, które można zaspokoić efektywnie poprzez podawanie maluchowi zdrowych przekąsek.



Przekąski w diecie osób starszych

   Osoby starsze mogą zmagać się z osłabionym apetytem, który wywołuje niechęć do obfitych posiłków. Jadłospis zawierający pomniejszone porcje głównych posiłków mógłby być zbyt ubogi w kalorie i składniki odżywcze. Przekąski zjadane między posiłkami pomagają uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminy, minerały i białko.



Unikaj przekąsek a schudniesz

   Unikanie przekąsek między posiłkami jest jedną z głównych porad ułatwiających kontrolę masy ciała. Spożywanie przekąsek przy jednoczesnym zjadaniu obfitych posiłków nieuchronnie prowadzi do dodatniego bilansu kalorycznego. Zjedzenie przekąski nie zmniejszy liczby kalorii spożywanych w postaci głównego posiłku u każdego konsumenta. Zjawisko polegające na zjadaniu mniejszych porcji posiłków w związku ze spożywaniem przekąsek między nimi nosi nazwę kompensacji kalorii.



Przegryzanie sprzyja utracie wagi

   Spożywanie kilku przekąsek w ciągu dnia zamiast obfitych posiłków może mieć korzystny wpływ na utratę masy ciała. Spożywanie zdrowych przekąsek w regularnych, niewielkich odstępach czasu powoduje, że głód jest stale zaspokajany i niezbyt intensywnie odczuwany. Częste spożywanie przekąsek powoduje przesunięcie konsumpcji jedzenia na wczesną porę dnia. Konsument zjada znaczną część kalorii rano i w ciągu dnia, a nie wieczorem. Tymczasem spożywanie obfitych posiłków wiąże się z tendencją do spożywania znacznej ilości kalorii pod koniec dnia. Przedstawiony model jedzenia jest charakterystyczny dla osób z nadwagą i osób otyłych.



Niekontrolowana skłonność do podjadania

   Podjadanie między posiłkami prowadzące do stale utrzymującego się dodatniego bilansu energetycznego należy do grona najbardziej niezdrowych nawyków żywieniowych. Zamiast jednej zdrowej przekąski konsument wybiera niezdrowe przysmaki i spożywa je w nadmiernych ilościach. Niekontrolowana skłonność do podjadania może mieć związek z zaspokojeniem potrzeby spokoju i przyjemności, niemniej pozytywne uczucia pojawiają się tylko na chwilę. Kiedy poziom glukozy we krwi spada następuje ponowne obniżenie nastroju stymulujące chęć sięgnięcia po kolejną niezdrową przekąskę.



Sposoby na zmniejszenie apetytu

   Problem przejadania się niezdrowymi przekąskami dotyczy głównie społeczeństw krajów rozwiniętych gospodarczo oraz krajów rozwijających się. Konsumenci mają bardzo dobry dostęp do taniej, lecz wysoko przetworzonej żywności. W jej skład wchodzą sztuczne dodatki poprawiające apetyt i wpływające niekorzystnie na metabolizm. Przejadanie się przekąskami można ograniczyć poprzez wprowadzenie pewnych drobnych zmian. Prostym sposobem na zmniejszenie ilości zjadanego pokarmu jest podawanie potraw na małych talerzach i w niewielkich miseczkach. Ryzyko zjedzenia większej ilości przekąsek będzie mniejsze o 45%. Do supermarketu i innych sklepów warto wybierać się zawsze z wcześniej przygotowaną listą zakupów. Na liście powinny znaleźć się zdrowsze i mniej kaloryczne zamienniki ulubionych przekąsek.

   Przekąski nie powinny być spożywane w biegu, podczas pracy i wykonywania innych obowiązków lub czynności. Nie wpływa to korzystnie na pracę układu pokarmowego. Jeżeli pokarm jest spożywany podczas wykonywania innych czynności, np. oglądania telewizji, trudniej jest wsłuchać się w sygnały organizmu dotyczące uczucia sytości i zaspokojenia głodu. Sprawdzonym sposobem na zmniejszenie uczucia głodu jest wypicie szklanki wody przed spożyciem posiłku. Woda wypełni żołądek i uczucie sytości podczas spożywania pokarmu pojawi się odpowiednio wcześniej.



Podjadanie przekąsek w nocy

   Równie niezdrowym nawykiem jest podjadanie przekąsek w nocy, która jest porą odpoczynku także dla układu pokarmowego. W porze nocnej tempo metabolizmu zmniejsza się. Organizm czerpie energię z ostatniego posiłku spożytego w ciągu dnia. Dostarczanie mu dodatkowych porcji kalorii może spowodować przyrost masy ciała w stosunkowo krótkim czasie. Przekąski są obfite w cukry i tłuszcze, które są przekształcane w tkankę zapasową. Podjadanie w nocy ma bardzo niekorzystny wpływ na przemianę materii. Przyczynia się ono do obniżenia tempa metabolizmu i obciążenia układu trawiennego. Zaleca się, aby ostatni posiłek spożyć około 2 godzin przed snem. Kolejną porcję pokarmu należy dostarczyć organizmowi w ciągu 2 godzin po przebudzeniu. Chcąc zmniejszyć chęć podjadania w nocy warto sięgnąć po wodę mineralną, a jeżeli głód nie ustępuje - po warzywa. Źródło problemu przeważnie tkwi w problemach emocjonalnych oraz nieumiejętnością radzenia sobie ze stresem. Warto zorganizować dzień w taki sposób, aby wieczorne zmęczenie odebrało apetyt i zwiększyło ochotę na sen.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE