Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pomelo - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


08.09.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomelo - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Pomelo jest cytrusem pochodzącym z Azji, a konkretnie z Malezji. Europejczycy odkryli ten owoc w XII wieku w Palestynie i od tamtej pory na stałe zagościł w naszych rejonach. W Europie uprawia się pomelo na terenie Hiszpanii, jednak jest importowane głównie z Indii, Chin, Izraela i Indochin.

   To właśnie pomelo jest przodkiem bardziej znanego u nas grejpfruta. Grejpfrut powstał po skrzyżowaniu pomelo z pomarańczą chińską. Pomelo ma łagodniejszy, bardziej słodki smak, nie posiada charakterystycznej dla grejpfruta goryczki. Czy warto wprowadzić pomelo do diety, jakie posiada wartości odżywcze?





Pomelo - właściwości odżywcze i lecznicze

   Pomelo poleca się osobom będącym na diecie, ponieważ jest niskokaloryczne. W 100 gramach owocu znajdziemy zaledwie 38 kalorii (kcal). Podobnie jak grejpfrut, pomelo zawiera enzymy ułatwiające odchudzanie, a dodatkowo pomagające obniżyć poziom cukru we krwi.

   Pomelo, nazywane też pomarańczą olbrzymią, jest dobrym źródłem potasu, jednego z najważniejszych minerałów dla naszego organizmu. Potas odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i kontrolowanie ciśnienia krwi. Niedobór potasu może powodować nadciśnienie i nieregularną pracę serca. Pomelo jest również dobrym źródłem miedzi, zapobiegającej tworzeniu się chorób serca oraz układu krążenia.

   Pomarańcza olbrzymia jest prawdziwą bombą witaminy C - zjadając 100 gramów pomelo (to naprawdę niewielki kawałek) uzupełnimy dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 80%! Dla porównania, 100 gramów cytryny to około 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Warto sięgać po pomelo w okresie zachorowań, tym bardziej, że to spory owoc i dzielony na niewielkie cząstki starczy nam na długo.
W pomelo znajdziemy również aż cztery witaminy z grupy B - B1, B2, B3 i B6.

   Pomarańcza olbrzymia zawiera także sporo błonnika (pektyny), który pomaga oczyszczać jelita ze złogów. Błonnik dodatkowo wpływa na uczucie sytości, dzięki czemu szybciej najemy się i nie przyswoimy nadprogramowych kalorii. Sytość wynika ze stopniowego wchłaniania węglowodanów, które również zawdzięczamy błonnikowi. Pektyny dodatkowo zapobiegają rozwojowi miażdżycy.

   Miąższ pomelo pomaga złagodzić objawy kaca. Przydatne mogą okazać się również liście - w medycynie naturalnej liście pomelo wykorzystuje się do łagodzenia obrzęków, a nawet wrzodów. Chińczycy uważają, że liście pomelo mogą również leczyć chorobę lokomocyjną.

   Co ciekawe, jadalna jest także skórka pomelo - najczęściej można ją spotkać w formie kandyzowanej, ale świeżą dodaje się w krajach azjatyckich do wielu potraw. Popularna jest tam także wersja suszona, Azjaci chętnie wykorzystują jej właściwości do leczenia kaszlu. Skórki przerabiają także na sok, który można później popijać z miodem (niektórzy przegotowują go i podają w wersji gorącej). Pomelo zawiera sporo bioflawonoidów, mających cenne znaczenie dla naszego organizmu. Po pierwsze, znane są ich właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią przed działaniem wolnych rodników i są pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza raka trzustki i jelita. Po drugie, bioflawonoidy mogą regulować poziom estrogenów w organizmie, co jest cenną informacją dla kobiet chorujących na PCOS (zespół policystycznych jajników), które często mają problemy związane z nadmiarem tych żeńskich hormonów, ponadto uregulowany poziom estrogenów hamuje rozprzestrzenianie się komórek raka piersi. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) dzięki zwalczaniu wspomnianych już wolnych rodników spowalniają proces starzenia się skóry.



Kalorie i wartości odżywcze - pomelo


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 38 kcal / 159 kJ
Białko 0,76 g
Tłuszcz ogółem 0,04 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ~
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ~
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ~
Kwasy tłuszczowe omega-3 ~
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 ~
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 ~
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 ~
Kwasy tłuszczowe omega-6 ~
Węglowodany 9,62 g
Błonnik pokarmowy 1,0 g
Witamina A 8 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E ~
Witamina K1 ~
Witamina C 61 mg
Witamina B1 0,034 mg
Witamina B2 0,027 mg
Witamina B3 (PP) 0,220 mg
Witamina B6 0,036 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) ~
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) ~
Wapń 4 mg
Żelazo 0,11 mg
Magnez 6 mg
Fosfor 17 mg
Potas 216 mg
Sód 1 mg
Cynk 0,08 mg
Miedź 0,05 mg
Mangan 0,02 mg
Selen ~
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Zastosowanie w kuchni pomelo

   Pomelo jest głównie spożywane na surowo, lub w postaci świeżo wyciskanych soków z wyciskarki lub sokowirówki, można je dodawać do rozmaitych sałatek owocowych i warzywnych, jest też ciekawym dodatkiem do marynat i sosów. Z miąższu można robić przetwory, a skandyzowaną skórkę dodaje się do wypieków i deserów.



Ciekawostki o pomelo

→ Inne nazwy tego owocu (oprócz pomarańcza olbrzymia) to: pulmetto, pompela, szadok
→ Obieranie pomelo jest bardzo proste. Wystarczy naciąć skórę na krzyż (wzdłuż i wszerz), zdjąć ją i rozdzielić miąższ na cząstki tak, jak grejpfruta. Nie warto usuwać białej skórki, ponieważ to właśnie ona zawiera w sobie wiele cennych właściwości. Zewnętrzna skóra jest dosyć twarda i gruba (może osiągnąć grubość nawet do 5 cm), ale bardzo łatwo ją usunąć za pomocą noża, a nawet ręki.
→ Miąższ pomarańczy olbrzymiej ma różne kolory, można spotkać bardzo jasne, o barwie żółtej, ale są też odmiany ciemniejsze, pomarańczowe i czerwone, przypominające bardziej grejpfruty. Najwięcej wartości odżywczych ma jednak miąższ biały. Pomelo może posiadać żółtą, żółtozieloną a nawet pomarańczową skórkę
→ Sok z pomelo jest kwaśny, ale właśnie dzięki temu bardzo dobrze wspomaga trawienie. Z jego właściwości powinny korzystać osoby chore na refluks, cierpiące z powodu zgagi. Co ciekawe owoc mimo, że jest kwaśny - alkalizuje, przez to pomaga utrzymywać lub przywracać równowagę kwasowo-zasadową organizmu
→ Jest to jeden z największych owoców - może mieć nawet 25 cm średnicy i ważyć ponad 2 kg
→ Gdy kupujesz pomelo, zwróć uwagę właśnie na jego ciężar - dobry, soczysty owoc będzie ciężki. Unikaj lekkich, ponieważ utraciły już sporo soków i będą wyschnięte.
→ Aby obrać pomelo, należy naciąć grubą skórkę kilkukrotnie wzdłuż całego owocu, a następnie przy pomocy noża ściągnąć ją zaczynając od nasady owocu. Po obraniu pomelo ze skórki, można (ale nie trzeba, są one gorzkie, ale posiadają wartości odżywcze) usunąć błony międzysegmentowe  i niejadalne pestki
→ Pomelo podobnie jak grejpfrut może wchodzić w interakcję z lekami, dlatego nie zaleca się popijanie lekarstw sokiem z pomelo




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 8


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE