Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić?


14.06.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić?


   Konsumenci bardzo lubią chrupać przekąski - np. zamiast lekkiej kolacji, albo między posiłkami. Prażynki, paluszki i chrupki mogą jednak uzależnić. Z uzależnieniem się od przekąsek jest związana hiperfagia hedoniczna, czyli zjawisko polegające na objadaniu się dla przyjemności i nagrody. Nie ma to nic wspólnego z zaspokajaniem głodu. Hiperfagii sprzyja połączenie trzech składników - soli, węglowodanów i tłuszczu.





Sól uzależnia - węglowodany i tłuszcz także

   W 2008 r. została opublikowana praca naukowa badaczy z Uniwersytetu Iowa. Stwierdzono wówczas, że organizm może przyzwyczajać się do soli i wręcz od niej uzależnić. Szkoda, że zdrowa żywność tak nie działa. Właśnie z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów, tłuszczu i soli, chrupki, paluszki oraz prażynki powodują efekt „jedzenia do ostatniego okruszka”. Podczas kolejnych zakupów ponownie kupujemy tego typu przekąski, bo ma na nie ochotę. Z czasem zjadanie tego typu produktów wchodzi w nawyk.



Jedzenie niczym narkotyk

   Uzależnienie od niezdrowych przekąsek ma podobny mechanizm do uzależnienia od znanych używek. Świadczą o tym podobne objawy oraz aktywowanie tych samych obszarów mózgu i neuroprzekaźników. Prażynki, paluszki i chrupki silnie oddziałują na ośrodki przyjemności w mózgu, np. przy użyciu dopaminy kontrolujący procesy biochemiczne w mózgu.



Objawy uzależnienia od przekąsek

   Ochota na tego typu przekąski pojawia się nawet po zjedzeniu pożywnego posiłku. Poza tym, mimo wydzielenia niewielkiej ilości pokarmu, zjada się całą paczkę. Bardzo często pojawia się uczucie przejedzenia, odbijanie i uczucie pełności. Objadaniu się tego typu przekąskami może towarzyszyć poczucie winy. W bardziej zaawansowanym stadium uzależnienia pojawiają się nieudane próby zerwania z nawykiem i ukrywanie przed bliskimi, że spożywa się tego typu pokarm. Jeżeli konsument spożywa tego typu przekąski, a wręcz objada się nimi, mimo że jest świadomy jego szkodliwego wpływu na zdrowie, a do tego występują inne symptomy omówione wyżej, może mieć problem z uzależnieniem.



Szkodliwy wpływ niezdrowych przekąsek

   Choć prażynki, chrupki i paluszki brzmią bardziej niewinnie niż frytkichipsy, to jednak ich wpływ na zdrowie jest równie niekorzystny. Objadanie się niezdrowymi przekąskami może doprowadzić do rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2. Poza tym, spożycie niezdrowej żywności zwiększa ryzyko chorób nowotworowych, choroby Alzheimera i chorób serca. Co więcej, uzależnienie wpływa stale na zdrowie psychiczne obniżając samoocenę i potęgując poczucie niezadowolenia z życia.



Bardzo trudno walczyć z nawykiem

   Nawyk objadania się niezdrowymi przekąskami jest trudny do zwalczenia, ale zerwanie z nim jest jak najbardziej możliwe. Polega na stopniowym wyeliminowaniu niezdrowych produktów z jadłospisu poprzez zastępowanie ich zdrowszymi zamiennikami (np. chrupiącymi warzywami). Z czasem ochota na spożywanie paluszków, chrupek i prażynek zmniejszy się i zaniknie - wystarczy, że pojawi się myśl o ich niezdrowym składzie.



Jak działa dopamina?

   Konsumenci nałogowo spożywający prażynki, paluszki i chrupki, nie jedzą po to, żeby zaspokoić głód, ale tylko po to, żeby sprawić sobie przyjemność. Jedzenie jest przyjemnością, ale nie może przekształcić się w nałóg. Jego podstawowym celem jest odżywienie organizmu i zaspokojenie głodu. W przypadku objadania się niezdrowymi przekąskami główny cel nam odpada. Podczas jedzenia jest wydzielana dopamina, która powoduje uczucie sytości i zadowolenia. Kiedy poziom dopaminy spada, pojawia się „głód” związany z uzależnieniem, podobny do głodu narkotykowego. Takie stanowisko prezentuje dr Paul Kenny z Instytutu Badawczego Scripps na Florydzie. Takie wahania prowadzą do zakłócenia chemicznej równowagi neuroprzekaźników.



Prosta droga do otyłości

   Zakłócenie chemicznej równowagi w sferze mózgu, gdzie znajduje się układ nagrody, idzie w parze ze zwiększeniem konsumpcji tłuszczu, soli i węglowodanów. To z kolei prowadzi do utrzymywania się dodatniego bilansu energetycznego - stanu warunkującego stały przyrost masy ciała. Nie dochodzi jednak do przyrostu masy mięśniowej, tylko tkanki tłuszczowej - magazynu nadmiaru energii pochodzącej z pożywienia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE